To savoir vivre του διαδικτύου

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το savoir vivre είναι ένας γαλλικός όρος, ο οποίος έχει επικρατήσει στη χώρα μας από την εποχή που η γαλλική γλώσσα είχε την πρωτοκαθεδρία διεθνώς. Αναφέρεται στους κανόνες καλής συμπεριφοράς και βασίζεται στην αρχή της ευγένειας στην ανθρώπινη επικοινωνία. Το Διαδίκτυο είναι ένας νεολογισμός και αποτελεί τη σύνθεση της προθέσεως «διά» και του ουσιαστικού «δίκτυο». Πρόκειται για έκφραση-δάνειο από την αγγλική λέξη «internet».

Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στη διαδικτυακή, η ευγένεια ανοίγει εκείνες τις πόρτες που η αγένεια κλείνει. Ας φανταστούμε δύο ανθρώπους που συναντιούνται και ο ένας λέει στον άλλον «καλημέρα» χωρίς να λάβει απάντηση. 1) Ο πρώτος κανόνας της ψηφιακής διεπαφής είναι ότι απαντάμε. Όχι απαραιτήτως σε όλους. Επί παραδείγματι, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να αποκριθούμε σε υβριστικά μηνύματα. 2) Επίσης, αποφεύγουμε να δώσουμε συνέχεια στα spam ή junkmails που στην ελληνική γλώσσα αποδίδονται ως «ενοχλητική αλληλογραφία». 3) Μια ασφαλής μέθοδος είναι να μη λησμονούμε, πριν γράψουμε κάτι, να διερωτηθούμε εάνθα μας πείραζε εμάς αυτό που θα γράψουμε.
4) Πότε απαντάμε; Η ταχύτης της επικοινωνίας δημιουργεί αρκετές παρεξηγήσεις σχετικά με τις αργοπορημένες απαντήσεις. Ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι το 24ωρο, ίσως και τα δύο 24ωρα.
5) Η απάντηση στις ευχές χρήζει χρονικής επεκτάσεως. 6) Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Αποφεύγουμε τα «σεντόνια» —τα κείμενα ποταμούς— διότι με τους ρυθμούς που έχει ο σύγχρονος βίος και τον καταιγισμό εκατοντάδων ηλεκτρονικών επιστολών που δέχεται ο μέσος άνθρωπος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αναγνωσθούν, τουλάχιστον όχι ολόκληρα. 7) Απαντάμε πάντα στα e-mails που λαμβάνουμε κατά λάθος. 8) Υπάρχει καλός τρόπος για να πεις κάτι κακό και κακός τρόπος για να πεις κάτι καλό. Αποφεύγουμε να πούμε «δεν βγάζει νόημα αυτό που λες», προτιμώντας να πούμε «θέλεις λίγο να μου διευκρινίσεις τι εννοείς στο τάδε σημείο;». 9) Εάν κάνουμε λάθος, το παραδεχόμεθα. Ουδείς τέλειος. 10) Τα greeklish, δηλαδή η γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, είναι ένας ασφαλής τρόπος για να προστατευθούν όσοι δεν γνωρίζουν ορθογραφία. Από την άλλη, η συστηματική χρήσητους είναι βέβαιο ότι δημιουργεί αρνητική εντύπωση στους αμύντορες της γλώσσας των προγόνων μας.
Προδημοσίευσις από το βιβλίο “Το διαδικτυακό savoir vivre”.

Opinions