GAIA Y REY 2020, Chardonnay, GAJA, Piemonte, Ιταλία

του Άρη Σκλαβενίτη (Sommelier – Oenologist)

Το οινοποιείο Gaja, έχει συνδέσει το όνομα του με την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα με την περιοχή του Barbaresco στο Piemonte, για τα μοναδικά κρασιά που παράγει από την ποικιλία Nebbiolo, αν και τώρα ποια παράγει κρασιά και στην περιοχή της Τοσκάνης. Είναι ένα από τα κορυφαία οινοποιεία παγκοσμίως με κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για δεκαετίες και τιμές που φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1859 από τον Giovanni Gaja, με μόλις 2 εκτάρια αμπελώνων. Αν και κάθε γενιά εξέλιξε το οινοποιείο, καταλυτική ήταν η επιρροή του Angelo Gaja, ο οποίος ανέλαβε το οινοποιείο το 1970 και έκανε αλλαγές με την εισαγωγή των διάσημων κρασιών από single vineyards αμπελώνες όπως το “Sorì San Lorenzo”, “Sorì Tildìn”, “Darmagi” και “Costa Russi” αλλά και τη χρήση Γαλλικών δρύινων barriques 225 λίτρων (ήταν ο πρώτος στην περιοχή του Piemonte).

Το 1998 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η μετακίνηση του Gaja, εκτός Barbaresco με την απόκτηση του αμπελώνα Spers στο γειτονικό Barolo και στη συνέχεια το 1994, ανέλαβε το κτήμα Pieve Santa Restituta στο Montalcino, έκτασης 27 εκταρίων και ακολούθησε το κτήμα Ca’ Marcanda έκτασης 118 εκταρίων στο παραλιακό Bolgheri. Τα παιδιά του Angelo, Rossana, Gaia και Giovanni είναι αυτά που έχουν βγει μπροστά και τρέχουν το οινοποιείο.

Άξιο αναφοράς είναι πως στα οινοποιεία της οικογένειας έως πολύ πρόσφατα δεν ήταν επισκέψιμα για το κοινό, τα τελευταία χρόνια μετά από πάρα πολλά request, επέλεξαν να κάνουν δωρεά τα χρήματα των επισκέψεων σε ιδρύματα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οινόφιλος θα βρει μια λίστα με προτεινόμενα ιδρύματα, όπου μόνο με την απόδειξη από αυτά, μπορεί να επισκεφθεί το οινοποιείο. Τα συνολικά χρήματα της δωρεάς αυτής και από τα 3 οινοποιεία της οικογενείας ανέρχονται στο μισό εκατομμύριο ευρώ!

Το Chardonnay GAIA Y REY είναι ένα κρασί έντονο αρωματικά με μέτριο πρασινοκίτρινο χρώμα, αρώματα άνθεων, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, έχει ένα έντονο mineral και υφάλμυρο χαρακτήρα, με υψηλή δροσερή οξύτητα, πλούσιο βουτυράτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με μεγάλα λιπαρά ψητά ψάρια.


Score: 19.0/20

20 – Πραγματικά εξαιρετικό
19 – Κορυφαίο κρασί
18 – Ένα κρασί ανώτερης ποιότητας με ιδιαίτερο βάθος
17 – Ένα κρασί ανώτερης ποιότητας
16 – Ένα κρασί υψηλής ποιότητας με δυνατότητα παλαίωσης
15 – Ένα κρασί ευχάριστο προς κατανάλωση χωρίς ελαττώματα

Aficionado