Αντίθετοι κόσμοι

του Ιανού

Η αρχοντιά της Αμαλίας Μεγαπάνου, ο αναβληθείς βασιλικός γάμος και ο «ληστής με τα Καλάσνικοφ»

Υπήρχε μια εποχή που η αρχοντιά συνεδέετο με την Παιδεία. Εκείνη την εποχή, την όχι και τόσο μακρινή, εκτός από την ελίτ του χρήματος και της πολιτικής, υπήρχε και η ελίτ της καρδιάς και του πνεύματος. Μέλος της τελευταίας η Αμαλία Κανελλοπούλου, μετέπειτα Καραμανλή και ακολούθως Μεγαπάνου, η οποία δεν είναι, πια, μαζί μας. Απεβίωσε ησύχως, όπως ησύχως διεπορεύθη στον μακρύ της βίο. Έζησε 91 χρόνια.

Μετρώ τα εκδοθέντα της βιβλία, ανάμεσά τους τα «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. της αρχαίας ελληνικής γραμματείας)», Μουσείο Μπενάκη 2006. Πόσες σύζυγοι πρωθυπουργών μπορούν να καυχηθούν για το συγγραφικό τους έργο (16 βιβλία και δύο μεταφράσεις;). Και πόσες για την αψηλάφητη κομψότητά τους; Είναι, όμως, η διακριτικότητά της και η φυσική της ευγένεια που την αναδεικνύουν ως την αρχετυπική Πρώτη Κυρία της Ελλάδος. Αναπολώ τις τακτικές συναντήσεις μας στο διαμέρισμα της Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία. Ουδέποτε εδέχθη να δώσει συνέντευξη, ουδέποτε ωμίλησε δημοσία, ουδέποτε εξέθεσε εαυτόν ή άλλον. Και είχε τόσα να πει…

Στον αντίποδα, η Έλενα Ακρίτα «οπλίζει» και «πυροβολεί» κατά το δοκούν. Ένας από τους τελευταίους «στόχους» της υπήρξε η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματεύς Αντιεγκληματικής Πολιτικής. Το «πράμα», όπως τη χαρακτήρισε, ηρνήθη να δώσει άδεια εξόδου από τον Κορυδαλλό στον Βασίλη Δημάκη, τον «ληστή με τα Καλάσνικοφ», που κατεδικάσθη σε 40 έτη φυλάκιση. Στην υπόθεση επενέβη μια άλλη Σοφία, η Γιαννακά, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία σε άρθρο της σχολίασε: «Η κ. Ακρίτα, ειδικότερα, εξελίχθηκε σε ένα είδος διαδικτυακής κουτσομπόλας, μια κακίστρω της ηθικής του ίντερνετ, η οποία τσεκουρώνει τους πάντες με επιθέσεις-καμικάζι στο Facebook». Η απάντησις της κόρης της Σύλβας Ακρίτα, πάλαι ποτέ βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, δεν άργησε. Ανεφέρθη, χωρίς να την ονοματίσει, σε μια «ασήμαντη γυναικούλα με βλέμμα συγκαμένο και γλώσσα φιδιού, που μου την έπεσε πριν λίγες μέρες».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως έσπει- ρε για δευτερόλεπτα τον πανικό στους royal watchers. Απεικόνιζε την πριγκίπισσα Θεοδώρα της Ελλάδος και τον αρραβωνιαστικό της Μάθιου Κούμαρ σε «γαμήλιο weekend».

«Ωχ, παντρεύτηκαν», είπαν ορισμένοι από αυτούς, που περίμεναν πώς και πώς να ταξιδέψουν έως τις Σπέτσες, στα τέλη Μαΐου. Διαβάζοντας το κείμενο της αναρτήσεως, επληροφορήθησαν ότι ελέω πανδημίας η ένωσις ανεβάλλετο για το 2021, χωρίς συγκεκριμένη ημερο- μηνία. Βλέπετε, σε αυτού του είδους τις τελετές απαιτούνται πολύμηνες συνεννοήσεις, ούτως ώστε οι συγγενείς, μέλη σχεδόν όλων των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, να είναι διαθέσιμοι την ίδια στιγμή. Πρώτη και καλύτερη η βασίλισσα Ελισσάβετ της Αγγλίας, η οποία είναι η νονά της 37χρονης πριγκιπίσσης.

Ianos