MANCODE PAJA TOQUILLA

Δημιουργώντας τα αυθεντικά καπέλα Παναμά.

 

της Άσπας Ξυδάκη

Φωτογράφος: Γιάννης Βασταρδής

Styling: Αριστείδης Ζώης (D-tales)

 

www.mancodeshop.com

 

Eικόνα: Cuenca Ecuador, ζούγκλα γεμάτη υγρασία, βουβή, ακούγονται μόνο πουλιά και μαχαίρια που κόβουν φύλλα από φοίνικες. Τα επιλέγουν προσεκτικά, τα κάνουν αρμαθιές και τα φορτώνουν στα γαϊδούρια… Πάμε με τις άμαξες στο «εργοστάσιο»… Μπροστά, μια μεγάλη έκταση όπου είναι απλωμένα τα φοινικόφυλλα. Φύλλα του φοίνικα Carludovica palmata, όπως μαθαίνω αργότερα, σε αυτοσχέδιες ξύλινες κατασκευές. Από τη μια γυναίκες και άντρες βράζουν σε μεγάλα βαρέλια τα φύλλα, από την άλλη νέοι και γέροι πλέκουν στο χέρι τα φοινικόφυλλα, που σιγά σιγά παίρνουν μορφή καπέλου. Μέσα στο μοναδικό «μηχάνημα» ένας γέροντας καλουπώνει τα καπέλα. Τους δίνει σχήμα και γείσο.

 

Αυτές οι εικόνες κέρδισαν την καρδιά μου και ξεκίνησε η διαδικασία αγοράς της φάμπρικας, με σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα τα αυθεντικά καπέλα Παναμά. Τα αυθεντικά Paja Toquilla. Οι παράκτιοι κάμποι του Ισημερινού παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή αυτού του φυτού. Οι τεχνίτες καπέλων του Ισημερινού θεωρούνται από τους καλύτερους του κόσμου και επιτελούν επίπονη εργασία. Μπορεί να απαιτηθούν έξι μήνες ή και παραπάνω για να πλέξουν το υψηλής ποιότητας καπέλο μας.

 

Κάθε ίνα του καπέλου έχει πολύ μικρό μήκος. Εντούτοις, σε ένα αυθεντικό Paja Toquilla είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος πού τελειώνει το ένα νήμα και πού αρχίζει το άλλο. Επίσης, η ύφανση είναι τόσο σφιχτή, ώστε δεν μπορεί να περάσει ούτε νερό! Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι επαρχίες Γκουάγιας και Μαναμπί, στην παράκτια περιοχή του Εκουαδόρ, παρατήρησαν Ινδιάνους ιθαγενείς να χρησιμοποιούν καπέλα από άχυρο (στα ισπανικά «πάχα») που σκέπαζαν τα αυτιά και τον λαιμό τους. Αυτά τα καπέλα έμοιαζαν με τα Τόκας, καλύμματα κεφαλής που χρησιμοποιούσαν οι μοναχές ή οι χήρες στην Ευρώπη. Έτσι τα ονόμασαν «Τοκίγια». Σήμερα, εμπνευσμένη από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, τα ονόμασα Paja Toquilla (Πάχα Τοκίγια).

 

Τα μυστικά για τη δημιουργία αυτού του καπέλου περνούν από γενιά σε γενιά και ακόμα και σήμερα στο εργοστάσιό μας φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.

 

Το κάθε καπέλο είναι μοναδικό, αποκλειστικά χειροποίητο, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζεται με προσοχή. Στο εργοστάσιο Paja Toquilla παράγουμε το κλασικό Fedora, το Μοnte Carlo, τo «Κόλπος του Παναμά», το Μοntecristi (σχέδια καπέλων). Η ποιότητα διακρίνεται σε standard, fino και superfino και οι τιμές ποικίλλουν από δεκάδες έως χιλιάδες ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και φθηνές απομιμήσεις του αυθεντικού «Παναμά», οι οποίες παράγονται μαζικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα καπέλα σπάνε, ενώ άλλα δεν «αναπνέουν». Αντίθετα, το αυθεντικό καπέλο Paja Toquilla είναι ελαφρύ, ευάερο και αθάνατο. Το κάθε καπέλο πλέκεται με το χέρι και έτσι είναι μοναδικό.

Τα αυθεντικά Παναμά καπέλα μας είναι απολύτως χειροποίητα και κατασκευάζονται από ντόπιους στο εργοστάσιο που διατηρώ στο Εκουαδόρ, λόγος για τον οποίο είναι βραβευμένα και από την UNESCO. Είναι κατασκευασμένα 100% από το φυτό τοκίγια και δεν περιέχουν χαρτί ή άλλη συνθετική ίνα. Ο σχεδιασμός γίνεται στην Ελλάδα, με αισθητική απόλυτα εναρμονισμένη με την κουλτούρα του τόπου προέλευσης του καπέλου.

Popular
Recent
Style