Οι τρεις κρίσιμες μέρες

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου της Πολωνίας, δίνοντας τέλος στο μαρτύριο που κόστισε τη ζωή σε 6 εκατομμύρια Εβραίους και συνολικά σε 9-11 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια μαζική δολοφονία- γενοκτονία συγκεκριμένων εθνικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, η οποία πέρασε στην ιστορία με τον όρο Ολοκαύτωμα ή αλλιώς “Shoah” (=ολοσχερής καταστροφή). Απαρχή του αποτέλεσε η Νύχτα των Κρυστάλλων στις 10 Νοεμβρίου του 1938. Δύο χρόνια πριν από τη μοιραία αυτή νύχτα, o Τόμας Μαν, σπουδαίος Γερμανός νομπελίστας, παραδίδει μια προφητική επιστολή-καταγγελία κατά του ναζιστικού καθεστώτος σε εφημερίδα της Ζυρίχης. Ωστόσο, βασανίζεται από αμφιβολίες. Η Μπρίτα Μπέλερ παρακολουθεί, επί τρεις κρίσιμες μέρες, τον ίδιο και το περιβάλλον του.

Από το 1933, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ο Τόμας Μαν αυτοεξορίζεται στην Ελβετία μαζί με την Εβραία σύζυγό του και τα παιδιά τους. Το καθεστώς παγώνει τα περιουσιακά του στοιχεία στη Γερμανία, αλλά τα έργα του δεν ρίχνονται στις πυρές που οργανώνει ο Γκέμπελς. Οι γέφυρες με την πατρίδα δεν έχουν κοπεί οριστικά κι εκείνος ελπίζει ότι θα εξακολουθήσει να εκδίδει τα βιβλία του στη Γερμανία και ότι δεν θα χάσει το γερμανόφωνο κοινό του. Είναι, εξάλλου, ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός συγγραφέας και θεωρείται από πολλούς ως «η φωνή του έθνους». Οι εθνικοσοσιαλιστές είναι διατεθειμένοι να του συγχωρήσουν τα πάντα και να τον δεχθούν ως άσωτο υιό. Μοιραία, το 1936, ο Τόμας Μαν οδηγείται να λάβει μια κρίσιμη απόφαση.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η Μπρίτα Μπέλερ αναπλάθει στο «Τόμας Μαν, Οι τρεις κρίσιμες μέρες» όσα εύγλωττα αποσιωπά ο συγγραφέας στα προσωπικά του ημερολόγια. Επί τρεις μέρες ο Γερμανός νομπελίστας ταλαντεύεται αν θα πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση κατά των ναζί. Κατατρύχεται από αμφιβολίες και φόβους. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του τον πιέζουν να μιλήσει εναντίον των ναζί. Όσο σκέφτεται την κατάστασή του τόσο συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ δύο κακών: αριστερά ή δεξιά; Θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει τη στάση του, ακόμα κι αν οι συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένειά του αλλά και το έργο του θα είναι απρόβλεπτες.

Το βιβλίο της Μπρίτα Μπέλερ «Τόμας Μαν, Οι τρεις κρίσιμες μέρες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Popular
Recent
About Men