Γιατί ο Κάρολος θα γίνει καλός βασιλεύς

του Χρήστου Ζαμπούνη

 

  • Είναι προετοιμασμένος. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών, το 1952, όταν ο παππούς του Γεώργιος ΣΤ’ απεβίωσε, κατέστη ο επίδοξος διάδοχος ως πρωτότοκος υιός της βασιλίσσης Ελισάβετ Β’, και όταν ενηλικιώθη το 1969, διάδοχος του Θρόνου.
  • Είναι δυναμικός. Οι τοποθετήσεις του, επί παραδείγματι, για την κλιματική αλλαγή στην Σύνοδο COP 26 της Γλασκώβης, όπου κατηγόρησε τους ηγέτες του πλανήτη ότι «αντί να δρουν, μόνον ομιλούν», δείχνουν μία ισχυρή προσωπικότητα.
  • Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας. Η δημιουργία και η διαχείρισις του κτήματος «Highgrove», το οποίο παράγει τα βιολογικά προϊόντα «Dutchy Originals»,κατατάσσουν την εταιρεία του στις πρώτες θέσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων του είδους.
  • Είναι συναισθηματικώς ισορροπημένος. Ο γάμος του με την «αιώνια αγαπημένη του» την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, μετά την αποτυχημένη του ένωση με την Νταϊάνα Σπένσερ, ήταν, ίσως, η κορυφαία προσωπική του νίκη απέναντι σε απηρχαιομένους κανόνες.
  • Είναι μοντέρνος, ίσως πιο μοντέρνος από τον υιό του Ουΐλλιαμ. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του αναμένεται, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις στον θεσμό, τις οποίες η μητέρα του, με την φιλοσοφία της ακινησίας, απέφευγε να εφαρμόσει.
  • Έχει ενσυναίσθηση. Το Prince’s Trust, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που δημιούργησε το 1976, έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής, να βρουν εργασία πάνω από 1.000.000 αποσυνάγωγοι νέοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον διεθνή του βραχίονα, επί κεφαλής είναι ο πρίγκηψ Παύλος της Ελλάδος.
  • Τα παθήματα του έγιναν μαθήματα. Ένας από τους ορισμούς, άλλωστε, της εμπειρίας του είναι η γνώση που αποκτήσαμε από τα λάθη μας.
  • Είναι βαθειά καλλιεργημένος. Οι Τέχνες και τα Γράμματα αναμένεται να ανθήσουν στην χώρα του, δεδομένης της εκπεφρασμένης βουλήσεως να τα υποστηρίξει.
  • Είναι υπέρ της Οικουμενικότητος των θρησκειών και της πολυπολιτισμικότητος. Σε μία κοινωνία που έχει εμπλουτισθεί από τους μετανάστες των πρώην αποικιών της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας, το παράδειγμά του θα βοηθήσει στην ενσωμάτωσή τους.
  • Ευρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση. Ως πρώην αθλητής του πόλο με άλογο, γυμνάζεται τακτικά και φροντίζει την διατροφή του. Εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, λόγω γονιδίων, αναμένεται να φθάσει, και ίσως να ξεπεράσει, τα 100 έτη ζωής.

Υ.Γ. Για να είμεθα δίκαιοι, τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του θα «υποφέρει» από την σύγκριση με την μητέρα του, αλλά ο χρόνος, όπως είναι γνωστόν, όλα τα γιατρεύει.

 

Photo credit: PRINCE CHARLES BY BRYAN ORGAN, 1980 National Portrait Gallery, London

Opinions