Οι μάστιγες του Ιnstagram

του Χρήστου Ζαμπούνη

Η Chiara Ferragni είναι η νο 1 influencer της Ιταλίας, με 21.000.000 ακολούθους στο Ιnstagram. Η περίπτωσίς της απετέλεσε αντικείμενο μελέτης στο Business School του Harvard. Με 60.000 δολλάρια κοστολόγηση των αναρτήσεών της για τα προϊόντα που διαφημίζει στο fashion blog «Τhe Blonde Salad», η Chiara είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης είναι ο αντίστοιχος νο 1 influencer της Ελλάδος με 1.100.000 ακολούθους. Λόγω της επιδραστικότητός του, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο τού ανέθεσαν το giveaway ενός διαμερίσματος αξίας 100.000 ευρώ με θέα την Ακρόπολη, ήτοι μίας κληρώσεως όπου θα συμμετείχαν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Έως εδώ, ουδέν το μεμπτόν. Τα προβλήματα για τον νεαρό influencer ξεκίνησαν όταν σε ένα insta story του υπεστήριξε τον φίλο του Δημήτρη Φιντιρίκο (σ.σ.: Το όνομά του ενεπλάκη στη υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στην Θεσσαλονίκη). Τότε, του αφηρέθη το giveaway.

Παρακολουθώ, καθημερινώς, με προσοχή εντομολόγου, τα τεκταινόμενα στον «μαγικό» κόσμο των social media, όχι από διαστροφή, αλλά για να ολοκληρώσω το «Διαδικτυακό Savoir Vivre». Η αισθητική –φευ!– είναι το πρώτο θύμα στα posts των επίδοξων εγχώριων influencers, που ακολουθώντας το παράδειγμα της Κιμ Καρντάσιαν επιχειρούν να θησαυρίσουν, με συνήθως προκλητικές φωτογραφίες, προς άγραν πεινασμένων ακολούθων. Χωρίς να έχουν καμμία ενσυναίσθηση, ποζάρουν ημίγυμνες στα χιόνια την ώρα που 3.500 οδηγοί αυτοκινήτων είναι αποκλεισμένοι στην Αττική Οδό, με κίνδυνο της ζωής τους. Το ίδιο έπραξαν, άλλωστε, το καλοκαίρι, όταν η μισή χώρα εκαίγετο, αυτήν την φορά με αναρτήσεις από τις παραλίες.

Η έξαρσις του ναρκισσισμού φαίνεται ότι δημιουργεί αισθήματα μειονεξίας στους followers. Ειδικώς για το Instagram, το πρώην στέλεχος του Facebooκ Frances Haugen απεκάλυψε εσωτερική έρευνα, σύμφωνα με την οποία 1 στους 3 εφήβους νοιώθει χειρότερα με το σώμα του αφού κάνει χρήση της εφαρμογής. Ένα έτερο θύμα, βαρέως τραυματισμένο, είναι η ελληνική γλώσσα. Ακούς τα βίντεο, ορισμένα εκ των οποίων θυμίζουν διαγγέλματα αρχηγών κρατών, και θυμάσαι τον στίχο του Καβάφη: «Ξόανα επίσημα και σοβαροφανή∙ τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι». Το ίδιο ισχύει και με τα γραπτά τους, αφού ο αυτόματος διορθωτής περιορίζεται μόνον στην ορθογραφία.

Κλείνω όπως ξεκίνησα. Οι νέοι βασιλείς των Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως είναι οι προαναφερόμενοι, και όσοι τους περιφρονούν, παρ’ όλες τις ατέλειές τους, θα πρέπει να γράψουν στον σκληρό τους δίσκο έναν άλλο στίχο του Καβάφη: «Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμο έξω».

Opinions