Relationships in the age of Coronavirus

της Μαρίας Μυλωνά

Λίγο καιρό πριν, δεν θα μπορούσα να είχα προβλέψει τη ζωτική σημασία που θα είχε ο ρόλος των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην καθημερινότητα μας σε περιόδους όπως η τρέχουσα πανδημία. Όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για την εποχή μας.

Ο εγκλεισμός μας δημιουργεί νευρικότητα και πανικό καθώς τα πάντα μεγεθύνονται και η διάθεση μας μπορεί να πάρει πολλές κατευθύνσεις. Το να ελέγχουμε το άγχος μας είναι θέμα ισορροπίας. Γι΄αυτό το λόγο να είστε ευγενικοί με τον σύντροφο σας καθώς ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να αντιδρά εντονότερα στα αρνητικά γεγονότα παρά στα θετικά. Δώστε του το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και μην αντιδράτε με αρνητική συμπεριφορά. Είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τις σχέσεις οπότε χρησιμοποιείστε τον χρόνο σοφά και θετικά. Για έναν καλό γάμο, βοηθά η επιλεκτική ακοή. Πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι πολλά ζευγάρια άρχισαν να νοιάζονται περισσότερο για την μέλη της οικογένειας τους καθώς έγιναν πιο πρόθυμοι στο να μοιράζονται τα συναισθήματα τους.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι για να απολαύσετε τη ζωή και τον έρωτα. Η καλή σεξουαλική ζωή φτιάχνεται, δεν βρίσκεται. Το στρες δεν αφαιρεί την σεξουαλική διάθεση, απλά δυσκολεύει την πρόσβαση σε αυτήν, οπότε θα πρέπει να προσπαθήσετε λίγο περισσότερο ώστε να την αφυπνίσετε. Είναι μια ευκαιρία για να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο στο σύντροφο σας. Ντυθείτε και περιποιηθείτε ώστε να υπάρχει άλλη δυναμική μέσα στην ημέρα σας. Αποστασιοποιηθείτε από τα social media και παίξτε παιχνίδια ή ‘γυμναστείτε’. Χαζέψτε παλιά άλμπουμ, η νοσταλγία του παρελθόντος μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον βάζοντας καινούριους στόχους. Η δημιουργία αναμνήσεων ενδυναμώνει τα ζευγάρια. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί συζητώντας και γνωρίζοντας τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας. Οι δυνατές σχέσεις τροφοδοτούνται συνεχόμενα με φροντίδα και επικοινωνία. Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τη στοργή μας και να αφιερώνουμε την απόλυτη προσοχή μας.

Παρ’όλ’αυτά εάν βρίσκεστε μακριά απ’ τον σύντροφο σας, μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες δραστηριότητες όπως να πιείτε καφέ, να δειπνήσετε ή να πιείτε ένα ποτό μέσω FaceTime ή κάποιου άλλου application. Δείτε μια ταινία μαζί, συγχρονισμένοι στο ίδιο κανάλι ή μέσω του Netflix Party. Στείλτε φωνητικά μηνύματα και αν σας το επιτρέπουν οι φωνητικές χορδές σας, τραγουδήστε.

Παρόλο που είναι μια στρεσογόνος περίοδος, υπάρχει το περιθώριο να αλλάξουμε τις σχέσεις μας. Από τα λεμόνια φτιάχνουμε λεμονάδα! Ώντας στην αρχή αυτής της κατάστασης, εμπνευστείτε και κάτι καλό θα έρθει μέσα από αυτή τη δυσκολία.

Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of Surrey και πτυχίου (BSc) στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Empire College του State University of New York. Επίσης έχει πιστοποιηθεί στην εφαρμογή Ψυχομετρικών Τεστ από το University of Cambridge. E-mail: contact@mariamylona.gr , Mobile: 6974461945

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Popular
Recent
Wellness