Elektronio, το οικολογικό ποδήλατο που αλλάζει τον τρόπο των αστικών μετακινήσεων

Η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε προς την αντίθετη κατεύθυνση: σε δύσκολους καιρούς, κάποιοι τόλμησαν και με καινοτόμες ιδέες κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Ανάμεσα σε αυτούς, δύο νέοι με όραμα έναν εναλλακτικό τρόπο αστικής μετακίνησης, ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα, οι οποίοι το 2015 ίδρυσαν τη start-up εταιρία ποδηλάτων Elektronio και δημιούργησαν το Play, ένα πρωτότυπο οικολογικό και εύχρηστο ποδήλατο-όχημα.

Η βραβευμένη start-up εταιρία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζει premium ηλεκτρικά ποδήλατα με επαναστατικό σχεδιασμό. Με μότο το «#reimagineyourvehicle» («φαντάσου εκ νέου το όχημά σου»), ο Παντελής και η Άννα έχουν το όραμα να προτείνουν συνεχώς ευφυείς τρόπους βιώσιμης μετακίνησης.

elektronio-0835

Η πρώτη δημιουργία τους εντυπωσίασε, και όχι άδικα. Το Play, ένα ηλεκτρικό τρίτροχο ποδήλατο, ανήκει στην κατηγορία των tilting trikes και φέρει δύο τροχούς μπροστά, οι οποίοι στρίβουν και πλαγιάζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα.

Ο Παντελής Ζάρκος είναι ο σχεδιαστής των ποδηλάτων, υπεύθυνος για την ανάπτυξη και παραγωγή νέων μοντέλων. Το δημιουργικό μυαλό του Elektronio είναι μηχανολόγος οχημάτων και ασχολείται με ιδιαίτερα bicycle projects εδώ και πέντε χρόνια. Συνοδοιπόρος του σε αυτό το καινοτόμο project είναι η Άννα Χλιούρα, υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρίας. Η επικοινωνιακή persona του Elektronio έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, επικοινωνία και, με εξειδίκευση στα new media, έχει βαλθεί να διαδώσει παντού το Elektronio ως την εναλλακτική πρόταση μετακίνησης στην πόλη. Η ιδρυτική ομάδα έχει διαφορετικές ικανότητες, επιστημονικά backgrounds και αλληλοσυμπληρώνεται. Με βάση αυτούς τους δύο πυρήνες θέλουν η εταιρία να διευρυνθεί και με νέα μέλη στο προσεχές διάστημα.

elektronio-0041

Ο Παντελής Ζάρκος μίλησε στο «Mancode» για το πώς ξεκίνησε η ιδέα του Elektronio, για την ξεχωριστή κατασκευή του Play και για τα μελλοντικά καινοτόμα σχέδια της επιχείρησής του.

Τι είναι αυτό που κάνει το Play ξεχωριστό;

Το Play είναι πραγματικά ένα «παιχνίδι της μετακίνησης», γιατί πολύ απλά είναι κάτι παραπάνω από ένα συμβατικό ποδήλατο ή, καλύτερα, κάτι παραπάνω από ένα συμβατικό ηλεκτρικό ποδήλατο. Καταρχάς, έχουμε μια ολότελα διαφορετική γεωμετρία, που μας επιτρέπει μια ιδιαίτερα άνετη θέση οδήγησης και, χάρη στην ηλεκτρική υποβοήθηση, μπορούμε να κάνουμε ξεκούραστα περισσότερα χιλιόμετρα. Το καινοτόμο μπροστινό tilting σύστημα κάνει το ποδήλατο ευέλικτο και ασφαλές, καθώς έχουμε τρία σημεία επαφής με τον δρόμο και δεν υπάρχει πιθανότητα ανατροπής ή ολίσθησης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης αποθηκευτικών χώρων, τόσο μπροστά, ανάμεσα στους δύο τροχούς, όσο και πίσω από την πλάτη του καθίσματος. Έτσι, οι χρήστες του μπορούν να μεταφέρουν συγχρόνως τα καθημερινά ψώνια, την τσάντα, το laptop, το παιδί, ακόμη και το σκυλί τους. Αξίζει να αναφέρω ότι το Play προσφέρει μια πραγματικά μοναδική και άκρως διασκεδαστική οδηγική εμπειρία στον αναβάτη του, που δεν θυμίζει κανένα άλλο ποδήλατο.

Γιατί να επιλέξει ο κόσμος ένα premium ηλεκτρικό ποδήλατο σαν αυτά που κατασκευάζετε;

Ο κύριος λόγος για να μας επιλέξει είναι διότι θα κατασκευάσουμε κάτι αποκλειστικά για αυτόν. Καταγράφουμε κάθε φορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη μας και παράγουμε το ιδανικό εξατομικευμένο ποδήλατο, ακολουθώντας μια χειροποίητη διαδικασία παραγωγής. Υπάρχει, δε, η δυνατότητα να γίνει τόσο personalized, ώστε φιλοτεχνούμε ακόμη και τα καπάκια που ντύνουν το ποδήλατο με το σχέδιο της αρεσκείας του. Επίσης, είναι τόσα τα προβλήματα στην αστική μετακίνηση καθημερινά, που με τη δική μας πρόταση πραγματικά θα ξενοιάσει.

elektronio-0704

Πώς, όμως, δύο νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να επενδύσουν σε μια «eco» επιχείρηση εν μέσω κρίσης;

H απόφαση για το Elektronio δεν ήρθε καθόλου αβίαστα, αλλά κατόπιν ώριμης σκέψης και προγραμματισμού. Φανταστείτε ότι είμαστε μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί είχαμε επιχειρήσει κάτι ανάλογο πριν από μερικά χρόνια, πάλι εν μέσω κρίσης, αλλά τότε δεν ευδοκίμησε η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας και έληξε άδοξα. Παρόλο που η κρίση συνιστά τροχοπέδη σε διάφορα επίπεδα, εντούτοις έκανε κάτι καλό, γιατί στραφήκαμε στην επιχειρηματικότητα. Ενδεχομένως να είχαμε ακολουθήσει άλλους επαγγελματικούς δρόμους αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Η διαδρομή σαφώς δεν είναι εύκολη, αλλά ασχολούμαστε με κάτι που αγαπάμε, επενδύουμε σε κάτι που πιστεύουμε πολύ και τα λάθη του παρελθόντος έχουν γίνει πολύτιμο μάθημα για το τωρινό μας εγχείρημα. Αυτά τα ποδήλατα έχουν γίνει, ούτως ή άλλως, τα δικά μας μέσα μετακίνησης και ανυπομονούμε να τα μοιραστούμε με όλους εσάς!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Θα δούμε κάτι πρωτοποριακό;

Ευελπιστούμε ότι θα δείτε πολλά πρωτοποριακά πράγματα από εμάς στο μέλλον. Στόχος μας είναι να εισαγάγουμε προσεχώς την κλειστή έκδοση του Play, που θα επιτρέψει τη χρήση του όλον τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, αναπτύσσουμε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό project για λογαριασμό ελληνικής εταιρίας, που θα επιτρέπει τη μεταφορά ασθενών σε μη επείγουσες καταστάσεις στο κέντρο της πόλης, και ευελπιστούμε σύντομα να το ολοκληρώσουμε. Επίσης, στα σχέδιά μας είναι το Elektronio να «ποδηλατήσει» σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου.

elektronio-0184

Το Elektronio είναι διαθέσιμο για όλους. Ακούει προτάσεις και, εφόσον είναι εφικτές, προχωρά στον σχεδιασμό και στην παραγωγή ενός πρωτότυπου ποδηλάτου. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρείτε το Elektronio Lab & Showroom, όπου πραγματοποιείται η δημιουργική διαδικασία παραγωγής των ποδηλάτων, ενώ παράλληλα υπάρχει αλληλεπίδραση με τους πελάτες και στο e-shop www.elektroniowheels.com, όπου χρήστες από όλον τον κόσμο μπορούν να παραγγείλουν το εξατομικευμένο ποδήλατό τους.

elektronio-1193

Elektronio Handcrafted Vehicles

(Βέροιας 3, Θεσσαλονίκη)

facebook page

 

Popular
Recent
Wellness