10 Years MANCODE | 10 Books

To MANCODE συμπληρώνει 10 χρόνια και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάζουμε κάθε εβδομάδα ένα αφιέρωμα που αντανακλά το DNA του MANCODE Society: Γυναίκες, άνδρες, αυτοκίνητα, μηχανές, προορισμοί, βιβλία, ταινίες, spirits, wines & cigars.

Αυτή την εβδομάδα, σειρά έχουν τα 10 βιβλία που επιλέξαμε.

Εκατό χρόνια μοναξιά

Η γέννηση, η ακμή, η πτώση και ο θάνατος της οικογένειας Μπουενδία και μέσω αυτής η ιστορία της Κολομβίας και τελικά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Στα «100 χρόνια μοναξιά» ο Μαρκές – ένα βιβλίο που του χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας- αναμειγνύει την πραγματικότητα με τη φαντασία, όπου όνειρα, ιστορίες από το παρελθόν, τέρατα και μυθικές γυναίκες αποκτούν υπόσταση στο παρόν. Όλα όσα καταγράφονται στην οικογένεια Μπουενδία -θαύματα, επαναστάσεις, έρωτες και τραγωδίες- είναι και η τραγωδία ολόκληρου το κόσμου, άλλοτε με ρεαλιστική και άλλοτε με συμβολική ή μυθική υπόσταση. Και παράλληλα είναι η τραγωδία του καθενός μας που σέρνει τη μοναξιά του ως βαρίδι σε έναν αντίξοο κόσμο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Δύο διαφορετικοί άνθρωποι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο «καρμικό» μονοπάτι. Ο ένας μορφωμένος, στοχαστής του πνεύματος, της φιλοσοφίας και πολυταξιδεμένος, ο άλλος εγκλωβισμένος στην ίδια του τη ζωή, την οποία όμως ζει στο έπακρο, την απολαμβάνει και τη χαίρεται.

Κάποια στιγμή, οι δύο αντιθετικές προσωπικότητες συναντιούνται. Μέσα από τις συζητήσεις τους, ευθύς αντιλαμβάνονται ότι έχουν κάτι κοινό: την ίδια ανησυχία μπροστά στο μυστήριο της ζωής. Σταδιακά, αυτή η συνάντηση θα μετατραπεί σε μια σχέση φιλίας και αγάπης, που θα τους ακολουθεί για μια ολόκληρη ζωή. Πρόκειται για τον Νίκο Καζαντζάκη και τον αγαπημένο του φίλο, Γιώργη Ζορμπά, ο οποίος είναι, πλέον, παγκόσμια γνωστός ως «Αλέξης Ζορμπάς». Μέσα από το ύφος της γραφής, απεικονίζεται έντεχνα η έντονη διαφορά ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες αλλά και σε δύο αντίθετες αντιλήψεις του κόσμου.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Καζαντζάκη”

Γιούγκερμαν

Η ζωή και οι περιπέτειες του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν -γόνου μιας πλούσιας φινλανδικής οικογένειας- που έχει πάρει το δρόμο του γλεντιού, του ποτού, του τζόγου, της απάτης και του εκβιασμού, μια σειρά από γεγονότα και η ρωσική επανάσταση τον οδηγούν στην Ελλάδα. Εκεί, ενώ σκοπεύει να εξακολουθήσει την παράνομη δράση του, προσλαμβάνεται σε μια τράπεζα, γίνεται ανώτατος υπάλληλός της, πλούσιος, ισχυρός αλλά και δυστυχισμένος.

Ο Καραγάτσης μέσα από τον «Γιούγκερμαν» μέσα από τις ορμές και τα έντονα πάθη του ηρώα του μας μεταφέρει στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Από την περίοδο της Μπολσεβίκικης επανάστασης στη Ρωσία μέχρι τη δεκαετία του 1930. Μια εποχή μετάβασης , δραματικών γεγονότων και κοινωνικών αλλαγών.

Κυκλοφορεί από το “Βιβλιοπωλείον της Εστίας”

Ο γέρος και η θάλασσα

Ένας γέρος, μόνος και αβοήθητος ψαράς παλεύει απελπισμένα στον ωκεανό, ανοιχτά της Κούβας, με έναν τεράστιο ξιφία. Σε μια μάχη που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, o Σαντιάγκο χρησιμοποιεί όλη την τέχνη και το μυαλό του και τελικά κερδίζει. Αργά την τρίτη νύχτα, θα μπει στο λιμάνι και δίπλα στη μικρή του βάρκα, αντί για τον ξιφία θα πλέει μόνο το κόκαλο του ψαριού, αφού στη διαδρομή καταβροχθίσθηκε από τους καρχαρίες.

Σε ένα βιβλίο μόλις 100 σελίδων, ο Ernest Hemingway καταφέρνει να συμπεριλάβει όλη αυτή τη δύσκολη και καθημερινή μάχη του ανθρώπου κόντρα στην ίδια τη ζωή. Είτε χάνεις είτε κερδίζεις, κάθε μέρα είναι και μια νέα αρχή. Και το βράδυ όταν θα κοιμηθείς, έχεις την ανάγκη να ονειρευτείς. Γιατί το όνειρο είναι αυτό που θα σου δώσει τη δύναμη το επόμενο πρωί για να ξαναρχίσεις. Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να μην τα παρατάμε.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Καστανιώτη”

Ο Ηλίθιος

Η ιστορία ακολουθεί τον Πρίγκιπα Μίσκιν, ο οποίος ύστερα από μακροχρόνια παραμονή και θεραπεία στην Ελβετία, επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη. Αφοπλιστικά αθώος και ανιδιοτελής για τους κοσμικούς κύκλους της πόλης, όταν κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται αναπάντεχα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και έρχεται αντιμέτωπος με την περιέργεια και τον σαρκασμό των άλλων. Οι άνδρες αδυνατώντας να κατανοήσουν τον χαρακτήρα του τον θεωρούν «ηλίθιο», ενώ οι γυναίκες τον ερωτεύονται γοητευμένες από την απόκοσμη φύση του, παρασυρμένοι όλοι από μια ακολουθία γεγονότων που θα οδηγήσει σε ένα τραγικό τέλος.

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι μέσα από την ιστορία και το περιβάλλον του κεντρικού ήρωα, μας εγείρει ερωτήματα που πάντα θα παραμένουν επίκαιρα. Ποιος είναι τελικά καλός άνθρωπος; Αυτός που δεν πράττει το απεχθές; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός και παράλληλα να διατηρείς την αθωότητά σου; Στην εποχή μας, αναγνωρίζεται η αξία των καλών; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση ο καλός να τη γλιτώσει;

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Γκοβόστη”

Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος

«Ο επαναστατημένος άνθρωπος» του Αλμπέρ Καμύ είναι ένα αιχμηρό κείμενο που προσπαθεί -και τελικά πετυχαίνει- να αποσαφηνίσει τη διαφορά ανάμεσα σε μια επανάσταση που στηρίζεται σε συγκεκριμένη ιδεολογία και την εξέγερση που αυθόρμητα ξεσπά ως αντίδραση σε μια γενικευμένη αδικία, προσδιορίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντική είναι για μια επαναστατική πράξη να αποπνέει ανθρωπιά.

Για τον Καμύ ο μόνος δρόμος είναι η δικαιοσύνη. Ο πολιτισμός είναι αυτός που θα ανατρέψει τα πάντα, με την επικράτηση της λογικής και την αξία της ανθρώπινης ζωής να αποτελούν από μόνες τους επαναστατικές πράξεις. Έννοιες όπως η αγάπη, η πίστη, η ιδεολογία, η τέχνη και η ιστορία δοκιμάζονται στις σελίδες του έργου, σε μια προσπάθεια του συγγραφέα να αποδείξει ότι η εξέγερση θα πρέπει να είναι μόνο προϊόν μιας συλλογικής κίνησης. Ένα μανιφέστο ανθρωπισμού με τεράστιο αντίκτυπο και πολλές αντιδράσεις την εποχή που κυκλοφόρησε, το οποίο σε βάζει σε σκέψεις, με πολιτικές και φιλοσοφικές διαστάσεις, εβδομήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Πατάκη”

Υποταγή

Σε μια Γαλλία αρκετά κοντινή στη σημερινή, ένας άντρας ακολουθεί πανεπιστημιακή καριέρα. Η διδασκαλία τον ενδιαφέρει ελάχιστα, καθώς προσδοκά μια βαρετή και ήρεμη ζωή, μακριά από τα μεγάλα ιστορικά δρώμενα. Ωστόσο, οι δυνάμεις που δρουν στη χώρα έχουν διασπάσει το πολιτικό σύστημα, επιφέροντας τελικά την κατάρρευσή του. Αυτή η κατάρρευση χωρίς αναταράξεις, χωρίς αληθινή επανάσταση, εξελίσσεται σαν εφιάλτης. Η δύναμη του Ισλάμ απέναντι στην παρηκμασμένη Δύση μέσα από τα ματιά του απαθή ήρωα.

Τραγική σύμπτωση. Μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Michel Houellebecq, ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 12 άτομα λόγω της δημοσίευσης σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ.

Κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο “Εστία”

Ο λύκος της στέπας

Ο άνθρωπος και ο λύκος. Τα κτηνώδη ενστικτα που κουβαλάμε μέσα μας και η παράλληλη ανάγκη μας για σιγουριά και αποδοχή… Ο Harry Haller είναι ένας μόνος και μελαγχολικός άνθρωπος που τρέφει μια απέχθεια για τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Παρόλο που έχει ανάγκη την ανθρώπινη ζεστασιά και τη συντροφικότητα, τελικά δεν τα καταφέρνει, καθώς αδυνατεί να συμβιβαστεί με τα πρότυπα και τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας. Όταν γνωρίσει όμως την ανέμελη Hermine κάτι αλλάζει μέσα του. Η ευτυχία φαίνεται να είναι κοντά. Για να την κατακτήσει όμως θα πρέπει να τιθασεύσει την αρχέγονη φύση του λύκου και να “συμβιβαστεί” με τις κοινωνικές επιταγές. Στο δίλημμα μεταξύ ύλης και πνεύματος, ο ήρωας προσπαθεί να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό.

Ο λύκος της στέπας, γραμμένος το 1927, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων και ανασφάλειας, στην ουσία αποτελεί μια αγωνιώδη κραυγή για το μέλλον της κοινωνίας του τότε αλλά και του σήμερα, αν αναλογιστούμε ότι παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές που συντελέστηκαν με την πάροδο του χρόνου, μερικά από τα βασικά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα παραμένουν ίδια. O Herman Hesse θέλει -και το καταφέρνει- να μας κάνει να συμφιλιωθούμε με έννοιες όπως η φθορά και η θνητότητα όσο παράλληλα μας καλεί να ζήσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, όπως αυτό και να ορίζεται από τον καθένα μας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Μίνωας”

Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ

Το Μάιο του 1948, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, ένα πτώμα εντοπίζεται να επιπλέει στα νερά του Θερμαϊκού, σε κοντινή απόσταση από την παραλία. Φέρει τραύμα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και είναι δεμένο χειροπόδαρα. Είναι το πτώμα του 35χρονου George Polk, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα. Ο Polk, 35 ετών, παντρεμένος με την Ελληνίδα αεροσυνοδό Ρέα Κοκκώνη, ήταν δεινός επικριτής, τόσο των ανταρτών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Μια στάση που προκαλούσε αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, μαζί με το κύριο ερώτημα ποιοι και γιατί σκότωσαν τον Polk, υπάρχει και το ερώτημα γιατί οι κυβερνήσεις τριών κρατών (Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας και Βρετανίας) συνεργάστηκαν στενά για να συγκαλύψουν τους δράστες. Τις πιθανές απαντήσεις στο μυστήριο διερευνούν στο βιβλίο τους οι Μιχάλης Ιγνατίου και Κώστας Παπαϊωάννου.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Πατάκη”

Μόναχο

Σεπτέμβριος του 1938. Ο Χίτλερ είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει τον πόλεμο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τσάμπερλεν προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την ειρήνη. Η απόφαση θα ληφθεί σε μια πόλη που θα μείνει εφεξής στην Ιστορία για όσα συνέβησαν εκεί: στο Μόναχο. Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις φωτίζει τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε αλλά σίγουρα αξίζει να μάθουμε.

Το «Μόναχο» ξετυλίγει διάφορες εκφάνσεις της σημαντικής αυτής περιόδου. Αρχικά, αποτελεί μία σύνοψη των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, περιγράφει τις άγνωστες συγκρούσεις και τις δολοπλοκίες στα κυβερνητικά γραφεία και τα υπουργεία σε Λονδίνο και Βερολίνο, αφηγούμενο γλαφυρά την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ευρώπη: ενθουσιασμός στη Γερμανία, μελαγχολία και αγωνία στην Αγγλία. Tέλος σκιαγραφεί το πορτρέτο του Τσάμπερλεν, ενός ανθρώπου που δέχεται στους ώμους του το βάρος της ιστορίας, δίχως να είναι έτοιμος γι’ αυτό.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”

Popular
Recent
10 Years MANCODE