Η θυματοποίησις της Diana

του Χρήστου Ζαμπούνη

Εάν υπάρχει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται στον 5ο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς «The Crown» είναι αυτό του victimisation, ήτοι της εμφανίσεως ως θύματος της πριγκιπίσσης της Ουαλλίας. Νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, μας ενημερώνουν ότι ο Κάρολος άργησε να δημοσιοποιήσει τους αρραβώνες του με την Spencer για να της δώσει χρόνο να σκεφθεί εάν είναι σίγουρη για το επόμενο βήμα. Ίσως να ήταν και ο ίδιος προβληματισμένος για το μέλλον του.

Το βέβαιον είναι ότι η lady σε ηλικία 20 ετών είχε πλήρη συνείδηση σε ποια οικογένεια εισήρχετο, εφ’ όσον ο πατέρας της, ο κόμης Σπένσερ, ήταν μέλος της βρεταννικής αριστοκρατίας, ένας δε από τους στενούς συγγενείς του δεν ήταν άλλος από τον Winston Churchill. Το pedigree της ήτο άριστον και επιμελώς φιλτραρισμένο από το Παλάτι, με τα κριτήρια της εποχής. Στον αντίποδα, ο διάδοχος του Θρόνου της Αγγλίας, σε ηλικία 33 ετών ευρίσκετο προ μίας ασφυκτικής πιέσεως να αποκτήσει εγκαίρως διάδοχο, ειδάλλως θα διεδέχετο την βασίλισσα ο δευτερότοκος, ο δουξ της Υόρκης Andrew – ω ναι, ο στενός φίλος του Jeffrey Epstein.

Επίσης, σε αντίθεση με την άμωμον μέλλουσα σύζυγό του, είχε, ας το διατυπώσουμε κομψώς, μία σχετική εμπειρία επαφών στενού τύπου με το έτερον φύλον. Μία από αυτές του ράγισε την καρδιά, διότι ενυμφεύθη όσο έλειπε ο ίδιος επί μακρόν χρονικό διάστημα στην θάλασσα, υπηρετώντας το Βασιλικό Ναυτικό. Το όνομά της Camilla Parker-Bowles. Όπως προσφυώς έγραψε ο κωμικός Μάνος Βουλαρίνος στο Twitter, η επιλογή του ηθοποιού Dominic West να υποδυθεί τον Κάρολο στον 5ο κύκλο, ήταν σαν να γυριζόταν ταινία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και τον Κώστα Σημίτη να υπεδύετο ο Κούρκουλος! Πολύ ωραίος για να είναι αληθινός. Παρένθεσις υψίστης σημασίας.

Το Netflix για πρώτη φορά υπεχρεώθη προ της προβολής των επεισοδίων να αναφέρει ότι πρόκειται περί μυθοπλασίας, κάτι που απέφευγε επιμελώς να πράξει στους προηγούμενους κύκλους, αφήνοντας στους ανύποπτους τηλεθεατές την εντύπωση πως επρόκειτο για πραγματικά γεγονότα. Το μοτίβο της θυματοποιήσεως συνεχίζει –φευ!– ο δευτερότοκος υιός της εκλιπούσης, ο Harry, ο οποίος με την αμέριστον υποστήριξιν της συζύγου του Meghan Markle ετοιμάζεται να εκδώσει τα απομνημονεύματά του, υπό τον τίτλο «Spare», δηλαδή «Ανταλλακτικό», λογοπαίγνιο έναντι του Heir, δηλαδή Διάδοχος, τίτλος του αδελφού του William. Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι θα παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα.

Opinions