606 nautical miles challenge

της Κατερίνας Ρωμανού

H 42η έκδοση του Rolex Middle Sea Race ήταν ένας από τους πιο θεαματικούς και απαιτητικούς αγώνες εδώ και πολλά χρόνια.

Ο αγώνας Rolex Middle Sea Race δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της αθλητικής αντιπαλότητας μεταξύ δύο Βρετανών ιστιοπλόων που κατοικούσαν στη Μάλτα, του Alan Green και του Jimmy White, και δύο Μαλτέζων ναυτικών, του Paul και του John Ripard, μελών του Royal Malta Yacht Club. Ο Alan και ο Jimmy πρότειναν μια μακρύτερη διαδρομή από αυτή που ήταν τυπική στην περιοχή, και μια διαδρομή που είχε σχεδιαστεί για να προσφέρει έναν συναρπαστικό διαγωνισμό σε πιο ανεμοδαρμένες φθινοπωρινές συνθήκες. Η αρχική πρόταση ήταν για μια πορεία που θα ξεκινούσε από τη Μάλτα και θα τελείωνε στις Συρακούσες της Σικελίας σε ένα χρόνο και στη συνέχεια θα ξεκινούσε από τις Συρακούσες και θα τελείωνε στη Μάλτα τον επόμενο. Σε μια εμπνευσμένη στιγμή, ο Paul επέμεινε ότι ο αγώνας πρέπει να επικεντρωθεί στη Μάλτα, ξεκινώντας και τερματίζοντας εκεί. Η πορεία ήταν τώρα, ουσιαστικά, ένας δεξιόστροφος περίπλους της Σικελίας, συμπεριλαμβανομένης της Lampedusa, της Pantelleria και των νησιών Egadi και Αιόλου. Έτσι ο αγώνας ιδρύθηκε το 1968 από το Royal Malta Yacht Club και το Royal Ocean Racing Club. Ο αγώνας δεν διεξήχθη για μερικά χρόνια μετά το 1983 μέχρι το 1996 όταν η επιτροπή του Royal Malta Yacht Club πήρε την απόφαση να τον επαναφέρει. Το 2001, μια νέα Επιτροπή έφερε νέες ιδέες, εισήχθησαν καινοτόμες ιδέες μάρκετινγκ και ξεκίνησε η αναζήτηση χορηγού. Το 2002, η Rolex ανέλαβε ως χορηγός του.

Σήμερα η διαδρομή Rolex Middle Sea Race έχει μήκος περίπου 606 ναυτικά μίλια και ταξιδεύει αριστερόστροφα, ξεκινώντας από το Grand Harbour, της Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας. Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται στο κέντρο του Grand Harbour, που ξεκινά από το Saluting Battery, ακριβώς κάτω από τους κήπους Upper Barrakka στην πλευρά της Βαλέτα, απέναντι στο Fort St. Angelo στο Birgu. Φεύγοντας από τη Μάλτα, ο στόλος κατευθύνεται βόρεια προς το Capo Passero, την ανατολική ακτή της Σικελίας και συνεχίζει προς το στενό της Μεσσήνης. Το ενεργό ηφαίστειο, η Αίτνα, είναι συχνά ορατό στην πλευρά του λιμανιού. Το Στενό είναι ένα από τα πιο απαιτητικά τεχνικά μέρη της διαδρομής, με τα πληρώματα να αναζητούν ευνοϊκό ρεύμα και άνεμο για να πετύχουν μια ευθεία διέλευση. Από τη Μεσσήνη, τα σκάφη κατευθύνονται βόρεια προς το δεύτερο ενεργό ηφαίστειο της διαδρομής, το Stromboli, ένα από τα νησιά του Αιόλου, στο οποίο ο στόλος πρέπει να ελλιμενιστεί. Στο νησάκι Strombolicchio, ο στόλος στρέφεται δυτικά κατά μήκος της βόρειας ακτής της Σικελίας προς τα νησιά Egadi. Φεύγοντας από τα νησιά Egadi (εκτός από το Marettimo) για το λιμάνι, τα πληρώματα κατευθύνονται Νότια προς το νησί Lampedusa αφήνοντας το λιμάνι της Pantelleria. Στη Lampedusa η πορεία κατευθύνεται βορειοανατολικά προς το Νότιο κανάλι Comino (μεταξύ Comino και Μάλτας) και το τελευταίο σκέλος στη γραμμή τερματισμού στην είσοδο του λιμανιού Marsamxett.

Οι επευφημίες για τα πληρώματα που κέρδισαν το τρόπαιο στην τελετή λήξης της 42ης έκδοσης του Rolex Middle Sea Race, ήταν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε έναν από τους πιο θεαματικούς και απαιτητικούς αγώνες εδώ και πολλά χρόνια. Ο σχεδόν τέλειος καιρός οδηγεί σε ένα τέλειο σύνολο αποτελεσμάτων για τις πιο γρήγορες συμμετοχές τόσο στις κατηγορίες multihull όσο και στις monohull. Το MOD70 Argo του Jason Carroll ήταν το πρώτο που τερμάτισε, κατακτώντας διακρίσεις στην κατηγορία multihull σκαφών. Το αμερικανικό trimaran σημείωσε χρόνο που εξασφάλισε επίσης μια νίκη κατηγορίας με τη διόρθωση MOCRA Time και μείωσε το απόλυτο ρεκόρ αγώνα εντυπωσιακά κατά 14,5 ώρες, ολοκληρώνοντας τον αγώνα των 606 ναυτικών μιλίων σε 33 ώρες, 29 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα.

Η νίκη συνολικά στον αγώνα Rolex Middle Sea Race, με διόρθωση χρόνου IRC, πήγε στο Comanche (CAY). Με κυβερνήτη τον Mitch Booth με ένα επίλεκτο πλήρωμα ταλέντων στους Ολυμπιακούς, το America’s Cup και τους αγώνες σε ωκεανούς, το maxi 30,48m/100ft ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 40 ώρες, 17 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, 7 ½ ώρες εντός του προηγούμενου ρεκόρ. Κατακτώντας τις τιμητικές διακρίσεις της κατηγορίας , το Comanche σημείωσε επίσης ένα νέο ρεκόρ αγώνων monohull, ξεπερνώντας τελικά τον χρόνο του Rambler, του George David, το 2007. Στην τελική απονομή του βραβείου, ο Booth δέχτηκε το υπέροχο τρόπαιο Rolex Middle Sea Race εκ μέρους του Comanche, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι αυτή ήταν μια ομαδική προσπάθεια με τα 23 άτομα που συμμετείχαν ως πλήρωμά του σκάφους.

Popular
Recent
About Men