Α hidden black cabin in a forest in Finland

Στο εθνικό πάρκο Salamajärvi της Φινλανδίας, το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Puisto δημιούργησε μια εντυπωσιακή μαύρη καμπίνα που μοιάζει να αναδύεται μέσα από το δάσος. Φέρει το αρχαίο όνομα Niliaitta, το οποίο αναφέρεται σε μια υπερυψωμένη ξύλινη καλύβα που χρησιμοποιούσαν οι αυτόχθονες λαοί της Λαπωνίας με σκοπό να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα τρόφιμά τους σε εξωτερικούς χώρους. Η συγκεκριμένη καμπίνα πρόκειται για μία από τις 25 που δημιουργήθηκαν για χάρη του νέου resort που βρίσκεται στην πόλη Kivijärvi. Επιπλέον 25 δωμάτια αλλά με διαφορετικό σχεδιασμό θα κατασκευαστούν σε κοντινή απόσταση, κάποια από τα οποία θα τοποθετηθούν στο έδαφος ή θα “επιπλέουν” στην κοντινή λίμνη δίπλα από τη σάουνα και το συνεδριακό κέντρο.

Ο σχεδιασμός τους έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα στη γύρω δασική περιοχή αλλά και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αφαιρούμενων δεντρών. Μαύρο ξύλο επιλέχθηκε για να καλύψει ολόκληρη την καμπίνα ώστε να εναρμονίζεται με το γύρω φυσικό περιβάλλον ενώ η γραμμική της σκάλα που οδηγεί στο εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ως συνέχεια του μικρού στενού μονοπατιού που περνά μέσα από το δασικό πάτωμα προς την καμπίνα.

Παρά την απομακρυσμένη τοποθεσία του, στόχος του Studio Puisto για τη Niliaitta ήταν να καταφέρνει να ενσωματώσει όλες τις ανέσεις που θα βρείτε σε ένα μοντέρνο δωμάτιο ξενοδοχείου. Αυτό σημαίνει ότι η καμπίνα είναι πλήρως συνδεδεμένη με τα τοπικά δίκτυα αποχέτευσης, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και περιλαμβάνει μια μικρή κουζίνα αλλά και ένα ευρύχωρο ντουζ.

Popular
Recent
Design