A Matter of Speaking

Του Sir Taki Theodoracopulos

Γράφω αυτό το μήνυμα από τη γενέτειρα της γλωσσομάθειας, της τέχνης του δημόσιου λόγου που τελειοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αθηναίο Δημοσθένη, έναν ομιλητή τόσο εύγλωττο και με τόση επιρροή που κατάφερε να αναγκάσει τον μεγάλο Αριστοτέλη να επιστρέψει στη Μακεδονία, τη γενέτειρά του. Ο Δημοσθένης δεν συμπαθούσε ούτε εμπιστευόταν τους βόρειους Έλληνες, όπως ο Αριστοτέλης και ο μαθητής του, κάποιος Μέγας Αλέξανδρος, την ίδια δυσπιστία που πολλοί Νότιοι Αμερικανοί αισθάνονταν για τους παρεμβατικούς Βόρειους γύρω στο 1861.

Η ομιλητικότητα, περιττό να πω, είναι μια δεξιότητα ισότιμη με την αριθμητική και την ανάγνωση, που κατακτιόταν στο σχολείο στην εποχή μου, αλλά, αν κρίνουμε από τους σημερινούς δημόσιους ομιλητές, δεν διδάσκεται πλέον σε κανένα επίπεδο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, καθισμένος σε ένα καφέ του Λονδίνου, έβγαλα το σημειωματάριό μου ενώ τρεις ελκυστικές νεαρές Αμερικανίδες φλυαρούσαν ασταμάτητα. Ένιωσα λίγο σαν τον Henry Higgins στο”Pygmalion” του Shaw’s , που “κατέβαζε” τα κοκνεϊκά ξεσπάσματα της Eliza Doolittle’s. Μια από τις τρεις γυναίκες πρόσεξε τι έκανα και με ρώτησε μάλλον ψυχρά γιατί. “Μετράω τις φορές που χρησιμοποιείς τη λέξη ‘like'”, της απάντησα. Δεν τόλμησα να της πω ότι ήμουν γλωσσολόγος -που δεν είμαι- γιατί μπορεί να έπαιρναν την αστυνομία νομίζοντας ότι ένας γλωσσολόγος είναι κάποιου είδους σεξουαλικός ανώμαλος. Δεν πειράζει. Ας επιστρέψουμε στην ευγλωττία και στην ομορφιά του εύγλωττου λόγου.

Ο σπουδαίος Tom Wolfe έγραψε κάποτε, αναθεωρώντας μια συλλογή των γραπτών μου, ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να συναγωνιστούν τους Βρετανούς στη δημόσια ομιλία επειδή οι τελευταίοι εξετάζονται προφορικά στην τάξη, ενώ οι Γιάνκηδες τα γράφουν. Ήταν λογικό. Οι μορφωμένοι Άγγλοι είναι πάνω απ’ όλα πολύ καλοί ομιλητές. Οι Αμερικανοί μπορούν να είναι like, like, you know, like…you know, and so on…. ξέρετε, και ούτω καθεξής.

Όταν αναπολώ τα νεανικά μου χρόνια και την εκπαίδευσή μου σε ένα αμερικανικό ιδιωτικό σχολείο για αγόρια, η δημόσια ομιλία ήταν ένα δημοφιλές μάθημα, το οποίο παρακολουθούσαν ακόμη και “αθλητές” όπως εγώ που ήθελαν να αποφύγουν τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά και άλλες δύσκολες ειδικότητες. Στην τάξη έπρεπε να διαβάζουμε δυνατά ποιήματα ή αποσπάσματα λογοτεχνίας, και μερικές φορές έπρεπε να διαβάζουμε έναν λόγο γραμμένο από τον ίδιο μας τον μικρό παλιό εαυτό. Οι αρχηγοί των αθλημάτων έπρεπε να κάνουν ανασκόπηση της χρονιάς και του ατομικού τους αθλήματος στο τέλος κάθε τετραμήνου μπροστά σε όλο το σχολείο, και η δημόσια ομιλία ήταν χρήσιμη τότε, επειδή οι “αθλητές” με υποτροφίες ήταν πασίγνωστα άναρθροι, όπως παραμένουν μέχρι σήμερα.

Περιττό να σας πω ότι η κοινωνία των συζητήσεων ήταν γεμάτη από φλώρους που προτιμούσαν να τσαλαβουτάνε παρά να παλεύουν, αλλά κοιτάζοντας πίσω, τα πονεμένα γόνατα μου στο ποδόσφαιρο και οι πολυάριθμα χειρουργημένοι ώμοι μου στην πάλη με πείθουν ότι οι φλώροι ήταν έξυπνοι και εμείς, οι αθλητές, ήμασταν οι χαζοί. Στο σημερινό κλίμα, ο καλός λόγος είναι αρνητικός, ειδικά αν η λέξη που ξεκινά από “f…” μένει ανείπωτη. Είναι επίσης επικίνδυνο για τους δασκάλους να διδάσκουν πράγματα που μπορεί να μην αφορούν τους μαθητές. Το χειρότερο απ’ όλα, βέβαια, είναι η εφεύρεση των προειδοποιήσεων ενεργοποίησης, ένα σύστημα που επιτρέπει στους μαθητές να παραμείνουν το ίδιο χαζοί ή ακόμα πιο χαζοί, καταργώντας όλα τα δύσκολα μαθήματα – όπως ο Σαίξπηρ, για παράδειγμα. Το ίδιο και οι ασφαλείς χώροι, άλλη μια εφεύρεση του “woke mob” για να παραμείνει ένας μαθητής αμόρφωτος και πιο ηλίθιος από ό,τι όταν έφτασε στο σχολείο.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον ελιτισμό, το είδος που ασκείται από τους φρικτούς αριστερούς που γράφουν ψέματα για τους New York Times και διαδίδουν ανοησίες όταν μεταδίδουν τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Αυτός ο στρεβλός και εκφυλισμένος ελιτισμός θέλει να περιοριστεί το πεδίο της διδασκαλίας, να καταργηθούν τα υψηλά πρότυπα χρήσης των λέξεων, της ορθοφωνίας και της παρουσίασης και να αντικατασταθούν από “συνηθισμένο” λόγο – με άλλα λόγια, να αποβλακωθούν στο επίπεδο των αμόρφωτων.

Ας το θέσουμε αλλιώς. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε μια ταινία όπου ο ήρωας μιλούσε καλά, σαν αριστοκράτης; Αν παρακολουθήσετε το TCM, θα ακούσετε τον William Powell, τον Cary Grant, τη Myrna Loy, την Grace Kelly, τον Herbert Marshall, την Bette Davis, τον Ronald Colman και άλλους σαν κι αυτούς να αρθρώνουν και να προφέρουν τα λόγια τους όμορφα. Στις σημερινές ταινίες, μια σωστή προφορά συνήθως σημαίνει ότι το άτομο δεν είναι για καλό, είναι ψεύτης και απατεώνας. Και οι σημερινοί ηθοποιοί μουρμουρίζουν με το auto cue. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε και καταλάβατε κάθε λέξη που προφέρεται σε μια ταινία που γυρίστηκε πρόσφατα; Η αδυναμία να μιλήσει κανείς καλά ήταν κάποτε ένα μεγάλο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί. Ναι, ήταν άδικο, γιατί δεν είχαν όλοι την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα αριστοκρατικό σχολείο όπου μάθαιναν να μιλούν καθαρά και να περνούν τις ιδέες τους. Αλλά στα σημερινά σχολεία, οι μαθητές διδάσκονται ότι το να μιλάς σωστά είναι ελιτίστικο και σνομπ και δεν είναι της εποχής.

Η βρετανική κοινωνία διαχωριζόταν πάντα από τον τρόπο που μιλούσαν οι Βρετανοί. Εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη, αλλά με την αντίθετη φορά. Μια chic προφορά σήμερα είναι ύποπτη όταν κάνεις αίτηση για δουλειά, μια προφορά της εργατικής τάξης ή της περιφέρειας είναι το εισιτήριο που κερδίζει. Η Αμερική δεν υπέφερε ποτέ από τέτοιους ταξικούς διαχωρισμούς, και οι περιφερειακές προφορές είναι μια χαρά, τουλάχιστον για αυτόν τον συγγραφέα, ο οποίος αγαπάει τα νότια τραγούδια. Αλλά μια ακραία περιφερειακή προφορά δεν αποκλείει την ευγλωττία, και οι μεγάλοι Αμερικανοί δημόσιοι ομιλητές στο παρελθόν είχαν όλοι προφορά της γενέτειράς τους.

Το f-ing this και το f-ing that έχουν γίνει η lingua franca των σημερινών διασημοτήτων. Περιττό να πω ότι το μόνο που κάνει αυτό το f-ing είναι να δείχνει πόσο περιορισμένη είναι η εγκεφαλική δύναμη αυτών των φρικιών. Δάσκαλοι της καταστροφικής ανταπάντησης δεν είναι αυτοί οι άναρθροι χυδαίοι. Μάθετε να μιλάτε καθαρά και δεν θα υπάρχουν όρια.

Opinions