A street fashion influencer

«Ό,τι κάνω είναι για τη 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου», συνήθιζε να απαντά σε ρωτήσεις δημοσιογράφων για το από πού αντλεί έμπνευση ο διάσημος σχεδιαστής Virgil Abloh (1980-2021), που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 41 ετών μετά από διετή μάχη με μια επιθετική μορφή καρκίνου. Ήταν μια μάχη δύσκολη την οποία ο ίδιος επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει, όσο παράλληλα διηύθυνε πολλούς σημαντικούς οργανισμούς που αφορούσαν τη μόδα και τον πολιτισμό.

O Abloh γεννήθηκε στο Ιλινόι των ΗΠΑ από Γκανέζους, μετανάστες γονείς. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και ο πατέρας του δούλευε σε μια εταιρεία χρωμάτων. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της αρχιτεκτονικής το 2006. Μέχρι τότε δεν είχε περάσει από το μυαλό του ότι μπορεί να γίνει fashion designer. Το μόνο που είχε αντιληφθεί είναι ότι λάτρευε τη streetwear και hip hop κουλτούρα, όσο παράλληλα εργαζόταν ως dj.

Σημείο τομής για τον ίδιο υπήρξε το 2009, όταν αποφάσισε να κάνει την πρακτική του στον ιταλικό οίκο Fendi. Η καλλιτεχνική ματιά και το ταλέντο του ήταν τόσο διάχυτα που τράβηξαν γρήγορα το ενδιαφέρον του Kanye West. Τον γνωρίζει καλύτερα, δένεται μαζί του και πολύ σύντομα ο Abloh καταλήγει καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας του διάσημου ράπερ, Donda, η οποία αναλαμβάνει μουσικά και εικαστικά projects. Τρία χρόνια αργότερα όμως, συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα για το βήμα παραπάνω. Μετακομίζει στο Μιλάνο και ιδρύει το streetwear brand Off-White. Η πρώτη του συλλογή περιλαμβάνει όλα αυτά που του άρεσε να φοράει: φούτερ, φόρμες, ριχτές μπλούζες και jeans με σαφείς αναφορές στην χιπ χοπ κουλτούρα. Κυριαρχούν η ασπρόμαυρη χρωματική παλέτα, η πρακτικότητα, η minimal αισθητική και τα μεγάλα badges. Η καριέρα όμως μόλις έχει ξεκινήσει.

Η μεγάλη του στιγμή έρχεται τον Μάρτιο του 2018, όπου ανακοινώνεται από τον πολυτελή γαλλικό οίκο μόδας Louis Vuitton ότι είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του. Τεράστια επιτυχία αν αναλογιστούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας αφρικανικής καταγωγής Αμερικανός σχεδιαστής προσλαμβάνεται σ’ αυτή τη θέση. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Μάλιστα, μόλις σε μια τριετία ο Abloh κατάφερε να δώσει στον οίκο μια πιο φρέσκια και σύγχρονη ματιά και να κάνει πραγματικότητα το luxury streetwear.

Όσοι τον γνώριζαν, θα δηλώσουν ότι ξεχώριζαν την ανεξάντλητη δημιουργικότητά του, την καλλιτεχνική του περιέργεια και την κοινωνική προσφορά. Πάντοτε, προσπαθούσε μέσα από τις δημιουργίες του αλλά και από το βήμα που του δινόταν, να ανοίξει τις πόρτες γι’ αυτούς που αποκλείονται αλλά και να δημιουργήσει ισότιμες ευκαιρίες στον χώρο της τέχνης και της μόδας. Το κενό που αφήνει πίσω του, δύσκολα θα καλυφθεί.

Popular
Recent
About Men