Adriatic Breeze

του Δημήτρη Γκουράβα

Το Friuli Isonzo, βόρεια της Βενετίας, απολαμβάνει εξαιρετική ημερήσια διακύμανση θερμοκρασίας και τα καλά εδάφη του δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια αμπέλων και την παραγωγή μοναδικών, υψηλής ποιότητας κρασιών, όπως το Vie di Romans Chardonnay Friuli Isonzo.

Το Vie di Romans είναι ένα κτήμα με έδρα το Friuli Isonzo, στη νοτιοανατολική Friuli-Venezia Giulia, στην Ιταλία. Παράγει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο λευκών κρασιών με ιδιόκτητους αμπελώνες φυτεμένους με Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Friulano και Malvasia Istriana μεταξύ άλλων. Το οικογενειακό κτήμα εποπτεύεται από τον Gianfranco Gallo από το 1978. Οι αμπελώνες υπέστησαν σημαντική ανάπτυξη και βελτίωση το 1982, και ένα νέο οινοποιείο κατασκευάστηκε το 1989. Από το 1990, το Vie di Romans επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή κρασιών ενός αμπελώνα από τα 50 εκτάρια (124 στρέμματα) αμπελώνων του που βρίσκεται κοντά στην πόλη Mariano del Friuli.

Αυτοί οι αμπελώνες φυτεύονται σε υψηλή πυκνότητα για να εξασφαλιστεί η παραγωγή χαμηλής απόδοσης σταφυλιών με συμπύκνωση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών. Βρίσκονται φυτεμένα σε ένα plateau με εδάφη πλούσια σε σίδηρο και κόκκινα που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Isonzo. Εκτός από τη συλλογή λευκών οίνων , το κτήμα παράγει επίσης μια ετικέτα από ποικιλίες Merlot και Pinot Nero. Το Vie de Romans Chardonnay είναι η ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου κρασιών, που προέρχεται από αμπελώνες στο Friuli Isonzo. Ωριμάζει 9 μήνες στις οινολάσπες πριν από την εμφιάλωση και θα αντέξει άνετα στο κελάρι για τουλάχιστον 2 δεκαετίες.

Το Friuli Isonzo (Isonzo del Friuli) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της πιο βορειοανατολικής περιοχής της Ιταλίας, Friuli-Venezia Giulia. Το αρκετά μικρό DOC που έλαβε την ταξινόμησή του το 1974, βρίσκεται ανατολικά της ζώνης Friuli, και μεταξύ των 21 κοινοτήτων του είναι οι Mariano del Friuli, San Lorenzo Isontino και Gradisca d’Isonzo.

Η περιοχή βρίσκεται σε μια πεδιάδα αλλουβιακών εδαφών κατά μήκος του ποταμού Isonzo ακριβώς νότια του Collio, εξ ου και το όνομά της. Ο ποταμός χωρίζει τη ζώνη σε δύο τμήματα. Η αριστερή όχθη είναι αξιοσημείωτη για τα φτωχά σε κιμωλία και πλούσια σε άργιλο εδάφη της ανακατεμένα με κόκκινο χαλίκι, ενώ τα εδάφη στη δεξιά όχθη είναι ιδιαίτερα αλμυρά και επιστρωμένα με λευκό χαλίκι. Η κοίτη του ποταμού μετατοπίζεται συνεχώς, οδηγώντας σε πλημμύρες που εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

Το Friuli Isonzo απολαμβάνει επίσης ένα θαλάσσιο κλίμα, με περισσότερες βροχοπτώσεις από πολλές άλλες περιοχές της περιοχής. Η κοντινή Αδριατική είναι μια συνεχής πηγή ζεστού ανέμου κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τα βουνά προς τα βόρεια πνέουν δροσερά νυχτερινά αεράκια. Αυτή η εξαιρετική ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας και τα καλά εδάφη δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια αμπέλων και την παραγωγή μοναδικών, υψηλής ποιότητας κρασιών. Οι καλύτερες τοποθεσίες αμπελώνων βρίσκονται στα βορειοανατολικά, κοντά στο Cormons.

Έντονο και φρέσκο, με καλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αυτό το Chardonnay έχει υψηλές δυνατότητες παλαίωσης, με κορύφωση ανάπτυξης που φτάνει τα 15 χρόνια.

Χρώμα: Λαμπερό αχυροκίτρινο, με χρυσές ανταύγειες.

Άρωμα: Πλούσιο και πολύπλοκο, με φρουτώδη αρώματα βερίκοκου και ανανά, με λεπτές νότες βανίλιας και φρέσκων αμυγδάλων

Γεύση: Μεστό και πλούσιο, απαλό και φρουτώδες, κομψό και καλά δομημένο, με καλή επιμονή και αρμονικό στο τελείωμα με μεγάλη διάρκεια στην γεύση.

Ένα όμορφα ισορροπημένο κρασί που δίνει ίσο βάρος στην ένταση και την ποιότητα των φρούτων και την άφθονα εμπλουτισμένη υφή της αίσθησης στο στόμα. Αυτό είναι το Chardonnay με ροδάκινο, πεπόνι, μέλι, κρούστα ζαχαροπλαστικής και κρέμα. Δέκα μήνες παλαίωσης στις ζύμες δίνουν στο κρασί πρόσθετη διάσταση και πλούσια δομή. Σαφράν, μπαχαρικά, κύμινο και αρωματικός ψαμμίτης αναμειγνύονται στο μακρύ και μεταξένιο τελείωμα.

Θα το απολαύσετε άνετα με πιάτα όπως τα αυγά benedict για παράδειγμα ή ακόμα και μια μπριζόλα μπεαρνέζ. Εκλεκτά πλούσια ψάρια, ψητά μοσχαρίσια παϊδάκια με μανιτάρια, λαχανικά όπως κόκκινες πιπεριές, καλαμπόκι, κολοκυθάκια και κολοκύθα (τα ραβιόλια κολοκύθας και ένα πλούσιο Chardonnay είναι πολύ καλός συνδυασμός). Τυρί Cheddar, συνδυάζεται ισορροπημένα . Μπορείτε ακόμη να πιείτε ένα πλούσιο Chardonnay με ψημένο φουά γκρα.

Aficionado