André o γίγας

του sir Taki Theodoracopulos

Είναι ωραίο να επιστρέφεις ξανά στη Γηραιά Ήπειρο, ειδικά αφού έχεις φτάσει σε μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση από την ομάδα των πιο ψεύτικων τύπων της Ανατολικής ακτής του Χόλυγουντ, ψεύτικους με ονόματα όπως Pelosi, Schumer, Schiff και τους παρόμοιους τους. Γεγονός που μ’ έκανε να πετάξω μακριά από τη Νέα Υόρκη χωρίς ανάμεικτα συναισθήματα για αλλαγή. Η Αμερική έχει γίνει αγνώριστη, μια βίαιη χώρα όπου ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο κλείνει το μάτι στις ταραχές και τον εκφοβισμό από την Αριστερά, όπου οι εγκληματίες καριέρας θεωρούνται θύματα, όπου η εργασιακή ζωή κάποιου μπορεί να τελειώσει από μια κατά λάθος έκφραση. Αν αυτή είναι μια ελεύθερη χώρα, είμαι ο Μπενίτο Μουσολίνι, μερικές από τις τακτικές του οποίου θα βελτίωναν το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Εδώ, στο Αριστερό παλιό Λονδίνο, όλοι είναι εναντίον του Μπόρις, αλλά το να υπερβάλλεις για ένα πάρτι ή δύο ή ακόμα και δέκα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ψέματα του Μπλερ, ό,τι συμμετείχε στον πόλεμο του Ιράκ όπου πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες – ή δεν είναι έτσι; Θεωρώ εκπληκτικό το γεγονός ότι στον Μπλερ δίνουν τα εύσημα και στον Μπόρις μπορεί σύντομα να δείξουν την πόρτα. Είμαι κατά του ψέματος, και δεν είπα ψέματα όταν στο τελωνείο με ρώτησαν αν κουβαλούσα κάτι πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια, αλλά ανάμεσα σε μια τούρτα και χιλιάδες νεκρούς, θα πάρω την τούρτα οποιαδήποτε μέρα.


Και μιλώντας για ηγέτες, ο Μακρόν επικρίθηκε σφόδρα που μας ζήτησε να μην τρίβουμε τη μύτη του Πούτιν στο χώμα, αλλά φοβάμαι ότι είχε δίκιο. Ο Μπάιντεν ξέρει πώς να εκτοξεύει συνθήματα διαβάζοντας έναν teleprompter, ο Μπόρις παίζει τον σκληρό τύπο για να τους κάνει να ξεχάσουν την τούρτα, αλλά ο Μακρόν καταλαβαίνει τον κόσμο. Δεν έχω διαβάσει πολλά για τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά νομίζω ότι τον καταλαβαίνω. Είναι λίγο απατεώνας, αλλά τι; Μου αρέσει η κυρία Μακρόν: Είναι μεγάλη, κομψή και έχει καλά πόδια. Ένας απατεώνας που συνάντησα κάποτε και τον οποίο θυμίζει ο Μακρόν είναι ο André Malraux: φαντασιακός, διάσημος μυθιστοριογράφος, γκωλιστής υπουργός, λεηλάτησε τον ιστορικό θησαυρό της Καμπότζης, αυτοανακηρυχθείς ήρωας της Αντίστασης και αρχηγός αεροπορικής μοίρας της Δημοκρατικής Ισπανίας εναντίον του αγαπημένου μου —μετά τον Σαλαζάρ— δικτάτορα, Φρανσίσκο Φράνκο.
Ο André Malraux ήταν άνθρωπος της δράσης, αυτό είναι σίγουρο, και κατεξοχήν αναζητητής της προσοχής. Δυστυχώς, τον συνάντησα όταν ήταν πολύ ηλικιωμένος και μισοκοιμισμένος ή ντοπαρισμένος ενώ έπαιρνα μια διάλεξη από τον πατέρα μου για τα κακά του κομμουνισμού. (Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού τον είχε φέρει στο σκάφος του πατέρα μου.) Ο Malraux έγινε διάσημος νωρίς μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του Man’s Fate. Ήταν 1933, ο Malraux ήταν μαρξιστής ακτιβιστής και ακολούθησε το Man’s Hope και άλλα βιβλία. Από νωρίς, ο Malraux κατηγορήθηκε ότι είναι άνθρωπος της εικόνας, όχι των ιδεών, από ανθρώπους που θα λέρωσαν το παντελόνι τους αν έπεφτε ένας πυροβολισμός οπουδήποτε κοντά τους. Ο Malraux θαύμαζε και ήθελε να μιμηθεί τον T.E. Lawrence. Σε αντίθεση με τον Βρετανό που υπέστη βασανιστήρια, ο Γάλλος λάτρευε τις γυναίκες, αλλά αυτοπροσδιοριζόταν ως ο γιος του Lawrence – συμβολικά, δηλαδή.


Ο άλλος ήρωας του Malraux ήταν ο D’Annunzio, επίσης λίγο απατεώνας, αλλά σπουδαίος, και το Man’s Fate ασχολήθηκε με το επαναστατικό κίνημα στην Κίνα. Παρέλασε με μια κάπα και ένα μπαστούνι και είχε ένα αληθινό πάθος για την τέχνη και ένα ακόμη μεγαλύτερο πάθος για τη ρίζα κάθε φθόνου. Ικανοποίησε το τελευταίο με μια αρχαιολογική αποστολή στην Καμπότζη για να ληστέψει τα ερείπια ναού των Χμερ κοντά στο Ανγκόρ. Σε μια βάρκα κάτω από το ποτάμι με τα λάφυρα, συνελήφθη μαζί με την παρέα του και πέρασαν μερικούς μήνες στη φυλακή. Η σύζυγός του, Κλάρα, έκανε μια κινητοποίηση και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Επιστρέφοντας από την Ινδοκίνα, δραστηριοποιήθηκε στην εξέγερση της Καντόνας και συμμετείχε στην πολεμική δράση. Ο καλλιτέχνης και ο άνθρωπος της δράσης έγιναν ένα. Από τότε ήταν γνωστός ως υποδειγματική επαναστατική προσωπικότητα και σύμβολο της Κομμουνιστικής Επανάστασης.
Τάχθηκε στο πλευρό του Στάλιν ενάντια στον Τρότσκι επειδή ο πρώτος έμοιαζε περισσότερο με νικητή, αλλά στη συνέχεια λύτρωσε τον εαυτό του στην Ισπανία, σε μια επιχείρηση αλά Λόρδου Βύρωνα, όπως την αποκαλούσε. Χωρίς προσόντα, ανέλαβε τη διοίκηση μιας αεροπορικής μοίρας και πήγε σε επιχειρήσεις εναντίον των εθνικιστών αλλά και κινηματογράφησε τον εαυτό του καθώς βομβάρδιζε τον εχθρό. Η δύναμη της προσωπικότητάς του και το θάρρος του υπερίσχυσαν της απειρίας του. Έκανε τον εαυτό του τον ήρωα που είχε προσποιηθεί ό,τι ήταν. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τους Γερμανούς, πήγε στο Lanvin και παρήγγειλε μια στρατιωτική στολή. Αιχμαλωτίστηκε σχεδόν αμέσως.


Ο Malraux εντάχθηκε στην Αντίσταση σε πολύ αργό στάδιο και διόγκωσε πολύ τον ρόλο του σε αυτήν. Γνώρισε τον De Gaulle μετά την απελευθέρωση και έγινε υπουργός Πολιτισμού του το 1958. Έβαλε να καθαρίσουν το Παρίσι, να το βάψουν και να το καλλωπίσουν. Θυμάμαι, τον είδα ατημέλητο και πιθανότατα ντοπαρισμένο να ηγείται μιας αντιφοιτητικής συγκέντρωσης υπέρ των Γκωλικών τον Μάιο του 1968. Οκτώ χρόνια αργότερα ήταν νεκρός και είκοσι χρόνια αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον.
Ο Malraux ήταν εστέτ και εφευρέτης του εαυτού του. Είπε πολλά ψέματα για τον ίδιο, αλλά το θάρρος του ήταν αναμφισβήτητο. Γιατί μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τον Πρόεδρο Μακρόν; Μακάρι να μπορούσα να το εξηγήσω, αλλά δεν μπορώ. (Στην πραγματικότητα, ο Malraux μοιάζει περισσότερο με τον Φρανσουά Μιτεράν — εγκεφαλικά, δηλαδή.) Αυτό που έχουν κοινό είναι η κατανόηση και η αγάπη για την τέχνη και ένα καιροσκοπικό σερί. Ο Μακρόν -όπως ο Malraux, που δεν είδε δόξα στην αντίσταση στους Γερμανούς, παρά μόνο θάνατο, αλλά εντάχθηκε στο τέλος όταν εξασφαλίστηκε η νίκη- φόρεσε το δαχτυλίδι αφού δύο Γάλλοι πρόεδροι είχαν αποτύχει στο αξίωμα. Οι πολιτιστικές συνέπειες του Ναπολεόντειου μεγαλείου επηρέασαν και τους δύο. Ο Malraux έχει φύγει προ πολλού, αλλά στο Πάνθεον. Ο Μακρόν ακόμα να αφήσει το στίγμα του, αλλά μην ποντάρετε εναντίον του. Και πρέπει να ακούσουμε τη συμβουλή του και να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Δεν είναι ο Πούτιν που δυσφημεί την αμερικανική ιστορία, καταστρέφει τα μνημεία μας και προωθεί τη ρευστότητα των φύλων στα παιδιά μας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy, η Marie-Madeleine Lioux, ο André Malraux, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Jacqueline Kennedy και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon B. Johnson στα αποκαλυπτήρια της Μόνα Λίζα στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, D.C.

photo credit : wikipedia.org

Opinions