Ανταπόκριση από τη Νίσυρο

Του Χρήστου Ζαμπούνη

Ο κύριος που κάθεται στο διπλανό τραπέζι στην βεράντα του ξενώνος «Polyvotis» φορά σκούρο σακάκι και είναι ενδεδυμένος κάπως εκτός εποχής και τόπου, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι 26°C και οι υπόλοιποι κάτοικοι ή επισκέπτες του νησιού φορούν κοντομάνικα και βερμούδες. Η απορία μου για την «παράταιρη» αμφίεση θα λυθεί λίγο αργότερα, όταν θα σηκωθώ και θα παρουσιασθώ διακόπτοντας την διαδικτυακή του ενασχόληση. Είναι ο δήμαρχος του νησιού Χριστόφορος Κορωναίος, και για να μην αντιγράψω το πολυσέλιδο βιογραφικό του αρκούμαι σε μία προχθεσινή δημοσίευση του ιστοτόπου της «Ροδιακής». «Στη λίστα με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου του Πανεπιστημίου Stanford βρίσκεται ο δήμαρχος Νισύρου». Έχει σημασία, φρονώ, η πληροφορία ότι η αξιολόγησις περιελάμβανε ένα δείγμα 8.000.000 επιστημόνων παγκοσμίως.
Γεννηθείς στην πρωτεύουσα της νήσου, το Μανδράκι, μετέβη στις Η.Π.Α. για πανεπιστημιακές σπουδές και διέπρεψε. Τι, όμως, τον οδήγησε πίσω στην γενέτειρά του; Η απάντησις είναι απλή: «Ουδέν γλύκιον πάτρης», «Δεν υπάρχει πιο γλυκό από την πατρίδα». Χωρίς να σταματήσει την διδακτική του εργασία, έβαλε υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, και έκτοτε εκλέγεται αδιαλείπτως – την τελευταία φορά από την πρώτη Κυριακή. Το έργο του είναι εμφανές παντού. Συνεργεία επιδιορθώνουν διαρκώς το οδικό δίκτυο, το Geopark με πάνω από 100.000 επισκέπτες ετησίως, που σχετίζεται με το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου, είναι ένας ζωντανός οργανισμός με συνεχείς δράσεις, το μουσικό φεστιβάλ του θέρους φιλοξενεί καλλιτέχνες, από τον Goran Bregovic έως την Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ η οικοδομική δραστηριότης είναι ελεγχόμενη, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Έχει πολλά σχέδια για την νέα του θητεία ο δήμαρχος, και το σπουδαιότερο είναι η sustainability –όπως την αναφέρει αγγλιστί– η αειφορία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η παρουσία του κορυφαίου επιστήμονος του είδους και προέδρου του The Earth Institute, σε ένα από τα συνέδρια που διοργανώνει τακτικά στην Νίσυρο. «Ήμασταν συμφοιτητές στο Columbia University», είναι το σεμνό του σχόλιο.
Opinions