Ανταπόκριση από την Ελλάδα

του Χρήστου Ζαμπούνη

Εδώ και λίγες ημέρες, η Γαλλίς δημοσιογράφος Claire Meynial αποστέλλει τις ανταποκρίσεις της στην ιστοσελίδα «Le Point.fr» από την Ελλάδα. Οι τίτλοι των άρθρων της είναι ενδιαφέροντες. «Η τρελλή ελπίδα ενός ελληνικού καλοκαιριού», «Στην Αθήνα, η Ακρόπολις για σένα μόνο», «Στην Αθήνα, ένα τεστ και μία νύκτα, όλα πληρωμένα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην χώρα μας. Στα τέλη Μαρτίου είχε ταξιδέψει μέχρι την Λέσβο, για να κάνει ένα ρεπορτάζ θρησκευτικού χαρακτήρος∙ την λειτουργία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Notre Dame de l’ Assomption στην Μυτιλήνη, από την Μ.Κ.Ο. Jesuit Refugee Service, με Αφρικανούς πιστούς.

Δυόμισι μήνες αργότερα, η θεματολογία της κλίνει προς τον Τουρισμό. Στην ταξιδιωτική εμπειρία κατά την διάρκεια της πτήσεως Παρίσι – Αθήνα, η Meynial επιδεικνύει άκραν χιουμοριστικήν διάθεσιν, ιδίως στο σημείο που οι επιβάτες υποχρεούνται να κατεβάζουν την μάσκα τους για να απολαύσουν το γεύμα τους. Η συνέχεια είναι πιο σοβαρή. Αντιγράφω: «Η Ελλάς γνώρισε έναν εξαιρετικά χαμηλό υγειονομικό απολογισμό, μόλις 175 νεκρούς, όταν όλοι προέβλεπαν έναν κατακλυσμό εξ’ αιτίας του γηρασμένου πληθυσμού της, των δομών φιλοξενίας προσφύγων με κακή υγεία, και των εξουθενωμένων από την λιτότητα νοσοκομείων της».

Από το δωμάτιο του ξενοδοχείου «Stanley» όπου καταλήγει για να περάσει μία νύκτα δωρεάν, έως ότου βγει το αποτέλεσμα του τεστ, η Γαλλίς επικοινωνεί με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων, Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος την ενημερώνει ότι ο Τουρισμός απασχολεί 800.000 εργαζομένους, και ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τις 15 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου. Το τηλέφωνο κτυπά το επόμενο πρωΐ, και η Claire πληροφορείται ότι το τεστ στο οποίο υπεβλήθη είναι αρνητικό.

«A nous deux Athenes» «Και τώρα οι δύο μας Αθήνα», τελειώνει την ανταπόκρισή της.

Photo credit: Alex Antoniadis

Opinions