Από την discotheque, στο Tinder

του Χρήστου Ζαμπούνη

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου παρηκολούθησα στον δίαυλο RTS (Radio Television Suisse), μία σειρά από ενδιαφέρουσες συνομιλίες γύρω από τον έρωτα στον καιρό της πανδημίας. Οι προσκεκλημένοι, ειδικοί ψυχολόγοι, παραδέχθηκαν ότι η τεχνολογία και η μοναξιά έχουν «μεταλλάξει», για να χρησιμοποιήσω μία λέξη της εποχής, την επιθυμία. Επίσης, συμφώνησαν, στα στατιστικά στοιχεία που τους ετέθησαν υπ’ όψιν, για την κατακόρυφη αύξηση στην χρήση εφαρμογών που φέρνουν τους ανθρώπους σε επαφή, με απώτερο σκοπό την ερωτική συνεύρεση.

Ένας από αυτούς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μία γνωριμία στις discotheque (όπως λέγαμε παλαιά τα clubs) και στο Tinder, αφού και στις δύο περιπτώσεις η επικοινωνία είναι επιφανειακή. Για να κτισθεί μία διαρκής σχέσις, διευκρίνισε, δεν αρκεί μόνον η εξωτερική εμφάνισις ή η φυσική έλξις. Απαιτείται μία εμβάθυνσις στην επικοινωνία, κάτι που ούτε χορεύοντας ούτε φλερτάροντας on line επιτυγχάνεται πλήρως.

Ο δημοσιογράφος αντέτεινε ότι έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες αισθηματικές σχέσεις μέσω του διαδικτύου, σχέσεις που οδήγησαν σε επιτυχημένους γάμους. Ο ψυχολόγος δεν έφερε αντίρρηση, επαναλαμβάνοντας την κοινή παραδοχή, πως κάθε εποχή έχει τα δικά της μέσα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Παλαιότερα ήταν τα ραβασάκια, σήμερα είναι τα likeς. Όμως, αντέτεινε, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο, μία επίσκεψη σε ένα μουσείο ή μία παρουσίαση βιβλίου. Αυτές είναι οι ποιοτικές στιγμές ενός ζευγαριού που κάνουν την διαφορά.

Photo Credit: Kurt Markus

Opinions