Αθηναϊκή Λέσχη

του Απόστολου Κοτσάμπαση

Πριν από 146 χρόνια, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου του 1875, είκοσι διακεκριμένοι πολίτες οι οποίοι είχαν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό ίδρυσαν την Αθηναϊκή Λέσχη.

Στην πορεία του χρόνου και με δεδομένο ό,τι μέλη της υπήρξαν 29 πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρέσβεις ξένων χωρών, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκοί, κορυφαίοι των Γραμμάτων και των Τεχνών και σημαίνοντες εκπρόσωποι της οικονομίας, είναι βέβαιο ό,τι στις αίθουσες της παρευρέθησαν αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων τα οποία καθόρισαν την πορεία της χώρας μας. Από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τους Βαλκανικούς πολέμους έως τo έπος του 1940 καθώς και σε όλες τις μεγάλες Εθνικές στιγμές. Ίσως να είναι ο μοναδικός ιδιωτικός χώρος, εκτός των κυβερνητικών κτιρίων, στον οποίο συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες που συμμετείχαν και έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό από μόνο του τονίζει το ιστορικό «βάρος» της Λέσχης και την κληρονομιά της από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Κάτι που ο σημερινός της πρόεδρος, κ. Κυριάκος Κουκουλομμάτης, αντιλαμβάνεται πλήρως, μια και ο ίδιος ως νεαρός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ζήσει γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εν τη γενέσει τους.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 συμμετείχε στην κίνηση του τότε βασιλέως Κωνσταντίνου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μετά την αποτυχία του εγχειρήματος τον ακολούθησε στη Ρώμη, όπου και παρέμεινε δίπλα του για επτά χρόνια. Συνομιλώντας μαζί του, μας αναφέρει ότι η δική του προσπάθεια ως προέδρου συνίσταται κυρίως «…στη διατήρηση των βασικών αρχών και αξιών, που πρυτάνευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της υπεραιωνοβίου παρουσίας της Αθηναϊκής Λέσχης, με την αναγκαία προσαρμογή στο μέτρο του δυνατού προς τις επικρατούσες κατά καιρούς συνθήκες». Σχετικά με την ιστορία των 146 χρόνων της Λέσχης όσον αφορά την εξαετή προεδρία του, μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι βαριά η κληρονομιά του κάθε προέδρου, στον οποίο ανατίθενται τα καθήκοντα και η επιμέλεια όλων αυτών των ωραίων παραδόσεων και αξιών που ορίζουν το στίγμα της Αθηναϊκής Λέσχης. Έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι υπερήφανος, διότι σε πολύ δύσκολες στιγμές που διήλθε η χώρα μας, όπως η μεγάλη οικονομική κρίση και εν συνεχεία η ενσκήψασα πανδημία Covid-19, με τη συμπαράσταση τόσο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και του συνόλου των μελών, κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε λίαν επιτυχώς όλες τις δυσκολίες και να διατηρήσουμε την ιστορική μας Λέσχη στα επίπεδα που ορίζουν η φήμη και το κύρος της».

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Popular
Recent
About Men