Bitcoin εναντίον Wall street

του Χρήστου Ζαμπούνη

Ο David Rosenberg υπήρξε, επί μακρόν, chief economist and strategist πριν ιδρύσει την δική του εταιρεία συμβούλων. Όταν ερωτήθη για τα bitcoin ως επένδυση, απήντησε: «Την ημέρα που η βασίλισα Ελισάβετ, κατά την διάρκεια της βασιλείας της, θα ανταλλάξει πέντε χρυσές λίρες Αγγλίας έναντι κρυπτονομισμάτων, τότε θα αλλάξω και εγώ γνώμη». Από την άλλη, ο πλουσιώτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Elon Mask της Tesla, απεφάσισε, προ ολίγων εβδομάδων, να επενδύσει 1.500.000.000 δολλάρια σε bitcoins, εκτινάσσοντας με την κίνησή του αυτή, την τιμή του σε 50.000 δολλάρια.

Ελάχιστοι, ασχολούμενοι με τα χρηματο-οικονομικά, υιοθέτησαν τον εναλλακτικό διαδικτυακό μηχανισμό όταν ενεφανίσθη στις 3 Ιανουαρίου του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα να θησαυρίσουν. Οι υπόλοιποι που ακολούθησαν, το πλήρωσαν λίγο ακριβώτερα, αλλά κερδοσκόπησαν και αυτοί.

Η έκθεσις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (Ο.Ο.Σ.Α.), η οποία εδημοσιεύθη προσφάτως, δεν εξέπληξε κανέναν. Επεσήμανε ότι τα κρυπτονομίσματα διευκολύνουν τις εγκληματικές ενέργειες και την φοροδιαφυγή. Τα κράτη, με πρώτο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, άρχισαν να εξετάζουν μέτρα ελέγχου, όπως έπραξαν, κατόπιν εορτής, μετά την «φούσκα» subrimes στην Wall street. Μία ακραία ιδέα που στροβιλίζει στο μυαλό ορισμένων καρεκλοκένταυρων πολιτικών είναι η απαγόρευσις των κρυπτονομισμάτων, αλλά τούτο φαντάζει εξωπραγματικό σε μία εποχή που οι νομισματικές πολιτικές των κρατών έχουν καταστεί μη βιώσιμες. Ιδίως οι προϋπολογισμοί τους.

Opinions