Bolgheri Sassicaia

Ένα από τα πιο εκλεκτά και ακριβά ιταλικά κρασιά παράγεται αποκλειστικά από την εταιρία Tenuta San Guido, στην οποία ανήκουν όλα τα αμπέλια εντός της περιορισμένης περιοχής. Το Bolgheri Sassicaia Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης του οποίου η παραγωγή επιτρέπεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Castagneto Carducci της Τοσκάνης, παράγεται με περιεκτικότητα σε Cabernet Sauvignon τουλάχιστον 80%.

του Δημήτρη Γκουράβα, Oenologist

Γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’40 ο μαρκήσιος Μάριο Ιντσίζα ντέλα Ροτσέτα, μεγάλος ειδήμων στα άλογα και δεινός λάτρης των γαλλικών κρασιών, έφερε στο Μιλιαρίνο κάποια μοσχεύματα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc από το κτήμα που είχαν οι δούκες Σαλβιάτι. Η απόφαση να τα φυτέψει οφειλόταν εν μέρει στη μορφολογική ομοιότητα που είχε παρατηρήσει ανάμεσα στην περιοχή προέλευσης που ονομαζόταν Graves, στο Μπορντώ, όπου παράγεται το σπουδαίο Haut Brion. (Graves στα γαλλικά σημαίνει χαλίκι και το όνομα που έδωσε ο ίδιος στο κρασί του, Sassicaia, σημαίνει τόπος με χαλίκια ). Έτσι ο μαρκήσιος φύτεψε τα αμπέλια στο εσωτερικό του κτήματος του Σαν Γκουίντο, στη Μάρεμμα του Λιβόρνο (Maremma livornese), ασχολήθηκε με μεγάλη προσοχή με την καλλιέργεια και το 1944, απέκτησε τα πρώτα μπουκάλια Sassicaia. Η πρώτη σοδειά για το εμπόριο έγινε το 1968 και το κρασί προκάλεσε επανάσταση τόσο για την ποιότητά του, όσο και για το γεγονός ότι ήταν φτιαγμένο από γαλλικές ποικιλίες, πράγμα που ο νόμος δεν αναγνώριζε ως κρασί ποιότητας. Η επανάσταση αυτή προκάλεσε την εμφάνιση αρκετών μιμητών οι οποίοι προσπάθησαν να φτιάξουν κρασιά στην περιοχή της Τοσκάνης από γαλλικές ποικιλίες. Αυτά ονομάστηκαν από τους Αμερικανούς οινοκριτικούς Super Tuscans και σύμφωνα με τη νομοθεσία χαρακτηρίζονταν απλώς επιτραπέζιοι οίνοι, αφού δεν ήταν φτιαγμένα από τις προτεινόμενες ποικιλίες. Σε ποιότητα όμως ήταν ανώτερα των περισσοτέρων κρασιών με ονομασία προέλευσης.

Μικροκλίμα και εδαφολογικά χαρακτηριστικά 

Το έδαφος, μερικώς αργιλώδες, που βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 60 και 400 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με δυτική/νοτιοδυτική έκθεση, παρουσιάζει διαφορετικά και σύνθετα μορφολογικά χαρακτηριστικά, με έντονη παρουσία ασβεστόλιθου σε περιοχές πλούσιες σε πέτρες. Το κλίμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες: η αγκαλιά των λόφων που εκτείνονται από τη Bibbona έως το Castagneto προστατεύει τους αμπελώνες και τους ελαιώνες από τους βορειοανατολικούς ανέμους, ενώ το καλοκαίρι, αυτός ο διάδρομος δροσίζεται από τη θαλάσσια αύρα. Η ενέργεια και το φως από τον ήλιο αντανακλώνται στη θάλασσα, ακτινοβολώντας τους λόφους. Που συγκρατεί τη θαλάσσια αύρα και δημιουργεί αναζωογονητική υγρασία. Αυτά τα πυκνά, παρθένα δάση είναι ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Αυτό το μικροκλίμα χαρακτηρίζει την Tenuta San Guido.

Ζύμωση

Eπιλογή των σταφυλιών τόσο στο χωράφι, κατά τη διάρκεια του τρύγου, όσο και κατά την άφιξη στο οινοποιείο στο τραπέζι διαλογής. Αποβοστρύχωση και ήπιο σπάσιμο και εισαγωγή των γλευκών στις ανοξείδωτες δεξαμενές. Αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτο χάλυβα σε ελεγχόμενη θερμοκρασία περίπου 26°/27°C (χωρίς προσθήκη ζύμης). Η διαβροχή σε αυτόν τον τρύγο παρατάθηκε για περίπου 13-15 ημέρες για το Cabernet Franc και 15-17 ημέρες για το Cabernet Sauvignon. Η συχνή άντληση οξυγόνου και η απελευθέρωση που επαναλαμβάνονταν καθημερινά κατά τη διάρκεια της αρχικής ζύμωσης οδήγησαν σε γλεύκη εξαιρετικής κομψότητας και έντονης οξύτητας. Η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιήθηκε σε χαλύβδινες δεξαμενές ξεκινώντας το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στο τέλος του μήνα, επιτρέποντας την εισαγωγή των γλευκών στο ξύλο από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2018.

Παλαίωση

Μόλις ολοκληρώθηκε η μηλογαλακτική ζύμωση, το κρασί τοποθετήθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ένα μικρό μέρος σε αμερικάνικη βελανιδιά, όπου παλαίωσε για μια περίοδο μεταξύ 20 και 25 μηνών. Ο τρύγος του 2018 παλαίωσε σε δρύινα βαρέλια για  24 μήνες.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Πυκνά μαύρα φρούτα, κέδρο, ξηροί καρποί και βότανα είναι μόνο κάποια από τα εκπληκτικά αρώματα του. Στο στόμα είναι σφιχτό με πολύ καλά δομημένες τανίνες. Το φρούτο είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο και αγκαλιάζεται από κάποιες γήινες νότες, ενώ τα στοιχεία της δρυός από την ωρίμαση για 24 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια είναι πολύ καλά ενσωματωμένα. Συμμετέχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό Cabernet Franc στη σύνθεση του το οποίο συμβάλει τόσο στο αρωματικό δυναμικό όσο και στην φινέτσα από την οποία χαρακτηρίζεται. Είναι ένα κρασί με δομή που μπορεί να εξελιχθεί για πολλές δεκαετίες. Ταιριάζει εξαιρετικά με εκλεκτά κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά, κυνήγι, ώριμα τυριά και πιάτα με τρούφα ή μανιτάρια. Ταιριάζει με κρέας μοσχαρίσιο μαγειρευτό λευκό, κρέας μοσχαρίσιο ψητό σχάρας, κρέας μοσχαρίσιο ψητό φούρνου, κυνήγι ψητό φούρνου.

Παραγωγός: Tenuta San Guido
Χρώμα: Ερυθρός
Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Κατηγορία Ποιότητας: Bolgheri DOC Superiore
Σοδειά: 2018
Χώρα: Ιταλία
Περιοχή: Tuscany
Δυνατότητα παλαίωσης : Η Sassicaia μπορεί να παλαιώσει 15-25 χρόνια.

Popular
Recent
Code:Wine