Christmas magic…

της Μαρίας Μυλωνά

So this is Christmas… μια από τις πιο κοινωνικές περιόδους της χρονιάς. Η εορταστική διάθεση είναι παρών. Λαμπάκια παντού, ανταλλάσσουμε δώρα, περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε καλλιεργώντας την αίσθηση της οικειότητας. Οι περισσότεροι αφήνουν πίσω το στρες της καθημερινότητας, νοιώθουν ήρεμοι, ευγνώμονες, ασφαλείς, ευτυχισμένοι, με αποτέλεσμα την αύξηση επιθυμίας για σεξ. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι καλύτερη όταν αισθανόμαστε ελεύθεροι και δεν υπάρχουν σκέψεις που να μας βαραίνουν. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι επιδρά θετικά στον ύπνο και στη μείωση των πονοκεφάλων και του στρες.

Η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι η πιο ηδονιστική και ενδοτική του έτους. Χριστουγεννιάτικα πάρτυ, reunions, αποφοιτήσεις καθώς και άλλες μορφές διασκέδασης που μας δίνουν την ευκαιρία να αφεθούμε, να απολαύσουμε, να φιληθούμε κάτω από ένα γκι! Η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι ξεκινά τον 18ο αιώνα, αλλά έγινε γνωστό κατά τη Βικτωριανή εποχή. Το γιορτινό σεξ είναι παρόμοιο με το σεξ των διακοπών. Σχετίζεται με την σύνδεση των ανθρώπων. Η εποχιακή αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας προκύπτει από την διαθεσιμότητα χρόνου με τον σύντροφο μας αποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα αναπαραγωγής είναι τόσο βιολογικά όσο και πολιτισμικά. Το επιβεβαιώνει ο παγκόσμια υψηλός αριθμός γεννήσεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Η πλειοψηφία του πληθυσμού γιορτάζει και ταυτόχρονα η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη. Το 1634 καταγράφηκε η πρώτη επιστημονική αναφορά για τους Christmas baby-boomers. Επίσης υπάρχουν ερευνητές οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα ερεθισμού, σε συνδυασμό με τη λίμπιντο, είναι υψηλότερα το χειμώνα.

Η εορταστική ενδυμασία ανεβάζει τη διάθεση μας ακόμη περισσότερο καθώς απελευθερώνονται οι ορμόνες της χαράς, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Όλο και περισσότεροι φορούν πούλιες για να είναι στο πνεύμα των γιορτών αλλά και για να προσελκύσουν τα βλέμματα. Ένα κόκκινο φόρεμα από βελούδο δίνει την αίσθηση της αγκαλιάς, είναι απαλό στο άγγιγμα. Το άγγιγμα είναι υπερβολικά σημαντική αίσθηση. Η επιθυμία για χαρούμενα αλλά και πιο φανταχτερά χρώματα, πιο χοντρά υφάσματα σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό της προηγούμενης χρονιάς δημιούργησαν την τάση του dopamine dressing.

Παρ’ολ’αυτά η πιο όμορφη περίοδος της χρονιάς μπορεί επίσης να μετατραπεί στην πιο στρεσογόνα. Εάν εργάζεστε αυτές τις μέρες υπάρχει έξτρα κούραση διότι θα πρέπει να στριμώξετε στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα σας και τις κοινωνικές / οικογενειακές υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σεξουαλικά αποσυνδεδεμένοι αυτά τα Χριστούγεννα. Μην νοιώθετε άσχημα, να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια είναι συχνό φαινόμενο. Αφεθείτε και οργανώστε τα δικά σας Χριστούγεννα όπως εσείς τα επιθυμείτε και όχι όπως θα έπρεπε ιδανικά να είναι. Τότε θα έχετε την ελευθερία να τα απολαύσετε όπως σας αξίζει.

Ο συγγραφέας Kevin Alan Milne είχε γράψει “Christmas magic is silent. You don’t hear it–you feel it. You know it. You believe it.”

* Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of Surrey και πτυχίου (BSc) στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Empire College του State University of New York. Επίσης έχει πιστοποιηθεί στη εφαρμογή Ψυχομετρικών Τεστ από το University of Cambridge. E-mail: [email protected]

Photo Credit: Ellen von Unwerth

Popular
Recent
Wellness