Δεν έπρεπε να πάμε στην Ελλάδα

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το βίντεο διήρκησε δύο λεπτά. Η συνήθως χαμογελαστή βασίλισσα Μαξίμα ήταν σκυθρωπή. Επί πλέον, δεν έβγαλε άχνα. Δύο ή τρεις φορές έστρεψε το πρόσωπό της προς τον σύζυγό της, τον βασιλέα της Ολλανδίας Γουλιέλμο – Αλέξανδρο, ωσάν να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τον επιδοκιμάσει για τα λεγόμενά του. Εκείνος, με εξ’ ίσου σοβαρή έκφραση, κοίταξε προς την κάμερα και ξεκίνησε το διάγγελμά του εκφράζοντας την λύπη του για ό,τι συνέβη. Τι συνέβη;

Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος εισέρχετο στον εναέριο χώρο της Ελλάδος μεταφέροντας το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας με τις τρεις κόρες τους. Τελικός προορισμός τους το Πόρτο Χέλι, όπου διαθέτουν εξοχική κατοικία.

Από την επομένη της αναχωρήσεώς τους «άρχισαν τα όργανα» πίσω στην πατρίδα τους. Πολιτικοί και απλοί πολίτες εξεμάνησαν για αυτήν την απερίσκεπτη, όπως την χαρακτήρισαν, κίνηση, την ώρα που η κυβέρνηση καλούσε τους Ολλανδούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Τι και αν επρόκειτο για την περίοδο των σχολικών διακοπών του φθινοπώρου, όπου συνήθως οι ευκατάστατες οικογένειες ταξιδεύουν στο εξωτερικό; Το εύρος των αντιδράσεων υπεχρέωσε τον Ολλανδό μονάρχη να επιστρέψει άρον άρον οικογενειακώς στην χώρα του και να προβεί σε ένα άκρως απολογητικό διάγγελμα.

Ξεχωρίζω δύο φράσεις: «Με πονάει που πρόδωσα την εμπιστοσύνη σας», και «Δεν έπρεπε να πάμε στην Ελλάδα».

Opinions