Έχει χαθεί η μπάλα

του sir Taki Theodoracopulos

Ο Jon Gruden, προπονητής των Las Vegas Raiders του NFL με συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αναγκάστηκε πρόσφατα να παραιτηθεί αφού έκανε αυτό που οι NY Times αποκάλεσαν ρατσιστικό, ομοφοβικό και μισογυνικό στα emails των προηγούμενων 12 ετών. Σοκ και δέος, επαγγελματίες αθλητές κάνουν μισογυνικές δηλώσεις, γιατί δεν άκουσα ποτέ κάτι τέτοιο, είναι εντελώς αντιαμερικανικό. Φωνάξτε τη μαία ή καλύτερα την αστυνομία.

Ο Gruden κέρδισε ένα Super Bowl με τους Buccaneers το 2002 και μετά ήταν σχολιαστής στο ESPN μέχρι που προσελήφθη από τους Oakland στο Λας Βέγκας. Με άλλα λόγια, ήταν πάντοτε μέσα στα πράγματα, σεβαστός και ήξερε το παιχνίδι κι όσους ήταν μέσα σε αυτό καλύτερα από τον καθένα. Τώρα έγινε ένας «κανένας» μέσα σε μια νύχτα επειδή το είπαν τα media και ο επίτροπος ποδοσφαίρου. Όπως στην παλιά καλή Σοβιετική Ένωση, ο «κανένας» είναι αυτός που κρίνεται ένοχος από ένα ανεπίσημο δικαστήριο, εκτελείται ή εξαφανίζεται από το καθεστώς και το όνομά του δεν αναφέρεται ποτέ ξανά. Εδώ, στην πιο ελεύθερη χώρα -όπως λέγεται- δεν υπάρχει κάποιου τέτοιου είδους δικαστήριο. Κάποιος γίνεται «κανένας» εν μια νυκτί όταν οι NY Times και τα media αποφασίσουν ότι αυτός/αυτή χρησιμοποίησε τις λάθος λέξεις.

Τα «κακά» λόγια του Gruden–και ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες αλλά είναι σημαντικά στην ιστορία μας- ήταν τα εξής: Όσον αφορά τον ρατσισμό, αστειεύεται με τα χείλη ενός μαύρου στελέχους του ποδοσφαίρου και λέει ότι μοιάζουν με λάστιχα. Όσον αφορά τον μισογυνισμό, αποκαλεί κάποιον «κότα» και χρησιμοποιεί τη λέξη «αδερφή» για να περιγράψει τον επίτροπο του NFL, ο οποίος τυγχάνει να είναι straight. Τώρα, θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι πολύ ρατσιστής, μισογύνης και ομοφοβικός, αλλά έχοντας περάσει όλη τη ζωή μου σε αποδυτήρια και σε τουρνουά, τα προσβλητικά λόγια είναι περισσότερο αστείο για μένα παρά μια προσβολή. «Μην είσαι κότα» είναι μέρος της γλώσσας, για όνομα του Θεού, και στην πάλη –που αγωνιζόμουν για χρόνια- η τοποθέτηση των χεριών σου κάτω από τα χέρια του αντιπάλου από πίσω και κλείδωμα στο σβέρκο του, αποκαλείται «λαβή της αδελφής». Και μιλώντας για πλατιά χείλη, δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα αγόρι με μεγάλο στόμα που να μην τον αποκαλούσαν με διάφορα «κολακευτικά» όπως συνέβαινε και σε όλα τα αγόρια στο οικοτροφείο που φοιτούσα.

Έχετε υπ’ όψιν σας, εάν η Πριγκίπισσα Alexandra Schoenburg-Hartenstein, τώρα κυρία Taki, σύζυγός μου, χρησιμοποιούσε τη γλώσσα του Gruden ίσως να δυσανασχετούσα αλλά τώρα στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού όπου η λέξη motherf—er χρησιμοποιείται ασταμάτητα ως χαιρετισμός, σαν ουσιαστικό και ρήμα, τα λόγια του προπονητή ήταν σχεδόν άκακα. Τo NFL είναι ένα franchise μου λένε, που μπορεί να αποτελειώσει κάποιον εάν αυτός το προσβάλλει. Στην περίπτωσή του, o Gruden παραιτήθηκε προτού απολυθεί από τον ιδιοκτήτη μετά από πίεση του επιτρόπου. Το NFL δήλωσε ότι αυτά τα emails ήταν «εντελώς αντίθετα με τις αξίες του NFL».

Αυτό που θα ήθελα να γνωρίζετε ως αναγνώστες είναι αυτές οι συγκεκριμένες αξίες. Περιλαμβάνουν την επιλογή του πρώην παίκτη των Baltimore Ravens να «πουλήσει» το NFL αφότου o Lewis παρέκαμψε τη δικαστική διαδικασία και ήρθε σε συμβιβασμό με τις οικογένειες δύο θυμάτων ανθρωποκτονιών που μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αιματοβαμμένου κοστουμιού του Lewis. Επίσης, αυτές οι αξίες του NFL μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια του Gruden, αλλά όχι με αυτούς που προσκαλούνται για να διασκεδάσουν το κοινό στη διάρκεια των Super Bowls. Ράπερ που λατρεύουν τα όπλα, πιάνουν τον καβάλο τους, μιλούν προσβλητικά για τις γυναίκες και χρησιμοποιούν ασταμάτητα τη λέξη «nigga». Λαμβάνοντας υπόψιν τους στίχους, ο Gruden ακούγεται σαν πραγματική «κότα» (Συγγνώμη).

Ο Επίτροπος Goodell είναι το ίδιο ψεύτικος με αυτούς. Τολμάει να μιλήσει για αξίες, αλλά συμπαραστέκεται στον Snoop Dogg -έναν ράπερ που έχει δημιουργήσει πορνογραφικό υλικό με ανήλικα κορίτσια και επαινεί τη βία με όπλα- και πολλούς άλλους χειρότερους από τον Snoop. Συγκριτικά με την Brittney Cooper, μια μονιμοποιημένη καθηγήτρια με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στις γυναίκες και τις έμφυλες σχέσεις, ο Goodell είναι αυτός που είναι «κότα». H Cooper είναι μια μεγαλόσωμη μαύρη γυναίκα που πρόσφατα δήλωσε ότι «οι λευκοί θα πρέπει να καταστραφούν». Ενθάρρυνε τη δολοφονία λευκών ανθρώπων, αλλά η ίδια υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει στη βία. Το να πει ένας ράπερ κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό. Το να το πει όμως μια καθηγήτρια σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο είναι εξοργιστικό, είναι εγκληματικό. Ωστόσο, τίποτα δεν θα βγει απ’ αυτό. Ίσως επειδή ήταν τόσο ευκρινής καθώς μιλούσε: «Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι θα πρέπει να εξαφανίσουμε αυτούς τους motherf—ers, παρ’ ότι δεν πιστεύω στη βία. Όλα τα πράγματα ξεκινούν από τους λευκούς κι αυτό δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται εσαεί».

Αχ, είναι μια ποιήτρια που θα έκανε τον John Keats να κρυφτεί από ντροπή εάν ήταν ζωντανός. Και η Αμερική έχει γίνει μια χώρα που κάνει την Ουγκάντα να φαίνεται πραγματικά δημοκρατική. Ο Gruden, τον οποίο δεν γνωρίζω, δεν θα ξαναπροπονήσει. Εκτός εάν η Αλβανία δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τις επιλογές του. Καλή τύχη. Το draft του NFL συγκρίνεται τώρα με ένα σκλαβοπάζαρο από τον αποτυχημένο quarterback Colin Kaepernick, με μαύρους αθλητές με δεσμά και τους λευκούς ιδιοκτήτες τους να τους μαστιγώνουν. Η αναλογία βοηθά τον Kaepernick να βγάλει ακόμη περισσότερα εκατομμύρια, καθώς είναι μέρος αυτής της δραματικής σειράς. Στην πραγματικότητα, «όσο πιο δυνατή είναι η διαμαρτυρία, τόσο πιο πλούσιος ο διαδηλωτής» φαίνεται να είναι η νικητήρια φόρμουλα για την Αμερική του σήμερα. Κάτι πρέπει να γίνει, και γρήγορα, προτού το Netflix, το Hollywood, το NFL και η Silicon Valley εξολοθρεύσει όλους εμάς τους λευκούς.

Opinions