Είμαι κακομαθημένος

του sir Taki Theodoracopulos

Προξενώντας βλάβη στο χαρακτήρα ενός ατόμου με την υπερβολικά ανεκτική μεταχείρισή του είναι ο ορισμός του κακομαθημένου. Αποκαλώντας κάποιον κακομαθημένο δεν είναι φιλοφρόνηση φυσικά, αλλά αν κάποιος το σκεφτεί, ο “χαϊδεμένος” γίνεται ένα δίλλημα του Hemingway. Ο Papa έγραψε το μοναδικό μυθιστόρημά του σε Αμερικανικό έδαφος και το ονόμασε “Να έχεις και να μην έχεις”. (Μπορεί να έχετε δει την ταινία, ίσως η καλύτερη από τις ιστορίες του Papa που γυρίστηκαν για το σινεμά.) Τι εννοούσε με τον τίτλο ήταν ό,τι μερικοί άνθρωποι είχαν χρήματα και όλη τη διασκέδαση και άλλοι δεν είχαν και άρα είχαν λιγότερη.

Λοιπόν, οι άνθρωποι με χρήματα έχουν περισσότερη διασκέδαση και είναι πιο κακομαθημένοι από όσους δεν έχουν τη ρίζα όλου του φθόνου. Έχω ακούσει πολλές κατηγορίες για το πόσο κακομαθημένοι είναι κάποιοι πλούσιοι Έλληνες που έχουν πολύ μεγάλα σκάφη και πολύ μεγάλα ιδιωτικά αεροσκάφη. Αυτό που δεν έχω ακούσει είναι πως αυτοί οι Έλληνες είναι κυρίως αυτοδημιούργητοι και κέρδισαν το δικαίωμα σ’ αυτά τα σκάφη και τα αεροπλάνα. Σας εφιστώ την προσοχή, αυτό δεν είναι αυτοάμυνα. Απέκτησα τα χρήματά μου με τον παλιομοδίτικο τρόπο, τα κληρονόμησα, επομένως προσπαθώ να κρατήσω τα σκάφη μου σ’ ένα ορισμένο μέγεθος – πάντα ιστιοφόρα – και να ενοικιάζω μάλλον μικρά αεροπλάνα, μερικές φορές και ελικοφόρα. Ναι, είμαι κακομαθημένος, αλλά μην με κατηγορείτε, κατηγορείστε τους γονείς μου.

Οι γονείς γνωρίζουν πώς να “χαλάσουν” τα παιδιά τους, αλλά τον Δεκέμβριο του 1944, κατά τη διάρκεια της φοβερής αιματοχυσίας εκείνων των φρικιαστικών Αθηναϊκών Χριστουγέννων, ο πατέρας μου το παράκανε. Διέσχισε τη διαδρομή από του Μακρυγιάννη, όπου αγωνιζόταν με τις εθνικές δυνάμεις εναντίον των κομμουνιστών ανταρτών, μέχρι το Κολωνάκι για να παραδώσει ένα χριστουγεννιάτικο δώρο: Ένα ρολόι με κοκκινωπό φόντο που έλαμπε στο σκοτάδι. Φανταστείτε, σφαίρες που πετούν, άνθρωποι που πεθαίνουν, και ο γέρος μου αφήνει τη θέση του, διασχίζει τη ζώνη μάχης για να πάρει ο γιος του ένα χριστουγεννιάτικο δώρο όπως του υποσχέθηκε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι κακομαθημένος. Ήταν λάθος του μπαμπά.

Κάποτε περιέγραψα την ουσία του να είσαι κακομαθημένος σε ένα άρθρο μου στο περιοδικό Esquire, εδώ και πολύ καιρό, όταν ως νεαρός συντάκτης περιέγραψα εκείνους που “ξεκαλοκαίριαζαν” στο νησί του Fisher “σαν το είδος των ανθρώπων που περιμένει το ταίρι του να πεθάνει μια εβδομάδα πριν από εκείνους ώστε να προετοιμάσουν τα πράγματά τους σε εκείνο το ευτυχισμένο μέρος στον ουρανό.” Η φράση αναπαράχθηκε ξανά και ξανά, και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως αντικαπιταλιστικό εργαλείο σε μια ακροαριστερή έκδοση. (Οι κόκκινοι το πήραν σοβαρά). Το γεγονός ότι μερικοί από τους πλούσιους είναι “χαλασμένοι” είναι αναμφισβήτητο. Ο τηλεοπτικός παραγωγός Aaron Spelling δημιούργησε ένα σπίτι στο Beverly Hills με 120 δωμάτια, αλλά σε μόλις πέντε στρέμματα. Το παλάτι Blenheim, προικισμένο στον Α’ Δούκα του Marlborough John Churchill, από ένα ευγνωμονών έθνος, είχε κι αυτό τόσα αλλά με 50.000 στρέμματα να το περιβάλλουν. Και οι δύο άντρες ήταν αυτοδημιούργητοι. Ο Spelling χυδαίος και πολύ άσχημος, o Churchill ψηλός, εξαίρετος στρατιωτικός και όμορφος.

Σας υπενθυμίζω, ό,τι να είσαι κακομαθημένος δεν αφορά πάντα τα χρήματα. Η Rita Cooper έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο όταν έγινε ο νεότερος ασθενής που άλλαξε φύλο, σε ηλικία 17 ετών, στη Βρετανία, όταν μετά από χρόνια ικετεύοντας την οικογένειά της και την Εθνική Υπηρεσία Υγείας κατάφερε να γίνει κορίτσι. Όμως, έχοντας ζήσει ως γυναίκα για λιγότερο από ένα χρόνο, ο 18χρονος αποφάσισε να αλλάξει πάλι σε άνδρα υποφέροντας από μια τεράστια ψυχική αγωνία ως γυναίκα. Έτσι, ακύρωσε την ορμονοθεραπεία για να αναπτύξει το στήθος της και τώρα περιμένει μια περαιτέρω επέμβαση για να ξαναγίνει άνδρας. Με όλο το σεβασμό, τη βρίσκω μάλλον “χαλασμένη”, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι μεταξύ αυτών των ομάδων που βρίσκω να είναι κακομαθημένοι, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου οι απόψεις που εκφράζουν είναι πολύ αριστερές και πολιτικώς ορθές. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές, ειδικά εκείνοι που γράφουν για τους New York Times και στα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά προγράμματα, αγνοούν το μέσο άνθρωπο και τις ανησυχίες του υποθέτοντας ότι γνωρίζουν τι είναι καλό γι ‘αυτόν. Μέχρι στιγμής οι κυριαρχία των απόψεων του Πολιτικώς Ορθού έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία αν εκφράζεσαι ελεύθερα και γράψεις ή πεις ένα κακόγουστο κριτικό αστείο σημαίνει να χάσεις τη δουλειά σου ή να καταλήξεις στη φυλακή. Πρόσφατα έγραψα στη στήλη μου στο Λονδίνο ότι ο κομμουνισμός μετά τον Στάλιν έθετε έναν μικρότερο κίνδυνο στην ελευθερία του λόγου – θα μπορούσαμε να ψιθυρίσουμε “μυστικά” στην Κόκκινη Πλατεία – από ό, τι το Πολιτικώς Ορθό και η κίνηση #Me Too.

Οι σημερινοί φοιτητές που απαιτούν πλήρη συμμόρφωση στις ιδέες αυτές, οι κυβερνήσεις που αστυνομεύουν τη σκέψη και το γραπτό λόγο είναι παραδείγματα “χαλασμένων” μη επιδεχόμενων επισκευή. Το πιο κακό βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η προσβολή όλων των προσβολών, το να αποκαλείς κάποιον λαϊκιστή. Η Ε.Ε. και οι μη εκλεγμένοι και μη λογοδοτούντες γραφειοκράτες της αποτελούν τέλεια παραδείγματα κακομαθημένων που “το έχουν χάσει”. Αλλά αποκλίνω από το θέμα μας.

Αν και υπήρξα κακομαθημένος σε όλη τη ζωή μου, πρώτα από τους γονείς μου, και κατόπιν από την Κυρία Τύχη, αναγνωρίζω ότι το να είσαι έτσι είναι από τα πιο τραγικά χαρακτηριστικά. Τα κακομαθημένα παιδιά των πλουσίων που μιλούν άσχημα σε έναν σερβιτόρο που δεν μπορεί να απαντήσει πίσω είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά εγκλήματα, αλλά εκεί εισέρχονται οι τρόποι. Δεν έχω σχετιστεί ποτέ μ’ έναν αριστοκράτη που ήταν αγενής σε έναν κατώτερο, και η Γαλλική Επανάσταση έχει πολλά να κάνει με αυτό. Οι καλοί τρόποι όταν χαλούν είναι ό, τι ο σταυρός σε ένα βαμπίρ. Διδάξτε στα παιδιά σας καλούς τρόπους και δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε. Και ενώ το κάνετε, εφαρμόστε τους καλούς τρόπους σε όλους και όλα. Στην τελική αυτό είναι το μήνυμα του Κυρίου μας Ιησού. Καλά Χριστούγεννα.

Opinions