Ελευθερώστε την ξανθιά!

του sir Taki Theodoracopulos

Gstaad- Όπως μου είπε ένα «πουλάκι», o Boris μετατράπηκε από σπουδαίος σε κακός, και όπως το βλέπω εγώ, αυτό το χωριό, από αβίωτο σε παράδεισο, σε μόλις μια εβδομάδα. Οι πίστες είναι άδειες, το χιόνι είναι υπέροχο, τα εστιατόρια δέχονται κρατήσεις, και οι βλάκες είναι ορατοί άλλα όχι κυρίαρχοι στην πόλη. Εάν ο Απρίλης είναι ο χειρότερος μήνας σύμφωνα με τον T.S. Eliot, ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για ‘μένα. Το συκώτι μου έκανε ένα διάλλειμα, οι χαμογελαστοί βλάκες που τρώνε έντομα επέστρεψαν στις πόλεις τους, και τα εγκεφαλικά μου κύτταρα άρχισαν να λειτουργούν ξανά. Είναι μόνο ένα μικρό διάλειμμα, τρεις εβδομάδες, και στη συνέχεια οι βλάκες θα επιστρέψουν, σαν αποβράσματα που βγαίνουν στην επιφάνεια, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Τις παλιές καλές ημέρες, εδώ στην ουδέτερη Ελβετία αλλά στα σνομπ Gstaad και St.Moritz, όσοι δεν ανήκαν στο Almanac της Gotha απορρίπτονταν ή έκρυβαν όλα όσα ήταν πριν. Ήταν πομπώδεις εποχές, το παραδέχομαι, αλλά ο καθένας γνώριζε τη θέση του με τους ξεχωριστούς να ηγούνται. Έπειτα, ξαφνικά όλοι γίναμε ίσοι, με τα χρήματα να αντικαθιστούν το κοινωνικό status, και αμέσως μετά η ζωή έγινε ό,τι να’ ναι. Πολλοί πλούσιοι Άραβες του Κόλπου και ακόμη πλουσιότεροι Ρώσοι γκάνγκστερ αντικατέστησαν την παλιά τάξη πραγμάτων όπως οι Μπολσεβίκοι το 1917. Το Eagle club έχτισε τείχη για να υπερασπιστεί τους παλιούς έναντι των αγρίων, αλλά ήμασταν ήδη πάρα πολλοί μέσα για ασφάλεια.

Τον Ιανουάριο, ωστόσο, είναι όπως παλιά, αν και χθες όσο έκανα σκι παρατήρησα κάποιους απαίσιους τύπους να βγαίνουν από ένα κλαμπ που άνοιξε ένας φρικτός διαταραγμένος που δούλευε για τον Madoff. Δεν πειράζει, ο καιρός είναι τέλειος, το χιόνι είναι ακόμη καλύτερο, και όλοι εκτός από εμένα έχουν κολλήσει τον ιό (γυναίκα, γιος, εγγόνια και το προσωπικό). Αυτό που επίσης είναι στη μόδα είναι το piling on, μια αμερικανική έκφραση του ράγκμπι για κάποιον που δέχεται κτύπημα ενώ βρίσκεται ήδη στο έδαφος. Η Ghislaine Maxwell ήταν μαστροπός του Epstein επειδή ήθελε χρήματα, ο λόγος δηλαδή για τον οποίο οι περισσότεροι κάνουν αυτή τη «δουλειά». Ούτε δολοφόνος είναι, ούτε ο «εγκέφαλος» πίσω από την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Αλλά αν ακούσετε τι λέγεται, ειδικότερα από τις γυναίκες, θα νομίζατε ότι ήταν ένοχη και για τα δύο. Ο Conrad Black το έγραψε σωστά στη στήλη του: «Τέσσερις ανώνυμοι μάρτυρες, μετά από πολυετή σιωπή, πείστηκαν να καταθέσουν από τους εισαγγελείς, οι οποίοι ενέκριναν σημαντικά ποσά γι’ αυτούς από το Ταμείο Υπεράσπισης του Epstein εάν κατέθεταν και τους συμβούλεψαν ότι εάν το κάνουν, θα μπορούσαν να πάρουν πολλά περισσότερα απ’ αυτό το κεφάλαιο.» Μιλάμε για δελεασμό από πρόθυμους εισαγγελείς που θέλουν να γίνουν διάσημοι, σε αντίθεση με τη δήθεν τυφλή δικαιοσύνη. Η Maxwell δεν δελεάστηκε να κάνει το ίδιο πράγμα και θα πεθάνει στη φυλακή, αλλά οι φιλόδοξοι δικηγόροι και δικαστές δεν έχουν βελτιώσει τη δικαιοσύνη στο πιο διεφθαρμένο έθνος απ’ αυτή την πλευρά της διώρυγας του Παναμά.

Η Elizabeth Holmes.

Το ίδιο ισχύει και για τον ανεγκέφαλο Πρίγκιπα Andrew. H Virginia Giuffre καυχιέται σε έναν φίλο της ότι κοιμήθηκε μαζί του στο Λονδίνο. Μετά από 20 χρόνια, ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να το κάνει και τώρα θέλει χρήματα. Αυτός ο φρικαλέος κοκκινομάλλης του BBC που καλύπτει το βασιλικό ρεπορτάζ, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν έκανε ρεπορτάζ για τον Πρίγκιπα Andrew. Η εκδοχή του BBC της Madame Defarge θα πρέπει να συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό άσχημων αγελάδων κάθε χρόνο. Θα κέρδιζε σίγουρα αλλά θα ήταν άδικο για τις αγελάδες. Για την ευχάριστη, κατανυκτική εχθρότητα του BBC εναντίον του Μπόρις φταίνε οι Συντηρητικοί. Αντί να καθαρίζουν τους στάβλους του Αυγεία, δηλαδή το BBC, καταργούν, για περιβαλλοντικούς λόγους, λέβητες αερίου σε αυτοκίνητα και σπίτια, πράγματα δηλαδή που δεν κάνουν καμία διαφορά στους πλούσιους, αλλά μπορούν να βυθίσουν τα κατώτερα στρώματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Εν τω μεταξύ, η ξανθιά με τα μαύρα ζιβάγκο, τα μαύρα παντελόνια, το έντονο κόκκινο κραγιόν και τον κότσο chignon, μια εμφάνιση που αποθανατίστηκε στα εξώφυλλα των περιοδικών, πήρε την κατιούσα αλλά στην περίπτωσή της ελπίζω την ελάχιστη ποινή. Η Elizabeth Holmes είναι μια γλυκιά ύπαρξη που έκανε λάθος, όσο οι νταήδες της Wall Street και τα φρικιά της Silicon Valley τριγυρνούν ελεύθεροι, κάποιοι από τους οποίους έχουν κάνει μεγαλύτερο κακό. Και το μόνο που κατάφερε η Holmes είναι να συγκεντρώσει λίγο λιγότερα από ένα δισεκατομμύριο προωθώντας την εταιρεία Theranos. Είναι πολύ όμορφη για να μπει φυλακή και μόλις είχε γεννήσει. Ελευθερώστε την ξανθιά!

Κατά τα άλλα, όλα είναι αρκετά ικανοποιητικά. Η διάθεσή μου μετατρέπεται σε αναπόληση όταν πεζοπορώ σιωπηλά στο ολόλευκο χιονισμένο τοπίο. Η ραψωδία που ήταν η νεότητα επιστρέφει μπροστά στην ομορφιά της φύσης. Ξεχνάει κανείς πόνους και προβλήματα, ακόμα και τις γυναίκες στη σιωπή. Τίποτα δεν είναι τόσο ήσυχο όσο τα σκεπασμένα με χιόνι μονοπάτια βαθιά στο δάσος. Βλέπει κανείς ίχνη ζώων αλλά δεν ακούει τίποτα. Είναι όσο πιο κοντά μπορεί κανείς να φτάσει στον επίγειο παράδεισο.

Opinions