Ευ ζην μετά την καραντίνα

του Βησσαρίωνα Ζέρβα*

Με τη λήξη της καραντίνας σημειώνεται η έλλειψη σωματικής άσκησης, του άγχους και της συναισθηματικής υπερφαγίας σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων «εν μέσω του lockdown». Η ηλικία, το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό, η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων ή παχυσαρκίας, η ποιότητα της διατροφής, η ύπαρξη φυσικής δραστηριότητας και προφανώς το θερμιδικό φορτίο στο οποίο εκτέθηκε πιθανώς ο καθένας έχουν καταλυτικό ρόλο στην ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση του κάθε οργανισμού ξεχωριστά. Ακολουθώντας μια αλκαλική διατροφή, είναι εφικτό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής.

Το άγχος έχει αντίκτυπο και στην ποσότητα του ύπνου, αλλά και στην ποιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος τις σωστές ώρες εξωραΐζει τις διατροφικές συνήθειες, εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τις λιγούρες και την υπερκατανάλωση τροφών. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε από τις ειδήσεις στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν πέσουμε στο κρεβάτι, να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου και να ασκηθούμε, ακόμα κι αν αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι. Ένα ζεστό ντους και μερικές ασκήσεις αναπνοής όταν ξαπλώνουμε θα μειώσουν το στρες. Η καθημερινή σωματική άσκηση με τον τρόπο που μπορεί και επιθυμεί ο καθένας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και ωφελεί την καρδιά, τον σκελετό, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπνευστική λειτουργία. Αναγνωρίζοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, ένα πρόγραμμα άσκησης οφείλει να είναι προσωποποιημένο, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση όχι μόνο επιστήμονα καθηγητή φυσικής αγωγής αλλά και επιστήμονες της υγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης «παράσιτο» αυτομάτως σκέφτονται τα παράσιτα στα κατοικίδιά τους, αγνοώντας τις επιπτώσεις που προκαλούν τα παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ο εσωτερικός παρασιτικός κόσμος του ανθρώπου είναι η βασική αιτία πλήθους ασθενειών και το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται αρνητικά. Ασφαλώς και τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Ίσως ένα ακραίο παράδειγμα επίπτωσης ενός παρασίτου στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί π.χ. το τρυπανόσωμα, το οποίο μπορεί να αλλάξει ακόμα και την έκφραση των ανθρώπινων γονιδίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (Manar et al. 2016; Castillo et al. 2018).

Η ψυχολογική επίδραση της καραντίνας εμφανίζεται εξαιρετικά μεγάλη, καταλήγοντας σε μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, από άγχος και θυμό μέχρι προβλήματα στον ύπνο, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Για να απαλλαγούμε, όμως, από αυτά τα διάφορα ψυχοσωματικά κουσούρια, οφείλουμε να φροντίσουμε λίγο τον εαυτό μας και την ψυχική μας κατάσταση, να προσπαθήσουμε με μια αισιοδοξία να αναπτύξουμε τις προηγούμενες δραστηριότητές και ασχολίες μας, δημιουργώντας μια ρουτίνα ξανά, να χαμογελάμε λίγο πιο συχνά στον εαυτό μας.

*Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox. CONTACT INFO: zervvis@yahoo.gr

Popular
Recent
Wellness