Je t’aime… moi non plus

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

1968. Ένα κορίτσι με κενό ανάμεσα στα δόντια και στιλπνή φιγούρα, εμφανίζεται στην ταινία Blowup του Michelangelo Antonioni κάνοντας τον κόσμο να παραμιλά. «Ο ρόλος μου δεν ήταν κάτι τρομερό. Μετά αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου στη Γαλλία, όταν έμαθα ότι ο Pierre Grimblat αναζητούσε καστ για την ταινία Slogan. Μιλούσα απαίσια γαλλικά, δεν ήμουν πολύ όμορφη, αλλά έκλαιγα πολύ καλά!» λέει η Jane Birkin που τότε είχε μόλις χωρίσει από τον συνθέτη John Barry, γνωστό από τη μουσική των ταινιών James Bond. Στο πλατό του Slogan όμως, γνώρισε τον Serge Gainsbourg. «Δεν ήταν καθόλου καλός μαζί μου στα γυρίσματα, με έκανε να νιώθω άσχημα». Αλλά αυτό το άβολο σκηνικό δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ. «Ήταν μια τρελή νύχτα!» λέει για το πρώτο βράδυ που αλώνισαν μαζί στο Παρίσι, καταλήγοντας σε ένα ξενοδοχείο. Ο Serge αποδείχθηκε «αστείος, χαριτωμένος, προβλέψιμος». Τελικά έζησαν μαζί για 13 χρόνια, χωρίς να παντρευτούν. Εκείνη είχε ήδη την κόρη της, Kate, από τον πρώτο της γάμο. Αργότερα, γεννήθηκε και η Charlotte. Μια μέρα ο Jacques Doillon της ζητά να την σκηνοθετήσει. Η συνεργασία τους θα σημάνει μια παράλληλη σχέση. Η Birkin μένει έγκυος στο παιδί του (Lou Doillon) και εγκαταλείπει τον Serge. Μετά τον χωρισμό τους, η Jane και ο Serge παραμένουν φίλοι. «Σε μένα τα έλεγε όλα, ως τον θάνατό του».

Στο συλλογικό υποσυνείδητο, το άκουσμα των ονομάτων Birkin/Gainsbourg, σημαίνει μουσική. Το τραγούδι Je t’aime… moi non plus, τους έκανε και τους δυο γνωστούς παγκοσμίως. Η αισθησιακή της ερμηνεία της προκάλεσε σκάνδαλο. Πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν τη μετάδοσή του. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι το κομμάτι αυτό να θεωρηθεί πρωτοπόρο επίτευγμα. Η ίσως πιο διάσημη τσάντα στον κόσμο βγαίνει με την υπογραφή του οίκου Hermes, κοστίζει ως και 150.000 δολάρια και φέρει το όνομα της Birkin. Όμως μετά την εκδοχή τους από κροκόδειλο εκείνη τις αφόρισε, καθώς δε θέλει να συνδέεται το όνομα της με την εμπορική εκμετάλλευση των ζώων.
Το 2011 η Birkin κόντεψε να πεθάνει από λευχαιμία. «Ένιωθα σαν πλυντήριο που έληξε η εγγύηση. Όταν όλα αυτά τελείωσαν, η παρηγοριά μου ήταν να βλέπω ταινίες και θέατρο, ώστε να παρακολουθώ ιστορίες άλλων, όχι τη δική μου». Όμως το 2013 η κόρη της, Kate, έχασε τη ζωή της πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός της. Αυτό την κλόνισε βαθιά και επί χρόνια απείχε από τον καλλιτεχνικό χώρο.

2017. Η Jane Birkin είναι εδώ για να μείνει και κυκλοφορεί το άλμπουμ Birkin/Gainsbourg: Symphonique στα 70 της χρόνια. Παράλληλα, για πρώτη φορά φαίνεται πως καταφέρνει επιτέλους να διαχειρίζεται την απώλεια. «Κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις. Είναι υψίστης σημασίας το να βρίσκεσαι με φίλους και να δημιουργείς».

Στις 16 Ιουλίου η JB (1946-2023) μας άφησε. Adieu….

Photographed by Eric Swayne, 1964

At the Carlton Beach Club, 1974

Jane Birkin and Serge Gainsbourg on the set of the movie Slogan, June 1968_ By Gilles Caron

 

 

 

Popular
Recent
Style