Γιατί άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία

του Χρήστου Ζαμπούνη

Μία πρόσφατος επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η ολιγόλεπτος ανάγνωσις προ του ύπνου καταπολεμά την αϋπνία. Έτερη κατέληξε ότι ακόμη και το φυλλομέτρημα ενός βιβλίου είναι ευεργετικό εις τον εγκέφαλον. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είναι κανείς Κικέρων για να αναφωνήσει: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σού χρειάζονται».

Η απόφασις της κυβερνήσεως να ανοίξει πρώτα τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία –με αυτήν την σειρά ανεκοινώθη η είδησις– έχει έναν διπλό συμβολισμό. Την ψυχολογική ανάταση που προσφέρουν τα πρώτα και την πνευματική τροφή που προσφέρουν τα δεύτερα.

«Είναι ένα υψηλό αγαθό και θέλουμε ο πρωθυπουργός και εγώ ως υπουργός, να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα από ό,τι γινόταν έως τώρα», δήλωσε ο υπουργός Αναπτύξεως, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ελοιδωρήθη για συντεχνιακή αντίληψη από τον πρόεδρο του «Δημιουργία Ξανά», Θάνο Τζήμερο. «Δεν έχω, πλέον, κανένα βιβλιοπωλείο αφού μου τα έκαψαν», ήταν η απάντησις του υπουργού.

Και μιας και ομιλούμε περί πυράς, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Σίγκμουντ Φρόϋντ: «Τι πρόοδος! Τον Μεσαίωνα θα με καίγανε στην πυρά! Τώρα , καίνε στην πυρά τα βιβλία μου».

Opinions