Great Young Spirit

Αφοσίωση, ταλέντο και σκληρή δουλειά είναι τα πιο σημαντικά απ’ όλα αυτά τα συστατικά που γεννούν Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και σπουδαίους αθλητές. Ένας αέναος αγώνας θέλησης και προσπάθειας, που ξεκινά από τα νεανικά χρόνια στη ζωή ενός αθλητή κι εξακολουθεί να συνεχίζεται ακόμη και μετά τις επιτυχίες. Το «ταξίδι» δεν είναι εύκολο. Απαιτεί πολλές θυσίες, χωρίς να υπάρχει πάντα η εγγύηση της πρωτιάς ή της επιτυχίας.

Μερικές στιγμές και σκέψεις απ’ αυτό το «ταξίδι» μοιράζεται μαζί μας ο πανελλήνιος πρωταθλητής εφήβων κι ανερχόμενος κωπηλάτης Απόστολος Λυκομήτρος. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Αλλάζει την προσωπικότητα ενός ατόμου ο πρωταθλητισμός; Και τελικά… συνδυάζεται ο πρωταθλητισμός με το σχολείο και τις σπουδές; Αυτά κι άλλα πολλά μας απαντά ο πρωταθλητής, ο οποίος δηλώνει ότι «όλα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου».

Από τα παιδικά σου χρόνια παρατηρούμε ότι ασχολείσαι ενεργά με τον αθλητισμό. Αθλητής του Ju-Jitsu, αμυντικός στο ποδόσφαιρο και τα τελευταία χρόνια επιτυχημένος κωπηλάτης. Πώς ξεκίνησε αυτή η πορεία;

Όλα ξεκίνησαν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν αφιέρωνα πολύ χρόνο στα διαλείμματα παίζοντας ποδόσφαιρο με τους φίλους μου. Λόγω του ότι ήταν μια δραστηριότητα που μου άρεσε από την πρώτη στιγμή και με απώτερο σκοπό να γίνω καλύτερος στο άθλημα, αποφάσισα πως πρέπει να αρχίσω να προπονούμαι πιο οργανωμένα, σε μια ακαδημία. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, άρχισα να παίρνω το ποδόσφαιρο λίγο πιο σοβαρά κι όσο περισσότερο έπαιζα, μου άρεσε όλο και πιο πολύ. Ταυτόχρονα, στα πρώτα χρόνια του γυμνασίου οι γονείς μου με παρότρυναν να ξεκινήσω πολεμικές τέχνες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να γνωρίζω το πώς να προστατεύω τον εαυτό μου σε περίπτωση ανάγκης.

Οφείλω να ομολογήσω πως αγάπησα το Ju-Jitsu. Δεν ήταν μόνο ότι μου άρεσε σαν άθλημα αλλά δέθηκα πολύ και με τον δάσκαλό μου, με τον οποίο διατηρώ πάρα πολύ καλές σχέσεις μέχρι και σήμερα. Φτάνοντας στο τέλος του γυμνασίου και όντας ήδη αρκετά ψηλός, οι προπονητές μου στο ποδόσφαιρο άρχισαν να μου λένε ότι δεν ταιριάζω για το άθλημα. Μετά από κάποιες συζητήσεις με την οικογένειά μου και πιο πολύ με τον πατέρα μου, αποφάσισα να ξεκινήσω κωπηλασία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα την αγάπησα…

Ο πατέρας σου, Βασίλης Λυκομήτρος, υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κωπηλασία και εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Πώς επηρέασε αυτό το γεγονός την απόφασή σου να ασχοληθείς με την κωπηλασία; Υπάρχει κάποια συμβουλή που μπορεί να σου ‘χει δώσει και να σε ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας;

Η γνώση ότι ο πατέρας μου έχει τόσο μεγάλες επιτυχίες στην κωπηλασία, σίγουρα επηρέασε την απόφασή μου να ασχοληθώ με το άθλημα, καθώς μπορούσε ο ίδιος να μου διδάξει τη σωστή τεχνική. Από μικρό παιδί τον θυμάμαι να μου μιλά για τις χαρές που μπορεί να προσφέρει σε κάποιον αυτό το άθλημα.

Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που μου έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν πρέπει να λέμε ποτέ «δεν μπορώ», καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο υποτιμάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και του στερούμε τη δυνατότητα για να ανακαλύψουμε τα όριά μας.

Θες να μας μιλήσεις συνοπτικά για τις μέχρι τώρα επιτυχίες σου στην κωπηλασία; Ποια στιγμή έχει χαραχθεί πιο έντονα στο μυαλό σου;

Μέχρι στιγμής έχω δυο χρυσά πανελλήνια στη δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο εφήβων και στο τετραπλό σκιφ εφήβων και κάποια αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε αλλά αγωνίσματα της κωπηλασίας. Το καλοκαίρι κατάφερα να συμμετάσχω στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα εφήβων και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων, στο οποίο κατάφερα μάλιστα να βγω 6ος στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου.

Θεωρώ πως η στιγμή που μου έχει μείνει πιο πολύ στο μυαλό, είναι όταν κατάφερα να περάσω στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνου του αγώνα, ήρθαν στο μυαλό μου όλη η προπόνηση και οι θυσίες που έκανα για να καταφέρω να βρίσκομαι εκεί.

Ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση ο πρωταθλητισμός έχουν ασκήσει επιρροή στον τρόπο σκέψης σου; Αν ναι, ποια στοιχεία είναι αυτά που θεωρείς ότι έχεις κερδίσει;

Στον πρωταθλητισμό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διαχείριση του χρόνου. Αν δεν γνωρίζεις πώς να τον διαχειρίζεσαι σωστά, δύσκολα θα έχεις θετικά αποτελέσματα. Έχω παρατηρήσει ότι η διαχείριση του χρόνου μου συγκριτικά με αλλά άτομα της ηλικίας μου βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο, κι αυτό το οφείλω στον πρωταθλητισμό. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που έχω κατακτήσει είναι ότι έμαθα να δουλεύω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Εάν συναντήσω μια δυσκολία σε κάποιον τομέα της ζωής μου, θα προσπαθήσω να την αντιμετωπίσω με όποια μέσα διαθέτω, δουλεύοντας σκληρά και διαχειριζόμενος τον χρόνο μου σωστά.

Έχεις συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς που αφορούν τις δεξιότητες πάνω στους τομείς του «public speaking» και του «leadership»… Οι δεξιότητες αυτές αποτελούν προπομπό για την επαγγελματική πορεία που θες να ακολουθήσεις;

Ο κύριος λόγος που ασχολήθηκα και συμμετείχα σε αυτούς τους διαγωνισμούς είναι ότι μου άρεσε πολύ η θεματολογία, με αποτέλεσμα να θέλω να το δοκιμάσω. Είμαι σίγουρος πως οι δεξιότητες που μου έχουν προσφέρει αυτοί οι διαγωνισμοί, θα με βοηθήσουν στο μέλλον στην επαγγελματική πορεία που θα ακολουθήσω.

Πρωταθλητισμός και σχολείο… Συνδυάζονται τελικά αυτά τα δύο; Κι αν ναι, ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Έχοντας συνδυάσει για δύο χρόνια το σχολείο με τον πρωταθλητισμό, συνειδητοποίησα ότι με θέληση όλα μπορούν να γίνουν. Ο καθένας -αν πραγματικά το θέλει και είναι έτοιμος να κάνει τις απαιτούμενες θυσίες- έχει τη δυνατότητα να είναι άριστος τόσο στο σχολείο όσο και στον αθλητισμό. Σίγουρα, ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι μια πολύ απαιτητική εργασία, αλλά μιλώντας εκ πείρας, αυτά τα δυο χρόνια με έκαναν να έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου- ένα στοιχείο που μου έλειπε παλαιότερα.

Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά το σχολείο, πέρα από την απόκτηση ακόμη περισσότερων διακρίσεων στην κωπηλασία, ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Όσον αφορά την κωπηλασία, φέτος θα ήθελα να καταφέρω να πάρω ένα μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από ‘κει και πέρα, θα προσπαθήσω όσο πιο σκληρά μπορώ για να πάρω ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι του 2024, παρόλο που θα είμαι μόλις 20 χρόνων. Όπως προείπα… όλα είναι δυνατά αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου.

Από την άλλη πλευρά, είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα ξεκινήσω τις σπουδές μου στο Harvard, σε ένα πανεπιστήμιο που θα μου δώσει τη δυνατότητα να γίνομαι καθημερινά ολοένα και καλύτερος τόσο στο επίπεδο της επιστήμης όσο και του πρωταθλητισμού, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσω κάτι από τα δύο.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής

Popular
Recent
Interviews