H Λέσχη του Βιβλίου

Στη νέα λογοτεχνική εκπομπή της ΕΡΤ Η λέσχη του βιβλίου, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, παρουσιάζει κλασικά έργα που σφράγισαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος με τον αφηγηματικό τους κόσμο, τη γλώσσα και την αισθητική τους. Από τον Όμηρο και τον Σέξπηρ, μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Προυστ και την Βιρτζίνια Γουλφ, τα προτεινόμενα βιβλία συνιστούν έναν οδηγό ανάγνωσης για όλους, μια «ιδανική βιβλιοθήκη» με αριστουργήματα που ταξιδεύουν στο χρόνο και συνεχίζουν να μας μαγεύουν και να μας συναρπάζουν.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.55 μ.μ., στην ΕΤ2, η εκπομπή διάρκειας 5 λεπτών, δίνει πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες για το συγγραφέα και την εποχή του, περιγράφει με τρόπο συνοπτικό και μεστό την υπόθεση του έργου, και εξηγεί με ακρίβεια και ευστοχία σε τι έγκειται η οικουμενικότητα και ο διαχρονικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου λογοτεχνικού έργου. Η ποιότητα και η πυκνότητα του λόγου και της εικόνας υπηρετούν την ιδέα της εκπομπής με τρόπο ιδιαίτερα δημιουργικό, δυναμικό και ελκυστικό. Πρόκειται για πολύ περιεκτικά ολιγόλεπτα ντοκιμαντέρ, όπου λόγος και εικόνα βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση ώστε να δημιουργούν πολλαπλά πνευματικά και συναισθηματικά ερεθίσματα. Και, πάνω απ’ όλα, να ξυπνούν το ενδιαφέρον, την επιθυμία και την αγάπη για το βιβλίο. Και όλα αυτά μόνο μέσα σε πέντε λεπτά. Μια πραγματική άσκηση ύφους και περιεχομένου.

Σχετικά με την εκπομπή του ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την εκπομπή αυτή θέλω να μοιραστώ την αγάπη μου για τη λογοτεχνία, για τα μεγάλα έργα που σημάδεψαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος. Η λογοτεχνία χρειάζεται ενθάρρυνση, στήριξη και αγάπη, ιδιαίτερα σήμερα όπου η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται γύρω μας πληροφορίες και εικόνες, δεν διευκολύνει την εμπειρία της ανάγνωσης η οποία χρειάζεται χρόνο και συγκέντρωση. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια κατάφαση στον χρόνο, μια απόλαυση, ένα δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του και στους άλλους. Και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το δώρο αυτό το προσφέρει η δημόσια τηλεόραση ως απτή απόδειξη της ψυχαγωγικής και παιδαγωγικής της αποστολής. Διότι η λογοτεχνία μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τα πράγματα και τον κόσμο. Μας απελευθερώνει, εγκαθιδρύοντας έναν συνεχή και γόνιμο διάλογο με την ίδια μας τη ζωή».

Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Λυκούδη και η εκτέλεση παραγωγής της Massive Productions.

Μετά την πρώτη μετάδοσή τους, μπορούμε να δούμε (και να ξαναδούμε) τις εκπομπές στη σελίδα της Λέσχης του Βιβλίου στο ERTflix.

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης. Το 2008, διετέλεσε Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη. Το 2010, τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και, το 2019, προήχθη σε Αξιωματούχο του ίδιου Τάγματος για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο. Το 2021 ορίστηκε εντεταλμένος εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Παρίσι.

Στη Γαλλία κυκλοφορούν τα βιβλία του: Mot à Mot (με την Danielle Mitterrand), Μikis Théodorakis par lui-même και Théo Angelopoulos-Le temps suspendu. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου, Θόδωρος Αγγελόπουλος-Με γυμνή φωνή, Μελίνα-Μια σταρ στην Αμερική (με τον Σπύρο Αρσένη) και Γιάννης Μπεχράκης-Με τα μάτια της ψυχής (Εκδόσεις Πατάκη).

Είναι τακτικός συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture), καθώς και της Ελβετικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας (RTS). Άρθρα και συνεντεύξεις του με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες δημοσιεύονται στον γαλλικό τύπο (Le Monde, L’Obs-Nouvel Observateur, Le Point, La Gazette Drouot), ενώ συμμετέχει τακτικά στα διεθνή συνέδρια Art for Tomorrow και Athens Democracy Forum της εφημερίδας The New York Times.

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι μόνιμος ανταποκριτής του MANCODE στο Παρίσι.

Popular
Recent
About Men