Η άτακτη δεκαετία του 1990

Από τις ταραχές του Λος Άντζελες μέχρι τη σφαγή στο γυμνάσιο Columbine, οι Αμερικανοί έγιναν μάρτυρες γεγονότων και αγόρασαν αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν τα καλύτερα και τα χειρότερα της δεκαετίας του 1990. Η προεδρία του Μπιλ Κλίντον βρισκόταν σε κίνδυνο- λόγω του λεκέ- η ψηφιακή εποχή είχε ξεκινήσει και η Silicon Valley επηρέαζε όλους στον πλανήτη. Εν τω μεταξύ, το γυμνό και το σεξ κυριαρχούσαν στις σελίδες των περιοδικών, πουλώντας τα πάντα, από υψηλή ραπτική μέχρι αρώματα και φούρνους μικροκυμάτων. Οι Nirvana διασκέδαζαν τη Generation X ενώ η “Greatest Generation” σκέφτηκε να αγοράσει κάτι που ονομαζόταν Hummer.

Το Super Soakers (υπερμεγέθη νεροπίστολα) και οι κονσόλες παιχνιδιών Game Boy και PlayStation ήταν τα νέα παιχνίδια, καθώς το Super Mario World, το Gran Turismo και το Sonic the Hedgehog προσέλκυαν τους νέους παντού. Οι μάρκες πολυτελείας ήταν περιζήτητες: οι αγοραστές επιθυμούσαν μια τσάντα Gucci, μια τσάντα Louis Vuitton, ένα φουλάρι Hermès ή ένα φόρεμα Prada. Η TWA και η Continental Airlines εξακολουθούσαν να πετούν και η Volkswagen επανασχεδίασε το Beetle. Ήταν μια δεκαετία που έμοιαζε ασφαλής, αλλά ήταν γεμάτη με γεγονότα και κατανάλωση σε μεγάλη κλίμακα, δημιουργώντας τη σκηνή για τον 21ο αιώνα.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο το βιβλίο «All-American Ads of the ’90s», από τον Taschen, το οποίο σε έξι κεφάλαια απεικονίζει μέσω των διαφημίσεων, το παγκόσμιο πάρτι καταναλωτισμού της δεκαετίας του 1990.

 

Popular
Recent
Style