Η Φάρμα των Ζώων του Zuckerberg

του Χρήστου Ζαμπούνη

To 2019 o Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Neymar ανήρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως την φωτογραφία μίας γυμνής γυναίκας, η οποία παρέμεινε στον «αέρα» για ικανό χρονικό διάστημα, παρά το ακατάλληλο περιεχόμενό της. Ο μεν άσσος της Paris Saint-Germain με τους 162.000.000 ακολούθους στο Instagram, ήθελε να αποδείξει ότι η εν λόγω κοπέλλα τον εξεβίαζε για σεξουαλική παρενόχληση, η δε δημοφιλής πλατφόρμα έκανε χρήση του συστήματος «Cross check» ή «X Check».

Η αποκάλυψις της λειτουργίας του ανωτέρω συστήματος, που επιτρέπει σε μία χούφτα χρηστών να έχουν προνομιακή μεταχείριση, έγινε από την εφημερίδα «Wall Street Journal» πριν από λίγες εβδομάδες. Ήταν ένα από τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσε η πρώην project manager του Facebook, Frances Haugen, και, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, απασχολούν την αμερικανική Γερουσία.

Παρ’ ότι ο δημιουργός του Facebook, Mark Zuckerberg, δεν σταματά να δηλώνει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι περισσότεροι από 3.000.000.000 χρήστες του είναι ίσοι και υπόκεινται στους ίδιους κανόνες, ανεξαρτήτως εθνικότητος ή οικονομικής καταστάσεως, φαίνεται ότι 5.800.000 εξ’ αυτών είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άλλοι Very Important People (V.I.P’s), κατά τα κριτήρια της εταιρείας.

Σαν να μην έφθανε το συγκεκριμένο παράδειγμα, ένα άλλο έγγραφο παραθέτει την υπόθεση του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Jalisco New Generation. Σύμφωνα με αυτό, ένας πρώην αστυνομικός και νυν υπάλληλος του Facebook ανεκάλυψε πληθώρα λογαριασμών όπου εδύνατο κανείς να διαβάσει, μεταξύ άλλων, φράσεις όπως «θα σας καθαρίσουμε εάν δοκιμάσετε να εγκαταλείψετε το στρατόπεδο συγκεντρώσεως». Η απειλή απευθύνετο σε νεοπροσληφθέντες συνεργάτες του καρτέλ, οι οποίοι είχαν βρει εργασία μέσω αγγελιών στο Facebook.

Προς γενική έκπληξη όσων διάβασαν το έγγραφο, το Fb δεν αφήρεσε τις σελίδες, αλλά μόνον το περιεχόμενο. Το είχε, άλλωστε, προβλέψει, ήδη από το 1945, ο George Orwell στην «Φάρμα των Ζώων», «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα».

Opinions