Ian Fleming | iSPY

του Χρήστου Ζαμπούνη

Στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ηρώων που έχουν διάρκεια 67 ετών. Αυτή είναι ακριβώς η ηλικία του μυστικού πράκτορος με τον κωδικό «007» και το… κοινότοπο όνομα James Bond.

Μυστικός πράκτωρ υπήρξε εξ’ άλλου και ο δημιουργός του, ο Ian Fleming. Γόνος μεγαλοαστικής οικογενείας, ο πατέρας του ήταν εύπορος γαιοκτήμων και η μητέρα του από τις πλέον προβεβλημένες socialites του «Mayfair».

Το 1917 είναι μία καταλυτική χρονιά για τον 9χρονο Ίαν. Μένει ορφανός. Ο ταγματάρχης πατέρας του, που, εν τω μεταξύ, είχε εκλεγεί βουλευτής με τους Tories, χάνει την ζωή του σε μία από τις άκρως θανατηφόρες μάχες στα χαρακώματα της Γαλλίας. Ο μικρός είναι ήδη εσώκλειστος στο οικοτροφείο Dumford, όπου έχει δυσκολίες προσαρμογής. Το ίδιο θα συμβεί και στο επόμενο σχολείο όπου θα εγγραφεί, το περιώνυμο Κολλέγιο Eton. Εκεί, η εναντίωσίς του στο σύστημα θα εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως το να βάλει μπριγιαντίνη στα μαλλιά ή να οδηγεί αυτοκίνητο συνοδεία γυναικών. Η έντονη και μάλλον απρόσεκτη ερωτική του ζωή έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσει ένα διαδεδομένο για την εποχή αφροδίσιο νόσημα, την βλεννόροια. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την Στρατιωτική Σχολή Sundherst, όπου φοιτούν, κατά παράδοσιν, οι royals και οι αριστοκράτες. Θα ακολουθήσουν διάφορες αποτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως αυτή του δημοσιογράφου στο πρακτορείο Reuters ή του χρηματιστού, έως ότου «βρει τον εαυτό του» στην Αντικατασκοπεία του Royal Navy, το 1939. Εκκινεί ως βοηθητικός, εξελίσσεται σε υπολοχαγό, για να ανέλθει στον βαθμό του ταγματάρχη. Στα περίπου έξι χρόνια που θα διαρκέσει ο πόλεμος, ο Fleming θα λάβει μέρος στον σχεδιασμό αρκετών επιχειρήσεων μετά την αποφοίτησή του –κανονική αυτήν την φορά– από τη Σχολή Μυστικών Πρακτόρων, στο Τορόντο του Καναδά.

Οι γνώσεις που θα αποκομίσει θα αποτελέσουν την μαγιά για την συγγραφή 12 βιβλίων με πρωταγωνιστή τον James Bond. Προσοχή! Δεν είναι όλοι οι Bond που βλέπουμε στην μεγάλη οθόνη έργα του, διότι απεβίωσε σχετικά νέος, το 1961, σε ηλικία 53 ετών. Όμως, η κληρονομιά που άφησε, διαποτίζει έως σήμερα, το συλλογικό υποσυνείδητο, προβάλλοντας έναν αρχετυπικό ήρωα με όλα τα χαρακτηριστικά του Άγγλου τζέντλεμαν. Ατσαλάκωτος, ακόμη και μετά από μία έκρηξη βόμβας, φλεγματικός, ακόμη και αν έχασε όλα του τα χρήματα στο καζίνο, φιλόφρων και περιποιητικός με τις γυναίκες τις οποίες κρατά σε απόσταση, πιστός στην φιλία, που βασίζεται στον κοινό αγώνα κατά του κακού, φορώντας ολοκαίνουργια κοστούμια που φαίνονται ήδη φορεμένα, ιδού ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του. Το πλέον κορυφαίο όμως, περικλείεται σε μία φράση του Ουΐνστων Τσώρτσιλ: «Όλος ο κόσμος το θεωρούσε αδύνατον να γίνει. Ύστερα ήλθε ένας άνθρωπος και το έκανε».

Photo Credit: The Ian Fleming Estate

Popular
Recent
About Men