Ισχυροί άνδρες και yes-men

του sir Taki Theodoracopulos

Τα μοναδικά καλά νέα μετά τις σφαγές στην Ουκρανία είναι ότι κατασχέθηκαν τόσα πολλά άσχημα υπερπολυτελή σκάφη και δεν θα μολύνουν τις θάλασσες αυτό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει πιο φρικτό θέαμα από το super yacht ενός ολιγάρχη στον ορίζοντα, κι αυτό πριν κατέβουν οι επιβάτες του, που είναι από μόνο του μια παράσταση τρόμου. Τα σκάφη των Αράβων είναι ακόμη χειρότερα, όπως και οι πόρνες πάνω σ’ αυτά. Στα άλλα καλά νέα είναι ότι ο Elon Musk έχει γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Twitter, και σε κάτι που μοιάζει με αναπαράσταση του Τρωικού πολέμου έχει προκαλέσει τον Putin σε μονομαχία. Τι υπέροχος που θα ήταν ο κόσμος εάν αυτοί που ξεκινούσαν τους πολέμους τα έβαζαν οι ίδιοι με τους αντιπάλους τους, αντί να στέλνουν νέους να πολεμάνε γι’ αυτούς. Αλλά μην κρατάτε την αναπνοή σας, την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ο Αχιλλέας προκάλεσε και σκότωσε τον Έκτορα, και μετά τον έσυρε με το άρμα του τρεις φορές γύρω από τα τείχη της Τροίας.

Ο Αγαμέμνονας τριγυρνά στο μυαλό μου τον τελευταίο καιρό, αφού διάβασα αυτό που έγραψε ο Paul Krugman στους NY Times. O Paul, όχι ο Αγαμέμνονας, έγραψε ότι ο Putin έχει δίπλα του ανθρώπους που του λένε πάντα αυτό που θέλει να ακούσει. Αλήθεια; Αυτή είναι μια αποκλειστικότητα αντάξια με αυτή του Walter Duranty στους NY Times που μας ενημέρωνε ότι δεν υπήρχε λιμός στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1930 (Μόνο κάτι εκατομμύρια πέθαναν). Οι ισχυροί άνθρωποι περιτριγυρίζονται από άτομα που λένε μόνο ναι από την εποχή του Αγαμέμνονα, και γι’ αυτόν τον λόγο ο Έλληνας ηγέτης ήρθε στο μυαλό μου. Έφερε μαζί του στην επιστροφή την Κασσάνδρα μετά τη λεηλασία της Τροίας και δεν ασχολήθηκε καν να της κάνει μερικές ερωτήσεις. Για όποιον από εσάς δεν έχει διαβάσει κείμενα του καθηγητή Peter Jones, η Κασσάνδρα ήταν η πιο όμορφη κόρη του Βασιλιά Πρίαμου. Στην πραγματικότητα, κάποιοι είπαν ότι ήταν πιο όμορφη από την απαχθείσα και αποπλανημένη –αλλά όχι εγκαταλελειμμένη- ελληνίδα που προκάλεσε την έκρηξη του δεκαετούς πολέμου, και ό,τι διέθετε προφητικά χαρίσματα.

Ο Αγαμέμνονας θα έπρεπε να είχε ενημερώσει την αιχμάλωτή του πριν επιστρέψει, αλλά εάν οι Τρώες δεν είχαν ακούσει την προειδοποίηση της Κασσάνδρας για τον Δούρειο Ίππο, γιατί να το έκανε ο νικητής του πολέμου; Θα μπορούσε η νέα και όμορφη κοπέλα να του πει δύο, τρία πράγματα για το μέλλον του. Ας το δούμε στην πράξη: Σε αντίθεση με τον Boris, που για μια ακόμη φορά ευτύχησε όταν το Putin gate μετέτρεψε το «Party gate»σε «Nothingate», το πάρτι επιστροφής του Αγαμέμνονα στο σπίτι ήταν μια καταστροφή. Ο εραστής της γυναίκας του Κλυταιμνήστρας, ο Αίγισθος, τον δολοφόνησε κι αυτός με τη σειρά του δολοφονήθηκε από τον γιο του Αγαμέμνονα, Ορέστη, και παρόλο που ο πρόγονός μου Όμηρος δεν λέει εάν ο Ορέστης μετά σκότωσε τη μητέρα του, το υπονοεί. Είδατε τι εννοώ όταν λέω ό,τι ο Αγαμέμνονας θα έπρεπε να κάνει κάποιες ερωτήσεις στην Κασσάνδρα;

Αλλά αυτή τη στιγμή παρασύρομαι. Όλα αυτά ξεκίνησαν με τον ανόητο Paul Krugman που ανακοίνωσε το αυτονόητο. Όλοι οι ισχυροί άνδρες ακούνε αυτούς που λένε σε όλα ναι και βάζουν στη φυλακή όσους διαφωνούν μαζί τους. Αλλά γιατί εκπλήσσομαι; Ο ανόητος Paul προέβλεψε στο παρελθόν ό,τι το χρηματιστήριο θα κατέρρεε λόγω της εκλογής Trump, ενώ αυτό έφτασε στα ύψη. Δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη μονομαχία μεταξύ του Vlad και του Elon, δόξα τω θεώ. Ποιος θα στεφθεί νικητής; Θα είναι ο Vlad λόγω του judoκαι της πάλης του με τις τίγρεις κι όλα αυτά, όσο την ίδια στιγμή ο Elon «παλεύει» με κορίτσια όπως η Amber Heard. (Elon, θα πρέπει να με πάρεις τηλέφωνο. Ξέρω κάποια βρώμικα κόλπα που εσύ όχι. Αλλά δεν θα περιμένω πάνω από το τηλέφωνο επειδή εσύ δεν με «βλέπεις».)

Εάν ο Putin είχε μια Κασσάνδρα τριγύρω του πριν εισβάλει, θα την άκουγε; Οι ισχυροί άνδρες δεν αλλάζουν γνώμη επειδή πιστεύουν στη δική τους προπαγάνδα. Στην περίπτωση του Putin, ήταν μια πίστη στην ανδρεία του στρατού του και την προθυμία των Ουκρανών να υποταχθούν στη ρωσική κυριαρχία. Στις ΗΠΑ κατά το παρελθόν, οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Biden πέρασαν τα χρόνια της προεδρίας Trump συμμετέχοντας σε εταιρείες που χρηματοδοτούνταν από εργολάβους του Υπουργείου Άμυνας. Αυτό είναι από μόνο του ανήθικο γιατί τους βάζει στο τσεπάκι του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, ενός τέρατος που μπορεί να τραφεί μόνο με πόλεμο. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που επαινούν τους πολέμους της Αμερικής στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη και είναι αυτοί που τώρα θέλουν να τσακωθούν με τον Πούτιν. Συμβουλεύουν επίσης τον Zelensky το πώς να πείσει τη Δύση για να εμπλακεί.

Ως αρχαίος Έλληνας, πάντα συμβουλεύομαι την Κασσάνδρα, και γι’ αυτό τον λόγο έχω επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια. Εάν κάποιος έμπαινε στον κόπο να με ρωτήσει για την Ουκρανία προτού ξεσπάσει πόλεμος, θα συμβούλευα τον Zelensky να χαλαρώσει όσον αφορά το NATO. To NATO είναι κόκκινη σημαία όσον αφορά τους Ρώσους και δικαίως. Έπειτα θα έλεγα στον Putin να δεχτεί την πρόκληση του Elon Musk, να ορίσει την ημερομηνία και ένα ουδέτερο έδαφος, αλλά να μείνει μακριά από την Ουκρανία, ή τουλάχιστον να αρπάξει το Ντονμπάς και να σταματήσει μέχρι εκεί.

Ζητά όμως κανείς από ‘μένα συμβουλές σήμερα; Θα ήμουν τυχερός εάν οι Ρώσοι με ρωτούσαν επειδή πιστεύουν στην ιστορία. Οι Αμερικανοί δεν θα το κάνουν επειδή προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορία τους, αυτή που είδε τον Ben Franklin να κάνει το θαύμα του στο Παρίσι και να πείθει τους Γάλλους να εμπλακούν στον αμερικανικό αγώνα ανεξαρτησίας από ξέρετε ποιους. Χωρίς τη γαλλική αρωγή σε χρήματα και πλοία, σπουδαίοι Αμερικανοί όπως οι Washington, Jefferson, και εννοείται ο Franklin, άνδρες γεννημένοι Άγγλοι δεν θα είχαν πεθάνει ως Αμερικανοί αλλά ως Άγγλοι. Καταλαβαίνετε τη συνολική εικόνα.

Opinions