La Aurora meets Guatemala

του Γιάννη Βαλαβάνη

Την προηγούμενη εβδομάδα, την Παρασκευή αν δεν κάνω λάθος, έκανα μια επίσκεψη στα γραφεία του Mancode στο Χαλάνδρι, εθιμοτυπική όπως λένε οι πολιτικοί και εφ’ όλης της ύλης όπως λένε οι δημοσιογράφοι, αλλά εγώ θα το πω πιο απλά, για να καπνίσουμε κανένα πουράκι αλλά και για να δοκιμάσουμε κάποιο καινούριο απόσταγμα. Ο θεός ευλόγησε βέβαια -αυτό το λένε άλλοι απ’ ότι γνωρίζετε- και όχι μόνο δοκίμασα καινούριο ρούμι και καινούριο πούρο αλλά έριξα και μια ματιά στο καινούριο τεύχος του Mancode που κυκλοφορεί την Κυριακή στις 18, σαν Πασχαλινό δώρο, και έπαιξα και μπιλιάρδο.

Μέσα στον κακό χαμό που επικρατούσε σε όλο τον χώρο λόγω της προετοιμασίας του Πασχαλινού τεύχους, εγώ την είχα αράξει στο μπιλιάρδο και έπαιζα, ως επί το πλείστον μόνος, ο Θαλής έμπαινε και έβγαινε, έριχνε καμιά στεκιά, πότε μίλαγε στο κινητό και πότε φώναζε αλλά εγώ μια χαρά πέρασα. Μου έφερε να δοκιμάσω και ένα ωραίο πουράκι, άνοιξα και ένα τρομερό απόσταγμα, διάβασα και το καινούριο Mancode, επί του πιεστηρίου, και έριξα και τις στεκιές μου.

Το πουράκι La Aurora Zeppelin 107, αξιοπρεπέστατο τέκνο Αγίου Δομίνικου, πάρα πολύ αρωματικό και με πάρα πολύ μακρά και ωραία επίγευση. Πρώτα πρώτα να διευκρινίσω κάτι σε φίλους και μη, δεν έχω τίποτα ενάντια στα πούρα μη Κούβας πέραν του ότι μου αφήνουν μια πικρή και άσχημη επίγευση, όπως και τα Cohiba άλλωστε γι’ αυτό το λόγο δε τα προτιμώ, εκτός των Maduro της Cohiba. Από εκεί και πέρα, είμαι ανοιχτός και σε δοκιμές καινούριων και διαφορετικών πούρων απ’ όπου και αν προέρχονται και για να είμαι εντελώς ειλικρινής μακάρι να μπορούσαν όλες οι φάμπρικες πούρων σε όλες τις χώρες και να παράγουν εφάμιλλα πούρα με της Κούβας και σε πιο καλές τιμές, γιατί ο Fidel έχει ακριβύνει πάρα πολύ τελευταία. Το 107 λοιπόν για να επανέλθουμε, πήρε το νούμερο αυτό ως επετειακό για τα 107 χρόνια της φάμπρικας της La Aurora και νομίζω ότι την αντιπροσωπεύει επάξια. Με καπνά παλαίωσης 6 ετών, από πολλές χώρες, Νικαράγουα, Περού, Βραζιλία αλλά και ντόπια, έχει δαχτυλίδι 58αρι και 102μμ μήκος, έντονα αρώματα μπαχαρικών και καπνού, άριστη καύση και πολύ γλυκό και εύγευστο τελείωμα, αν και κάπως δυνατό στο τέλος… αλλά μου άρεσε. Έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος οφείλω να ομολογήσω και είμαι και απαιτητικός πελάτης.

Το ρουμάκι όμως ήταν όλα τα λεφτά, πολύ δυνατό και πολύ ξεχωριστό, Zacapa Royal – όλα τα προϊόντα εξαιρετικά και ξεχωριστά σήμερα, πούρο, ρούμι, περιοδικό και μπιλιάρδο, Αυτό το Zacapa είναι εντελώς καινούριο προϊόν για μένα, δεν το έχω ξαναδοκιμάσει και παρότι είμαι φανατικός οπαδός του 23, αυτό είναι τελείως διαφορετικό και πιο γλυκόπιοτο αν και πάρα πολύ δυνατό. Μεγάλη παλέτα αρωμάτων με πολύ έντονο και βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, μετά από την παλαίωση των 30 ετών, είναι τα εμφατικά χαρακτηριστικά του. Η διαδικασία solera (ρούμια διαφορετικών παλαιώσεων περασμένα από διαφορετικά βαρέλια) που χαρακτηρίζει τα ρούμια Zacapa, είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και έχει αποδώσει τα μέγιστα σε αυτό το προϊόν: μπανάνα, πορτοκάλι, καραμέλα, σοκολάτα, βανίλια, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί αλλά και πολύ έντονη η γεύση του ξύλου, της κανέλας και του καπνού σε συνδυασμό με τους 45 βαθμούς του, δίνουν στην κυριολεξία ένα μεθυστικό αποτέλεσμα. Πάρα πολύ δυνατή επίγευση και με πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια και ένταση, αναμφισβήτητα 10/10 για αυτό το ρούμι από τη Γουατεμάλα που δικαιολογεί και την κάπως υψηλή τιμή του αλλά και αντιπροσωπεύει επάξια αυτό το αποστακτήριο που παράγει ένα από τα καλύτερα ρούμια παγκοσμίως από το 1930.

Aficionado