Living design

της Μαριανίνας Πάτσα

Simone Ciarmoli & Miguel Queda

Από τη μόδα στο σχεδιασμό επίπλων, αντικειμένων, εσωτερικών χώρων, ακόμα και πολυτελών θαλαμηγών. Οι σχεδιαστές Simone Ciarmoli και Miguel Queda (Ciarmoli Queda Studio)δημιουργούν χειροπιαστούς ονειρόκοσμους, φτιαγμένους από τα πιο φίνα υλικά, πάντα με έμφαση στη λειτουργικότητα και τη νέα σύγχρονη τεχνογνωσία, ενσωματώνοντάς τα με τις διεθνείς παραδόσεις και κουλτούρες. Η ανορθόδοξη πορεία τους από τα ατελιέ των Armaniκαι Valentino, στα πολυτελή ξενοδοχεία του Ντουμπάι, είναι η απόδειξη πως ένας δρόμος, όσο παράδοξος κι αν δείχνει, με τον σωστό τρόπο, αγάπη και φαντασία, μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο επίτευγμα.

Πώς ασχοληθήκατε με τον κόσμο του design; Ποια είναι η ιστορία σας;

Ιδρύσαμε το στούντιο Ciarmoli Queda το 2009, μετά από χρόνια δουλειάς στον χώρο της μόδας όπου πειραματιστήκαμε με το στυλ. Πρόκειται για στάση ζωής. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να δεις τον κόσμο μέσα από μια προνομιακή σκοπιά, έναν κόσμο όπου η ανάγνωση της καθημερινότητας περνά μέσα από αισθητικά φίλτρα γεμάτα προσδοκίες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό καθώς ο κόσμος της μόδας λειτουργεί με στόχο να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα για ένα ευρύ κοινό. (σ.σ. Για τον Miguelη συνεχής έρευνα της ύλης και της μορφής για την επίτευξη μιας τελειοποιημένης αισθητικής ήρθε με τον Valentino. Για τον Simoneήρθε μέσα από τη συνεργασία του με τον Armani, από το 1992 έως το 2008, γεγονός που του έδωσε όχι μόνο το όραμα αλλά και την σταθερότητα και την επιμονή να προχωρήσει).

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στυλ και τί είναι αυτό που κάνει τα projects σας τόσο μοναδικά;

Παρελθόν και παρόν μαζί, δημιουργούν μια νέα επικαιρότητα. Η προσέγγιση του έργου σε περίπτωση εσωτερικών χώρων λαμβάνει υπόψη το άτομο. Για εμάς, η συνεργασία με πελάτες που μας αναθέτουν έργα σημαίνει πως δημιουργούμε μία σχέση για να καταλήξουμε σε μια σύνθεση. Η αίσθηση της αλήθειας παραμένει πάντα με ένταση στους χώρους ζωής αλλά και σε συνεχή διάλογο με τις επιλογές.

Η τέχνη είναι μια σημαντική πηγή έμπνευσης. Αυτό σημαίνει πως υπολογίζεται όχι μόνο η επιλογή του καλλιτέχνη ή το είδος του έργου, αλλά και το πώς αυτό αλληλεπιδρά με τις σχεδιαστικές επιλογές.

Ένας από τους κώδικες του στούντιο είναι η συνεχής έκπληξη και η έρευνα. Αυτό βρίσκει βαθιές ρίζες στον κόσμο της μόδας όπου η ανάγκη της έκπληξης και της έρευνας είναι πρωταρχική. Έτσι, το Ciarmoli Queda Studio συνοδεύει στις επιλογές σας και προσαρμόζει το σπίτι σας, σαν κοστούμι ραμμένο πάνω σας.

Πώς έχει διαμορφωθεί και προσαρμοστεί η σχεδιαστική προσέγγιση και οι στόχοι σας με τα χρόνια; Με ποιους τρόπους έχουν εξελιχθεί οι προσδοκίες και οι ανάγκες των πελατών σας με την πάροδο του χρόνου;

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, όπως και τα γούστα. Ωστόσο, στη δουλειά μας και με τους πελάτες μας παραμένει αυτή η ισχυρή αίσθηση παράδοσης στραμμένης προς το μέλλον. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και τώρα την τρομερή κατάσταση στην Ουκρανία, νιώθουμε την έντονη ανάγκη να καθησυχάζουμε, και ο χώρος διαβίωσης γίνεται το επίκεντρο των πάντων. Τα γούστα μπορεί να αλλάζουν αλλά το στυλ παραμένει. Υπάρχουν στιγμές που τα έργα απαιτούν διαφορετική σκέψη ανάλογα με το αίτημα του πελάτη και η δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε μια επίσημη ισορροπία.

Το 2017 ένας Αρμένιος επενδυτής επικοινώνησε μαζί μας για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχειακού έργου για τον όμιλο Accor. Έτσι αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μόνο την έννοια του λόμπι. Δύο μεγάλα μαρμάρινα σιντριβάνια, δύο μονόλιθοι σε έναν άτυπο χώρο με ύψος 10 μέτρα. Η σκέψη μας ήταν να φέρουμε ένα δυνατό και διακριτό στοιχείο που να αποτελεί αναφορά. Παραδώσαμε τα σχέδια και καθώς το έργο βρισκόταν στον Business Bay, εξηγήσαμε τη σκέψη πίσω από αυτά ως εξής: «Κύριοι, γνωρίζετε τη Φοντάνα ντι Τρέβι; Λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τα σιντριβάνια του Κόλπου!». Αυτό ήταν η αρχή για κάτι που πλέον έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο σήμερα: η ανάγκη να σχεδιάζουμε χώρους με δυνατότητες Instagram.

Τα έργα μας είναι εκ φύσεως εκλεκτικά. Οι πελάτες μας προσεγγίζουν το Ciarmoli Queda Studio γνωρίζοντας εν μέρει τον τρόπο σχεδίασης αλλά και για αυτή τη μεγάλη ενσυναίσθηση που αναπτύσσουμε με τον πελάτη. Ένα ανθρώπινο συναίσθημα πέρα ​​από το έργο.

Υπάρχει κάποιο project που ξεχωρίζετε λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Το 2017, το Salone del Mobile στο Μιλάνο μας ανέθεσε ένα φιλόδοξο έργο όπου για πρώτη φορά φέραμε τον κινηματογράφο στο σχεδιασμό με μια ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Matteo Garrone. Ένα ολοκληρωμένο έργο που συμμετείχαν 24 εταιρείες, μια ομάδα 80 ατόμων και μια έκθεση σε έκταση 1000 m2. Για εμάς είναι μεγάλη πρόκληση να έχουμε δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των νέων μέσων επικοινωνίας και των εταιρειών κλασικών επίπλων.

Οι δυο σχεδιαστές έχουν στο βιογραφικό τους και μια από τις πιο πολυτελείς θαλαμηγούς της υφηλίου. Η μεγάλη μετατροπή του super yacht DREAM ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2008 και, μετά την πρόσφατη παράδοσή της το 2020, κατατάσσεται ως ένα από τα μεγαλύτερα super yacht στον κόσμο. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, έξι deck, πισίνα spa, γυμναστήριο, business και diving centre, 23 καμπίνες, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν 44 άτομα, ενώ στο πέμπτο deck βρίσκεται η σουίτα του ιδιοκτήτη της, Γιώργου Προκοπίου. Για την πολύτιμη επαφή με τον κόσμο των κυμάτων, ο Simone θυμάται:

Η εμπειρία μας στον ναυτικό κόσμο έχει μακρινές ρίζες. Η πρώτη φορά που βρήκα τον εαυτό μου αντιμέτωπο με τη ναυτική διάσταση ήταν τη δεκαετία του 2000, όταν ο GiorgioArmani, με τη διακριτική του κομψότητα, αξιολογούσε υφάσματα για το προσωπικό του project. Θυμάμαι αυτή τη λεπτομέρεια γιατί τον βλέπω ξαφνικά να καταφτάνει με μια νόστιμη βαμβακερή τσάντα (κλασική για τους λάτρεις της θάλασσας) και να βγάζει από μέσα τα σχέδια ενός γιοτ. Εκεί παρατήρησα καλά τους σχεδιασμένους χώρους, φαντάστηκα αγνότητα, άνεση, αλλά και ψαγμένη ποιότητα. Οπότε έσπασα τη σιωπή: «Συγγνώμη κύριε Armani αλλά θεωρώ απαραίτητο αυτό το project να έχει έπιπλα Galluchat με μινιμαλιστικό, σχεδόν μπρουταλιστικό στυλ».

Το 2010 το στούντιο ήταν ήδη ενεργό και είχαμε μια συνεργασία με το τουρκικό ναυπηγείο Numarine όπου για ένα χρόνο σχεδιάζαμε τους εσωτερικούς χώρους του My Caramel. Αλλά η μεγάλη μας «πρωτιά» στον ναυτικό κόσμο ήταν ο σχεδιασμός του Dream mega yacht που ανέθεσε ο Γιώργος Προκοπίου, ένας πεφωτισμένος ιδιοκτήτης που μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση και χάρη στην εκλεκτή ομάδα μηχανικών του καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο έργο.

Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργικότητα του έργου συγκρίνεται πάντα με την αισθητική και για εμάς αυτό είναι θεμελιώδες. Είναι δύο συστατικά που πρέπει να ακολουθούν ένα ενιαίο όραμα σε μέγιστη ισορροπία. Αυτή είναι η διαρκής αναζήτηση για τον Miguel κι εμένα, όχι μια απογοήτευση ο ένας του άλλου αλλά μια ισορροπία που απαιτεί εμπειρία. Σίγουρα, όπως πάντα, υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να συζητηθούν και να αξιολογηθούν. Αλλά εάν η κοινή πρόθεση είναι το να δημιουργηθεί κάτι όμορφο, αυτό γίνεται πιο απλό.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα και τι ετοιμάζετε τώρα;

Ο δεσμός μας με την Ελλάδα πηγαίνει πολύ πίσω. Εργαζόμαστε πάνω σε ένα έργο, ένα ατελιέ, ένα μέρος για να ανακαλύψουμε το σχέδιό μας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με τη Μαρίνα Προκοπίου για να ορίσουμε όχι μόνο την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και τα αντικείμενα λειτουργικότητας που θα σχεδιαστούν. Επιστροφή στις απαρχές, στο λίκνο του πολιτισμού. Με γούστο. Επίσημα.

Ποιο είναι το σημερινό πρόσωπο της καινοτομίας;

Καινοτομία και βιωσιμότητα. Διαφορετική προσέγγιση και συνειδητή επιλογή υλικών. Πρωτοτυπία και έκπληξη. Στην πραγματικότητα, εμείς οι άνθρωποι έχουμε αλλάξει τόσο λίγο σωματικά και ακόμα καθόμαστε όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Μόνο η παράτολμη δημιουργικότητα ενός νεαρού σχεδιαστή θα μπορούσε να φτιάξει μια καρέκλα με 2 ή 3 ή 20 πόδια. Αλλά η λειτουργία της παραμένει πάντα η ίδια.

Ποιο είναι το σημερινό πρόσωπο της πολυτέλειας;

Πολυτέλεια για εμάς είναι η δυνατότητα κατοχής ενός αντικειμένου που μπορεί να επισκευαστεί. Αυτό τα λέει όλα. Πολυτέλεια είναι να ξέρεις πώς να προστατεύεις το μέλλον. Δεν είναι θέμα «μιας χρήσης» αλλά κάτι που γίνεται μέρος του εαυτού μας. Από τα έπιπλα, μέχρι το αυτοκίνητο (κατά προτίμηση ηλεκτρικό).

Είστε ένα δυναμικό ντουέτο, τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή. Πώς επηρεάζει αυτό τη συνεργασία σας;

Η συνεργασία πάντα μας έδινε δύναμη. Υπάρχουν δύσκολες στιγμές αλλά το σημαντικό είναι το όραμά μας. Και μαζί κοιτάμε πολύ μακριά. Ο Miguel γεννήθηκε στη Λισαβόνα, το πιο μακρινό σημείο της Ευρώπης που κοιτάζει προς τη δύση. Γεννήθηκα στο Μιλάνο αλλά οι ζωές μας συναντιούνται και έτσι εκτός από το να μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής μας, δημιουργούμε όνειρα για σπέσιαλ πελάτες.

Photos by Ciarmoli Queda Studio

Interviews