Mature delights

του Γιάννη Βαλαβάνη

Επιτέλους έφτασε και αυτός ο χρόνος στο τέλος του και μάλλον πρέπει να το γιορτάσουμε εις διπλούν, μιας και καταφέραμε να επιβιώσουμε! Για να μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι, πεσιμιστές, γκρινιάρηδες και όλα τα αρνητικά μαζί θέλω να πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και θετικά το νέο έτος και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε παγκοσμίως σε κανονικούς ρυθμούς, και ανάπτυξης και ζωής αλλά και απόλαυσης, πολύ βασικό δια την ευζωία, που θα έλεγε και ένας φίλος!

Έτσι λοιπόν ας γιορτάσουμε με όλα τα μέτρα τον ερχομό του νέου έτους, αλλά πιο πολύ την αποχώρηση του προηγούμενου, όπως μπορεί ο καθένας με όλους τους περιορισμούς και τα ρίσκα που πρέπει να πάρει για να πει ότι έκανε κάτι το διαφορετικό αυτές τις μέρες, μιας και αυτό είναι το ζητούμενο. Εμένα θα μου επιτρέψετε, όχι μόνο λόγω των φετινών συνθηκών, αλλά γενικότερα να έχω μια απέχθεια σε αυτό τον πανικό, τα πρέπει και την κοσμοσυρροή των ημερών αλλά τι να κάνω, καταλαβαίνω πως ο κόσμος θέλει να γιορτάσει, να ξεφύγει!

Εμένα από την άλλη με πιάνει μια τάση να καταφεύγω σε κλασικές συνταγές διασκέδασης, μάλλον πιο πολύ γραφικές όχι και τόσο διαφορετικές. Κατευθείαν στο ψητό λοιπόν για να μη μακρηγορούμε, Lagavulin και Maduro, απλά πράγματα και τέλεια! Είμαι φανατικός Islander όπως επίσης και οπαδός των σκουρόχρωμων ώριμων πούρων, και τα δύο εκρηκτικός συνδυασμός γεύσης αλλά το σημαντικότερο επίνευσης. Θα καπνίσω Cohiba Maduro 5 Genios και θα το συνοδεύσω με Lagavulin 16, κλασικές γιορτές είπαμε φέτος. Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά θα τη βγάλω ποιοτικά αν και λιτά.

Το Lagavulin είναι έρωτας με τη πρώτη γουλιά! Σταθερά, χειμώνα καλοκαίρι, εδώ και 20 χρόνια που το πρωτοδοκίμασα, είναι πάντα η σίγουρη απόλαυση. Το αποστακτήριο είναι από τα παλαιοτέρα στο νησί του Islay ,από το 1816, και το νερό κατεβαίνει από τα βουνά μαζεύοντας στη πορεία του άφθονη τύρφη καταλήγει στο αποστακτήριο ακριβώς δίπλα, για να μη πω μέσα στη θάλασσα, και μετά την απόσταξη στα καπνισμένα βαρέλια και στις αποθήκες ωρίμανσης που στη κυριολεξία βρέχονται από τη θάλασσα. Κάποια στιγμή πριν από 20 χρόνια περίπου, με την έξαρση των πωλήσεων του υπήρξε τρομερή έλλειψη λόγω του ότι το αποστακτήριο λειτουργούσε μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια όμως για να καταφέρει να καλύψει την τρομερή ζήτηση ξεκίνησε και δουλεύει έως και σήμερα ακατάπαυστα! Τότε θυμάμαι είχα παραγγείλει δύο κιβώτια πάνω στον πανικό μου για να μη ξεμείνω! Μη γελάτε σας παρακαλώ κάποιοι, άλλες εποχές τότε. Πολύ ξηρό, αφόρητα καπνιστό για κάποιους, που αυτό κάνει τη διαφορά για μένα και τρομερά πολύπλοκο και απαιτητικό, απλά τέλειο. Φανταστική επίγευση η οποία δεν επιδέχεται καμία προσθήκη πάγου ούτε καν νερού, καταστρέφετε η επίνευση, όλη η πολυπλοκότητα των γεύσεων του και πάει χαμένο ένα τέλειο προϊόν!

Δε θα ήθελα να σας κοροϊδέψω αλλά θα προτιμούσα ένα Sublimes, είτε Cohiba είτε Montecristo για συνοδεία, αλλά καθότι αυτά τα πούρα είναι της προηγούμενης δεκαετίας και είναι πλέον προϊστορία θα το αντικαταστήσω με ένα Genios, άξιος διάδοχος θα έλεγα σε γεύση αλλά όχι και σε μέγεθος. Να σας πω την αλήθεια τα Cohiba τα θεωρώ αδικαιολόγητα ακριβά , κατά τη δική μου άποψη πάντα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το Genios τα αξίζει τα λεφτά του. Με 52αρι δαχτυλίδι και 14 εκατοστά μήκος είναι το καλύτερο και μοναδικό Maduro μαζί με τα Partagas που μπορούμε να απολαύσουμε. Η παλαίωση της κάπας του κατά μια πενταετία και τα εξαιρετικά κάπνα της Vuelta Abajo παλαιώνουν για επιπλέον 18 μήνες των άλλων καπνών της Habanos και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τη κατασκευή των Cohiba στη φάμπρικα του El Laquito. Η γεύση των καβουρδισμένων ξηρών καρπών της κάπας των Maduro σε συνδυασμό με τα ελαιώδη σε υφή φύλλα της Cohiba με τα κλασικά αρώματα τους και τις νότες ξηρών καρπών και οσπρίων αναμεμειγμένες με τον καφέ και τη βανίλια θα σας αφήσουν πλήρως ικανοποιημένους.

Δε θα σας αναφέρω βέβαια και τα ευνόητα αποτελέσματα της παλαίωσης ενός Maduro κατά μία πενταετία, αν καταφέρετε και δεν τα καπνίσετε, αλλά να είστε σίγουροι ότι αν το δοκιμάσετε και ταυτόχρονα φροντίσετε να προμηθευτείτε και ένα Lagavulin Distillers Edition Double Matured του 2017 ή του 2019, και δεν το πιείτε και αυτό στο μεσοδιάστημα, φροντίστε να με θυμηθείτε και να με ευγνωμονείτε. Καλή Χρονιά!!!

Aficionado