Ο Έλλην του History Channel

του Χρήστου Ζαμπούνη

Πριν από λίγες ημέρες εγκατέλειψε τον μάταιον τούτον κόσμον ο Nick Davatzes, ελληνιστί Νίκος Νταβατζής. Στον αποχαιρετισμό του ο πρόεδρος της Disney, Bob Berger, μίλησε για έναν πανίσχυρο παίκτη στη πρώτη και κομβικότερη περίοδο της καλωδιακής τηλεοράσεως…

Ανακαλώ από το αρχείο μία συνέντευξη που παρεχώρησε στην στήλη «Διεθνείς Έλληνες» που διατηρούσα επί έτη στο «Πρώτο Θέμα». Ξεκινούσε με μία δυνατή φράση: «Εάν ο πατέρας μου δεν είχε μεταναστεύσει στην Αμερική, ίσως να ήμουν βοσκός σ’ ένα βουνό της Βορείου Ελλάδος».

Δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, αφού ο πατέρας του μετανάστευσε από την Καστοριά στην Νέα Υόρκη το 1930, ανετράφη με την ελληνική Παιδεία και προορίζετο για ακαδημαϊκή καρριέρα, έως την καθοριστική στιγμή που άλλαξε την ζωή του η κατάταξη στο Ναυτικό. Μόλις απελύθη από τους πεζοναύτες διεπίστωσε ότι είχε βαρεθεί να είναι φτωχός. Η πρώτη του δουλειά ήταν πλανόδιος πωλητής της Xerox, αλλά η μοίρα του φαίνεται πως θα τον συνέδεε άρρηκτα με την τηλεόραση. Η πρόσληψίς του από την οικογένεια Ροκφέλλερ στην Art & Entertainment (A&E), θα σημάνει ένα απίστευτο success story για τον συμπατριώτη μας, αλλά και για τα αμερικανικά τηλεοπτικά χρονικά. Όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας ο προϋπολογισμός που είχε στην διάθεσή του ήταν μόλις 6 εκατ. δολλάρια, ενώ όταν απεχώρησε είχε εκτοξευθεί στα 700 εκατ. δολλάρια.

Ο Νικ όμως πέρασε στην… Ιστορία ως ο δημιουργός του History Channel, που σήμερα μετρά 335 εκατ. θεατές. Η Μούσα της Ιστορίας Κλειώ και όλοι ημείς οι φιλίστορες αποτίουμε ευγνώμονα φόρο τιμής.

Opinions