Οι μεταμορφώσεις του Οβιδίου

του Χρήστου Ζαμπούνη

Περίπου το 1 μ.Χ. ο Ρωμαίος συγγραφεύς Οβίδιος συνέγραψε ένα ποιητικό έργο 12.000 στίχων υπό τον τίτλο «Μεταμορφώσεις». Εκεί, με την επίκληση μύθων, ανέλυε την υπερφυσική αλλαγή προσώπων ή πραγμάτων σε κάτι άλλο. Σήμερα, η «δουλειά» γίνεται μέσω του Instagram. Τι εννοώ; Ένας κοντός δύναται να ψηλώσει, ένας εύσωμος να αδυνατίσει, και μία κοπέλλα με φακίδες να τις εξαφανίσει. Η μέθοδος είναι απλή και ονομάζεται face ture. Πρόκειται για μία εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών σε συσκευές Ios ή Αndroid.
Σαν να ήταν χθες, θυμάμαι το τηλεφώνημα που είχα δεχθεί, στις αρχές του αιώνος, από προβεβλημένο παρουσιαστή ειδήσεων, ο οποίος διεμαρτυρήθη γιατί δεν είχαμε ρετουσάρει την φωτογραφία του, η οποία εδημοσιεύθη σε ένα περιοδικό όπου ήμουν σύμβουλος εκδόσεως. Δεν του είχαμε κόψει το σπλαχνικό λίπος. Του ζήτησα, φυσικά, συγγνώμη και ενημέρωσα τον art director, που διόρθωνε τις ατέλειες, για την παράλειψη. Σήμερα, εις έκαστος εξ’ ημών έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει την εικόνα του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως όπως επιθυμεί. Με την βοήθεια ειδικών φίλτρων, ρυτίδες, διπλά πηγούνια, φουσκωμένες κοιλιές, αποτελούν παρελθόν. Η τεχνολογία επιμελείται, πλέον, της δημόσιας εικόνας μας, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα της εποχής. Ποια είναι αυτά; Ζουμερά χείλη, γαλλικές μύτες, προβεβλημένους γλουτούς, έντονα ζυγωματικά και τονισμένες βλεφαρίδες, μεταξύ άλλων, για τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν και την μεγάλη πλειονότητα των χρηστών. Για τους άνδρες, ιδιαίτερη φροντίδα δίδεται στην επίπεδη κοιλιά και τους γραμμωμένους μύες, χωρίς να παραβλέπεται η φρεσκάδα του προσώπου.
Σε έναν σύγχρονο κόσμο που κυριαρχείται από την εικόνα, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας στον ψηφιακό κόσμο, αποτελεί τον προθάλαμο του πλαστικού χειρουργού. «Οι πελάτες έρχονται συνήθως με την φωτογραφία μίας διασημότητος, της Kim Kardashian ως επί το πλείστον, ή της Bella Hadid, και μας ζητούν να κάνουμε τις κατάλληλες επεμβάσεις για να τις μοιάσουν», δηλώνει ένας διάσημος πλαστικός χειρουργός του Beverly Hills στο «New Yorker». Τηλεφωνώ και σε έναν εξ’ ίσου προβεβλημένο Έλληνα συνάδελφό του και μου επιβεβαιώνει την τάση, με αρκετή «Μενεγάκη ή Κατερίνα Καινούργιου».

Opinions