Old-Fashioned Romance

της Μαρίας Μυλωνά*

Ο χτύπος του κινητού σπάει τη σιωπή μιας χωρίς κίνηση βραδιάς. Δείπνο στρωμένο για έναν. Εάν υπάρχει μια θετική όψη της καραντίνας, είναι ότι όλοι είναι στην ίδια κατάσταση, βιώνουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν τις ίδιες σκέψεις, τις ίδιες απορίες. Μετά από μια ώρα βίντεο-κλήσης, κλείνει με τη φράση «τα λέμε σύντομα».

Βιώνουμε μια εσωτερική επανάσταση όπου καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο χαμόγελο, λέξεις με σωστό τόνο φωνής και τη γλώσσα του σώματος μας. Η ζωή και η αγάπη συνεχίζουν… το dating είναι πιο σημαντικό από ποτέ καθώς αναγεννάται το αίσθημα της ελπίδας. Παρόλο που ένα τυπικό ραντεβού σπάει όλους τους κανόνες αποστασιοποίησης, οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να φλερτάρουν. Το φλερτ είναι βασικό στοιχείο της σεξουαλικότητας μας, έκφραση ενδιαφέροντος και επιθυμίας. Είναι μια σιωπηλή γλώσσα που τη μιλούν άντρες – γυναίκες σε όλο τον κόσμο και βασίζεται στην ερμηνεία του κάθε σήματος. Αυτή η αμφισημία τροφοδοτεί τον ενθουσιασμό του φλερτ, το οποίο μπορεί να είναι φυσικό, παραδοσιακό, σοβαρό, ευγενικό ή παιχνιδιάρικο. Επίσης χρειάζονται αρκετές δεξιότητες όπως νοημοσύνη, ενσυναίσθηση, υπομονή, έμπνευση και δημιουργικότητα. Οι τρεις βασικοί κανόνες του φλερτ είναι να είστε τρυφεροί προς το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει χαμογελώντας, ακούγοντας και αναπαράγοντας αυτά που σας λέει. Να είστε ήρεμοι και χαλαροί με τον εαυτό σας, διότι η ουσιαστική επικοινωνία χρειάζεται ηρεμία. Και τέλος, να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και τη σεξουαλικότητα σας ώστε να εκπέμπετε αισθησιακά μηνύματα.

Η κοινωνικοποίηση είναι βασική συμπεριφορά, ανθρώπινο πρωταρχικό ένστικτο, η οποία είναι δύσκολο να σταματήσει. Παρόλο που ο περιορισμός κυκλοφορίας καταργήθηκε, πρέπει να παραμείνουμε προσεχτικοί. Όσο τα καταστήματα ψυχαγωγίας είναι κλειστά, τα ραντεβού δεν περιλαμβάνουν το ‘που θα πάμε’ αλλά ‘που θα μιλήσουμε’. Οι «παλιομοδίτικες» ρομαντικές σχέσεις επιστρέφουν.

Κάποτε ο ανδρικός ιπποτισμός δεν ήταν επιβεβλημένος αλλά ο μοναδικός τρόπος να δημιουργήσουν σχέσεις. Είναι μια ευκαιρία να γίνεται πιο θερμοί με βαθύτερους τρόπους. Καθώς η σωματική αποστασιοποίηση είναι το καινούριο νορμάλ, η ουσιαστική – και μόνο κοινωνική – επαφή, παραμένει εφικτή. Πραγματοποιήστε την.

Μια φράση, ωδή στον έρωτα, από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, είναι το γνωστό «Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις…».

*Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of Surrey και πτυχίου (BSc) στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Empire College του State University of New York. Επίσης έχει πιστοποιηθεί στη εφαρμογή Ψυχομετρικών Τεστ από το University of Cambridge. E-mail: contact@mariamylona.gr

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Popular
Recent
Wellness