Ολίγον από Χόλλυγουντ στις Σπέτσες

του Χρήστου Ζαμπούνη

Η Ντακότα Τζόνσον («50 αποχρώσεις του γκρι) ανεχώρησε προχθές. Η Ολίβια Κόλμαν (Όσκαρ Ερμηνείας για την «Ευνοούμενη») παρέμεινε για λίγο ακόμη. Ο Εντ Χάρρις (Χρυσή Σφαίρα για το «The Truman Show) άδραξε την ευκαιρία να ποζάρει με την κουμπάρα του, την Ελληνίδα τραγουδίστρια Monica, στην Ντάπια.

Παρακολουθώ την Μάγκυ Τζίλενχαλ («The Deuce») να πίνει το τσάϊ της στην βεράντα του «Ποσειδώνιον». Είμαι λίγες ώρες στην Πιτυούσα (σ.σ.: η αρχαία ονομασία των Σπετσών) και έχω την εντύπωση τηλεμεταφοράς στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Ενημερώνομαι από τον διευθυντή του ξενοδοχείου, Αλέξανδρο Παπανικολάου, ότι τα γυρίσματα της χολλυγουντιανής παραγωγής «The Lost Daughter» θα κρατήσουν έως τις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για την μεταφορά του ομώνυμου δημοφιλούς μυθιστορήματος της Έλενα Φερράντε, το οποίο εκτυλίσσεται στην Νότιο Ιταλία. Λόγω πανδημίας και επειδή η χώρα μας είναι μία από τις τέσσερις χώρες μαζί με τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία όπου επιτρέπονται τα γυρίσματα, επελέγη, τελικώς, η νήσος του Αργοσαρωνικού.

Ο Χρήστος Ορλώφ, του ομώνυμου ξενοδοχείου και εστιατορίου, μου εκμυστηρεύεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή δέον να οφείλεται στο γεγονός πως η σκηνοθέτις Μάγκυ Τζίλενχαλ επεσκέφθη την Ύδρα και γνωρίζει καλά την περιοχή. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει την επιστροφή έως και του 40% από το κόστος της ταινίας (cash rebate).

Περίπου διακόσιοι συντελεστές της χολλυγουντιανής παραγωγής έχουν προσέλθει και εργάζονται ανελλιπώς επί δύο μήνες στις Σπέτσες, εισφέροντας στην τοπική Οικονομία μία τονωτική ένεση εν μέσω του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Του χρόνου θρυλείται ότι ο Σαμ Μέντες (Όσκαρ για το «American Beauty») θα ξεκινήσει εδώ τα γυρίσματα για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ο Μάγος», του Τζων Φόουλς. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος ήταν καθηγητής Αγγλικών στην περίφημη Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

Opinions