Ukraine on fire

του Χρήστου Ζαμπούνη

Από το 1974 που σκηνοθετεί ο Όλιβερ Στόουν έχει προσφέρει στην 7η Τέχνη μία πληθώρα καλών ταινιών, είτε ως σεναριογράφος (Όσκαρ για το «Midnight Express» του Άλαν Πάρκερ), είτε ως σκηνοθέτης (Όσκαρ για το «Platoon»), είτε ως παραγωγός, όπως στο ντοκυμαντέρ που γύρισε, το 2016, για την Ουκρανία. Ύστερα από τρεις ταινίες για τρεις Αμερικανούς προέδρους (J.F.K., Nixon και G.W. Bush), o Stone απεφάσισε να ασχοληθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. «Ο κύριος Πούτιν είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες στον κόσμο, και εφ’ όσον οι Η.Π.Α. τον έχουν χαρακτηρίσει ως εχθρό –έναν μεγάλο εχθρό– νομίζω ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τι έχει να πει», αιτιολόγησε την επιλογή του. Επί δύο χρόνια, το συνεργείο του ταξίδευε στην Μόσχα και κινηματογραφούσε τις συνομιλίες που είχε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με τον νέο «τσάρο» του Κρεμλίνου. Τότε, του εγεννήθη η ιδέα να χρηματοδοτήσει ένα ντοκυμαντέρ για την Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτό, διάλεξε έναν φιλορώσο Ουκρανό σκηνοθέτη, τον Igor Lopatonok, με το αποτέλεσμα της επιλογής του να είναι εμφανές στο τελικό περιεχόμενο. Ουδείς, φαντάζομαι, υπερασπιστής της ελευθερίας της εκφράσεως έχει αντιρρήσεις να παρουσιάζεται και η άλλη πλευρά σε μία εδαφική διαμάχη που εξελίχθη σε εισβολή.

Από την ελληνική αρχαιότητα, οι πρόγονοί μας το είχαν εκφράσει σε ένα ρητό: «Μηδέν δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις», ήτοι, «μην καταδικάσεις κανέναν πριν ακούσεις την γνώμη και των δύο». Υπό την ανωτέρω έννοια, η πρόσφατος απόφασις της δημοφιλούς πλατφόρμας Youtube να διαγράψει από το περιεχόμενό της το «Ukraine on fire», μόνον ως σπασμωδική δύναται να χαρακτηρισθεί, αφαιρώντας από το Δυτικό στρατόπεδο έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες του πολιτισμού του: την απέχθεια προς κάθε είδους λογοκρισία.

Α propos, με ανάρτησή του στα social media, ο Oliver Stone κατεδίκασε με τον εξής τρόπο την εισβολή στην Ουκρανία: «Παρ’ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλές εισβολές στην συνείδησή του, τούτο δεν δικαιολογεί την εισβολή του κυρίου Πούτιν στην Ουκρανία. Δώδεκα λάθη δεν ισοδυναμούν με ένα σωστό».




Opinions