Ποιος μισεί την Camilla;

του Χρήστου Ζαμπούνη

Επί μακρόν υπήρξε το πιο μισητό πρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αείμνηστος πριγκίπισσα Νταϊάνα την αποκαλούσε «Rottweiller». Μία σκανδαλοθηρική εφημερίδα την χαρακτήρισε μάγισσα, ενώ από τις πιο συνήθεις κατηγορίες που την συνόδευαν ήταν το «αντροχωρίστρα». Μετά τον θάνατο της Diana υπεχρεώθη να ζει κρυμμένη έως ότου ο χρόνος σαν καλός γιατρός κλείσει τις πληγές. Διαβάζω στην «Daily Mail» ένα υμνητικό άρθρο που φέρει τον τίτλο «If you want something done leave it to Q.C.», «Εάν θέλεις κάτι να γίνει άφησέ το στην Q.C.», όπου Q.C. , η Queen Consort, η Βασιλική Σύζυγος, η Camilla δηλαδή. Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας, όταν ο 23χρονος, τότε, πρίγκηψ της Ουαλλίας γονάτιζε και ζητούσε την χείρα της κατά ένα έτος μεγαλύτερής του Camilla Rosemary Shand». Η απάντησίς της τον άφησε ενεό: «Γιατί να πάω να ζήσω σ’ ένα ενυδρείο;». Ήταν fun η Camilla, και για έναν όπως ο Κάρολος, υπερφορτωμένο με υποχρεώσεις και ευθύνες διάδοχο του Θρόνου της Αγγλίας, αποτελούσε μία όαση ξεγνοιασιάς. Επί πλέον, διέθετε αυτό που οι Γάλλοι ορίζουν μονολεκτικώς ως charme, χάρις η απόδοσίς της στη ελληνική. Όχι, δεν ήταν όμορφη, όπως η αδικοχαμένη πριγκίπισσα του λαού, ούτε καλλίγραμμος. Ήταν, όμως, η ψυχή της παρέας, και τα βράδια στο Highrove, ένα από τα estates του Καρόλου, δίπλα στην οικία της, ήταν διασκεδαστικά.

Στις 9 Νοεμβρίου, εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεαταί θα σταθούμε έμπροσθεν των οθονών της τηλεοράσεως ή του tablet, για να παρακολουθήσουμε το πρώτο επεισόδιο του 5ου κύκλου της σειράς «The Crown». Εκεί θα δούμε, μεταξύ άλλων, την αποδόμηση του δυσλειτουργικού γάμου Καρόλου – Diana, καθώς και την παράλληλη σχέση με την Camilla.

Έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω από τον Τάμεση, από την δεκαετία του ’90, την χρονική περίοδο που καλύπτει ο νέος κύκλος. Αρκετοί πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκηψ Φίλιππος και η πριγκίπισσα Diana, έχουν φύγει από την ζωή, ενώ άλλοι, όπως ο πρίγκηψ Harry ή ο πρίγκηψ Andrew, ευρίσκονται στα τάρταρα. Η Camilla αντιθέτως, έχει ανέλθει εις την επιφάνειαν, και στις 6 Μαΐου του 2023, θα ενδυθεί τα πετράδια του Στέμματος και θα σταθεί στο πλευρό του συζύγου της, σε μία κορυφαία στιγμή της ζωής του, την στέψη του. Ποιος μισεί την Camilla;

Opinions