Ποιος θυμάται τον Κάρλος Μαυρολέων;

του Χρήστου Ζαμπούνη

Κρατώ στα χέρια μου το χειρόγραφο του Μιχάλη Σκαφίδα για την ζωή του «Black Lion», Μαυρολέων αγγλιστί. Του το είχε παραγγείλει η αείμνηστος Λουΐζα Ζαούση των Εκδόσεων Ωκεανίδα, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, το συμβόλαιό του είχε λήξει και ο εγκατεστημένος στην Νέα Υόρκη δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Κύριος λόγος, όπως μου εξομολογήθηκε τότε, ήταν η άρνησις πολλών πηγών, μεταξύ των οποίων η οικογένειά του, να συνεργασθούν στην συγγραφή. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να το εκδώσω, έχοντας την αμυδρή ελπίδα ότι η μητέρα του, η Τζοκόντα, η οποία ήταν παλαιά γνώριμη, από το Παρίσι, θα μας βοηθούσε. Εις μάτην. Ξαναδιαβάζω σήμερα, το κείμενο που είχα διαλέξει για το οπισθόφυλλο. Η ιστορία αυτή, αναφέρεται σε έναν χρηματιστή που άφησε κάποτε την Ουώλ Στρητ για να γίνει μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Τον είπαν τρελλό και παλληκάρι, επειδή ουδείς άλλος του είδους του, πριν ή ύστερα από αυτόν, τόλμησε τέτοιο ασύλληπτο «σάλτο». Στο «Studio 54» τον φώναζαν όλοι Κάρλος. Στην Πεσαβάρ και στην Καμπούλ συστηνόταν με το μουσουλμανικό όνομα Kerimullah. Στην γενέτειρά του, το Λονδίνο, ήταν γνωστός ως ο «άλλος» Μαυρολέων. Πιο σκοτεινός από τους υπολοίπους. Ατίθασος, απρόβλεπτος, διπολικός. Χριστιανός και μουσουλμάνος. Ανατολή και δύση. Αλήθεια και ψέμα. Προσευχή και ηρωΐνη.

Ο ελληνικός Τύπος έχει ανασύρει, εσχάτως, την ιστορία του γόνου της περιώνυμης εφοπλιστικής οικογενείας, εξ’ αφορμής της πωλήσεως μέρους του Κτήματος Μπλούη Μαυρολέων, στο Πόρτο Χέλι. Τίμημα 27 εκατ. ευρώ, για 120 στρέμματα από τα περίπου 1.000 που είχε αγοράσει την δεκαετία του ’60 ο πατέρας του Κάρλος. Οι πληροφορίες τους προέρχονται από το εμβριθές άρθρο που έγραψε στο «Vanity Fair» o Sebastian Junger, ολίγους μήνες μετά τον θάνατό του, από υπερβολική χρήση ηρωΐνης, στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν. Ο τίτλος του δεκασέλιδου αφιερώματος είναι ευρηματικός: «Addicted to danger», «Εθισμένος στον κίνδυνο». Τα ερωτήματα, 24 χρόνια μετά, παραμένουν αναπάντητα. Είχε στρατολογηθεί ο Κάρλος από την C.I.A. πριν ταξιδέψει προς αναζήτησιν του Osama bin Laden, απεσταλμένος της εκπομπής «60 minutes» του CBS; Το overdose ήταν υποβοηθούμενο, μία ακόμη απώλεια του πολέμου του Ισλάμ κατά της Δύσεως; Γιατί έλειπε το όπλο του από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει;

Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, αγγέλλονται τα γυρίσματα μίας ταινίας με θέμα την περιπετειώδη ζωή του συμπατριώτη μας, με τον Andrew Garfield, λόγω ομοιότητος, να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Opinions