Post-sex blues

της Μαρίας Μυλωνά*

Μια έντονη προσδοκία είναι ότι το σεξ ανεβάζει τη διάθεση και αφήνει μια αίσθηση ικανοποίησης. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμόνες οι οποίες αποτρέπουν την κατάθλιψη. Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε λυπημένοι, δεν είστε μόνοι. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% οι άντρες βιώνουν τη λεγόμενη «Μετασυνουσιακή Δυσφορία», Male “Post-Coital Dysphoria” (PCD), ή αλλιώς “post-sex blues”, σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Ένα ποσοστό 4% το βιώνει επαναλαμβανόμενα. Έχει διάρκεια λίγων λεπτών έως και μερικές ώρες.

Η Μετασυνουσιακή Δυσφορία είναι ένα μη λογικό φαινόμενο, είτε μετά από συναινετικό σεξ είτε μετά από αυνανισμό, καθώς τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αίσθηση του ότι δεν θέλουν να τους αγγίζουν και την επιθυμία του να μείνουν μόνοι καθώς υπάρχει έλλειψη ικανοποίησης, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, δυσφορία, μελαγχολία, ένα κενό. Κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμη και την επιθυμία να κλάψουν. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως δημιουργείται από την απότομη πτώση στα επίπεδα των ενδορφινών και όλων των υπόλοιπων ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού, καθώς η σωματική αλλά και η συναισθηματική διέγερση φτάνει σε απίστευτα υψηλά επίπεδα.

Οι εικασίες για τις πιθανές αιτίες είναι πολυπαραγοντικές καθώς συμπεριλαμβάνουν βιολογικά αλλά και ψυχολογικά αίτια. Σε μικρό ποσοστό μπορεί να σχετιστεί με παρελθοντική σεξουαλική κακοποίηση, καθώς αυξάνονται τα συναισθήματα της ευαλωτότητας, του φόβου και της ενοχής. Ίσως μια αρνητική εικόνα για το σώμα σας μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της θλίψης. Η πρόωρη εκσπερμάτωση επηρεάζει την απόδοση. Μια μη ολοκληρωμένη συναισθηματικά σχέση ή οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες από αυτήν μπορούν να προκαλέσουν στρες. Επίσης εάν υπάρχει έντονο άγχος στη ζωή σας ή συμπτώματα κατάθλιψης, τότε ευνοείται η PCD.

Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανδρών, να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθείτε το αντίθετο. Πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει τη θλίψη ή το άγχος της στιγμής, διαφορετικά θα γίνεται όλο και πιο έντονο. Να επιβεβαιώνετε με τον εαυτό σας ότι αισθάνεστε σωματική αλλά και ψυχική ασφάλεια. Εάν υπάρχει οικειότητα με τη σύντροφο σας, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το μοιραστείτε μαζί της. Καμιά φορά με το να δίνουμε φωνή στο σώμα μας και στα συναισθήματα μας, είναι λυτρωτικό διότι αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τότε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα μικραίνει και παίρνει τη θέση που του αναλογεί μέσα μας.

Σίγουρα δεν πρέπει να το αγνοήσετε διότι θα επηρεάσει τη σχέση σας ή μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή σεξουαλικών σχέσεων. Να θυμάστε ότι η συζήτηση, τα φιλιά και οι αγκαλιές που ακολουθούν την ερωτική πράξη, οδηγούν σε μεγαλύτερη σεξουαλική αλλά και συντροφική ικανοποίηση. Τα άτομα που μπορεί να βρεθούν δίπλα σε έναν σύντροφο ο οποίος βιώνει Μετασυνουσιακή Δυσφορία, θα πρέπει να δείξουν στοργή, παρηγοριά και κανένα ίχνος κριτικής. Δώστε τον χώρο που απαιτείται την εκάστοτε στιγμή χωρίς να νοιώσετε απόρριψη. Εάν συμβαίνει συχνά, τότε θα μπορούσατε να προτείνετε να το επικοινωνήσουν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

* Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of Surrey και πτυχίου (BSc) στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Empire College του State University of New York. Επίσης έχει πιστοποιηθεί στη εφαρμογή Ψυχομετρικών Τεστ από το University of Cambridge. E-mail: contact@mariamylona.gr

Popular
Recent
Wellness