Προσοχή! Σήμανσις μυθοπλασίας

του Χρήστου Ζαμπούνη

Με μία δραματική, όπως την χαρακτηρίζει η «Mail on Sunday», παρέμβασή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ψηφιακών Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντόουντεν, εξέφρασε την πρόθεσή του να απευθυνθεί στο Netflix, την διαδικτυακή πλατφόρμα με τους 200.000.000 συνδρομητάς, ούτως ώστε οι θεαταί να προειδοποιούνται πριν από την προβολή κάθε επεισοδίου, ότι αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουν δεν είναι πραγματικά γεγονότα, αλλά προϊόν μυθοπλασίας βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Ο προσφάτως υπουργοποιηθείς από τον Μπόρις Τζόνσον πολιτικός προέβη στην ανωτέρω πρωτοβουλία επηρεασμένος από την αναστάτωση που προεκάλεσε στην χώρα του η προβολή του 4ου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς «The Crown». Εκεί, μεταξύ άλλων, κάνουν την εμφάνισή τους η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Οι διάλογοι, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ανάμεσα στην βασίλισσα και την «Σιδηρά Κυρία» είναι φανταστικοί, διότι υπάρχει κανόνας σιωπής για το τι διαμείβεται στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της αρχηγού του κράτους με τον/την εκάστοτε εκλεγμένο/η πρωθυπουργό της χώρας. Το ίδιο ισχύει και με την επιστολή που υποτίθεται ότι συνέγραψε ο λόρδος Μαουντμπάττεν προς τον πρίγκηπα Κάρολο, για να τον νουθετήσει προτείνοντάς του να χωρίσει με την Καμίλα και να συγκεντρωθεί στην Νταϊάνα, επιστολή που δεν έχει ποτέ ανευρεθεί.

«Εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανσις φοβούμαι ότι μία ολόκληρη γενεά θεατών που δεν έζησαν τα γεγονότα θα συγχέουν την μυθοπλασία με την πραγματικότητα», κατέληξε ο υπουργός, εκφράζοντας όχι μόνον το Παλάτι και την κυβέρνηση, αλλά και ικανό μέρος της κοινής γνώμης, καθώς και την κοινή λογική.

Opinions