«Πυρ ομαδόν» κατά του Facebook

του Χρήστου Ζαμπούνη

H πληροφορία, μάλλον έχει σημασία. Στην αίτηση που υπέβαλε για να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι γνωρίζει την αρχαία ελληνική γλώσσα, μαζί με την λατινική, την εβραϊκή και την γαλλική. Η αδελφή του, μάλιστα, διδάσκει την γλώσσα των αρχαίων ημών προγόνων και θεωρείται, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μία από τις κορυφαίες μελετητές της στωϊκής φιλοσοφίας, στις Η.Π.Α.

Παρακολουθούσα, χθες, από τον δίαυλο του B.B.C. τις συγκροτημένες απαντήσεις που έδινε μία συνεργάτις του –δυστυχώς δεν συνεκράτησα το όνομά της– μετά τις αποκαλύψεις των «Facebook Files». Δεν μπόρεσα παρά να θαυμάσω την λογική αλληλουχία της σκέψεώς της και το πώς αντηπαρήλθε στις πιεστικές ερωτήσεις του Βρεταννού δημοσιογράφου. Όπως, άλλωστε, παρεδέχθη η whistleblower, η πληροφοριοδότης Francis Haugen, ο τεχνολογικός κολοσσός διοικείται απολυταρχικά από τον ιδρυτή της και δεν «κουνιέται κουνούπι» χωρίς την έγκρισή του. Το απέδειξε στην μακροσκελή του ανακοίνωση με μία σειρά επιχειρημάτων, τα οποία, αν μη τι άλλο, προδίδουν ευρεία γνώση σοφιστείας. «Εάν αδιαφορούμε», έγραψε μεταξύ άλλων, «για την μάχη κατά του ακατάλληλου περιεχομένου, γιατί να προσλαμβάνουμε τόσους ανθρώπους για να ασχοληθούν με αυτήν;».

Η διαρροή χιλιάδων εγγράφων από την 37χρονη πρώην project manager του Facebook και η δημοσίευσίς τους στην «Wall Street Journal», προεκάλεσαν το ενδιαφέρον της Γερουσίας, η οποία στο παρελθόν, είχε καλέσει τον Ζούκερμπεργκ για εκμετάλλευση μονοπωλιακής θέσεως. Η Haugen κατέθεσε πως «η ηγεσία του ομίλου γνωρίζει πώς να κάνει ασφαλέστερα το Facebook και το Instagram, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ στην υιοθέτηση των απαραιτήτων αλλαγών, διότι θέτει τα αστρονομικά της κέρδη πάνω από τους ανθρώπους».

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ed Markey δήλωσε ότι η «εποχή κατά την διάρκεια της οποίας εισβάλλατε στην ιδιωτική μας ζωή, προωθούσατε τοξικό περιεχόμενο και χρησιμοποιούσατε τα παιδιά και τους εφήβους μας, παρήλθε».

Η συνέχεια, αν μη τι άλλο, αναμένεται συναρπαστική.

Opinions